alan sokal   

adana çık aradan

1. "transgressing the boundaries: toward a transformative hermeneutics of quantum gravity". ksır ingilizcemizle telaffuz etmeyi denersek; sınırları aşmak- kuantumsal çekimin dönüşümsel yorumbigisine doğru. 37 sayfanın içinde kimi arasanız var;irigaray,aronowitz gibi sosyal bilimcilerin yanında niels bohr, heisenberg, planck gibi fizik üstadlarını bulmak da mümkün. tabi bunlara ilaveten "discontuinity, nonlinear space time diffomorphism..." gibi taşaklı terimleri de sıkça kullanmış alan sokal. ve bunu socialtext dergisine yedirmeyi başarmış.

yeni diye ne görse atlayan, metinlerarasıcılık kavramının bokunu çıkaran postmodern çokbilmişlere verilmiş bir ders niteliğindedir bu makale. ilk başlarda şaşırdım okurken çünkü öyle bir sallamış ki amca, iler tutar tarafı yok. belki yanlış anlıyorumdur diye devam ettim lakin yarılara doğru başlığı ve bir dergide yayınlanması aklıma geldikçe bir gülme isteği aldı yürüdü. quantumun hermeneutiği, vay anasını.

not:henüz okumasam da amcanın ciddi makaleleri (pseudoscience and postmodernism- a physicist experiments) de var elimde, isteyen olursa bir mesaj atıversin.
    (joussaince, 10.03.2008 13:07 ~ 13:13)

2. postmodern akademik camiada amdan götten makale yazma ekolüne verildik sağlam bir ayardır. her şeyi kat içine: hafif bilinmezcilik, fizikle destekle; sonra metinlerarasıcılık oyna, belirsizlik sosu ekle; bir iki de fiyakalı entelektüel cümle kurdun mu, anlı şanlı hakemli dergilerde yayımlanması garanti bu makalelerin. sokal yazdığı makalenin kabul edilmesine ve yayımlanmasına binaen, "sizi ayakta siktim ben" mealinde başka bir yazı yazarak bunlarla çok pis daşşak geçmiştir. helal olsun emmiye.

literatürde "sokal vakası" diye de geçiyor. türkçede bu isimle iletişim yayınlarından basılmıştır ki, buna ironi denir.
    (ellaam, 31.05.2008 02:53)