• görseller

• alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler

alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler

1. bu başlıkta
  2. bakın dur
  1. insanoğlu, paradan önce alışverişi icat etmiştir. avcı-toplayıcı topluluklardan, yerleşik hayatı benimsemiş toplumlara geçilmesi ile birlikte tarımsal ve hayvani(!) bir üretim sürecinin temellerinin atılması, insan soyunun devamı için kaçınılmaz bir durum olmuştur. ancak yerleşik hayata geçmiş insan için tüm insani ihtiyaçların, aile veya ev içi dinamikler ile karşılanması sorun oluşturmuştur. örnek vermek gerekirse; tarlası olan bir kişi her türlü topraksal gıdaya sahip olabiliyorken, yaşadığı ortamın koşullarına göre kah yakacak, kah giyecek ihtiyaçlarını kendi elinde olmayan başka kaynaklardan karşılama sorunsalı ile karşı karşıya kalmıştır. işte tam da bu noktada işin içine "al buğdayı ver odunu, ver kaftanı al tavuğu" gibisinden takaslar girmiş ve insan soyu hayatını bu şekilde idame ettirebilmiştir. ta ki medeniyetin beşiği olan anadolu'da kurulan lidya krallığının paktolon adlı kralı "aha bunun adı para, al para ver redingot" diyene kadar. bu olay alışveriş tarihine adını altın harflerle yazdırmış ve yepyeni bir sayfanın açılmasını sağlamıştır. para, günümüz ekonomisinin hala belkemiği olsa da; alışveriş ritüeli, kredi kartı, ticketlar, alışveriş çekleri..vs gibi para yerine geçen zamirsellerle desteklenmekte, insanlara yüce bir makamdan "tüketin laaan" şeklinde seslenilmekte ve insanlar da sürüler halinde av yerine alışverişe gitmektedirler.(hunter-gatherer'dan earner-spender'a)

gelelim asıl konumuz olan alışverişe... alışveriş birçok konu başlığı altında, çeşitli kollara ayrılabilir. burada gerekli ve gereksiz alışveriş incelenecektir. gerekli alışveriş, insanın hayatını belirli bir standartta sürdürebilmesi için satın alması gereken dayanıklı/dayanıksız tüketim mallarını içerir. yemek pişirmek için biraz sebze, yanında bu kadar et, şu kadar yağ ne kadar gerekliyse; ruh sağlığı ve entellektüel gelişim için kitap ve müzik satın almak da en az o kadar gereklidir bir insan evladı için. ancak her konuda olduğu gibi, hatta her konuda olduğundan daha da fazla aşırıya kaçmak, alışverişe çıkmış bir insan evladı için sözkonusudur. yukarıda bahsedilen gerekli tüketim malzemelerinin cezbediciliği, kişinin zaafları ve hatta açgözlülüğü, bir anda bu gerekli malzemeleri gereksiz hale getirebilir. olması gerektiğinden ucuza satılan domatesten 10 kilogram satın almak veya sırf ambalajı hoşa gittiği için asla tüketilmeyeceği bilinen bir ürüne para saymak, hayata hangi pencereden bakılırsa bakılsın gereksizdir. peki bu durum önlenebilir mi, eğer öyleyse nasıl?

insanın doğası gereği yada hariboların çekiciliğinden veya çikolata deyince durmadan ağzımızın sulanmasından yada acılı whopper'ın leziz bir yiyecek olmasından hatta belki de browni gold yemek 3 saniyemizi aldığından hepimizin bir gece bir supermarkette kilitli kalmak gibi bir arzusu bulunduğundan eminim. aslında "insan doğasını boşver, adamlar sahane yapıyorlar nasıl yemeden duracağız kardeşim?!" dediğinizi duyar gibiyim. evet haklısınız bu durum engellenemez, o yüzden az yemeye bakın, birden yemeği kesip bir sigara yakın, kendi kendinize bir yöntem bulun işte. bulacağınız bu yöntem hem cüzdanınızı hem de midenizi rahatlatmaya yarayacaktır ancak başka bir mesele var direkman insanın beynini kemiren, ayaklarına kara sular indiren, dırdırlar ile er kişiyi eriten... alışveriş yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta...
    sevgili erkekler, siz siz olun, yanınızda sevgiliniz, kız arkadaşlarını, kız kardeşiniz ve hatta anneniz varken, alışveriş dünyasına adım atmayınız. nice babayiğitler bu yolda mefta, nice pehlivanlar yarı yolda heba oldular. benim diyen bahadırların nefesi gırtlağında düğümlendi, ümüğü sıkılmışa döndü. kimbilir kaç dadaş bu iş uğruna yerinden yurdundan oldu. "eğer sahip olmak istemiyorsan kapanmayacak yaralara, kızlarla alışveriş yerinde çık kırlara ovalara" demiş halk ozanı hederoğlu zamanında.

sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; alışveriş yaparken dikkat edileceklerin en başında ne son kullanma tarihine bakmak, ne aşırıdan kaçınmak ne de ucuz olan ürünleri almak gelir. alışveriş yapaken dikkat edileceklerin başında, yanımızdaki kişinin cinsiyeti gelir, başka ne gelecek ki?..

(, 25.12.2005 02:02)

@620888

2. (bkz: alışveriş budalası olmak)

(, 25.12.2005 08:39)

@621145

3. (bkz: önce alışveriş sonra fiş)

(, 25.12.2005 08:50)

@621146

4. görülen güzel şeylerin heyecanıyla çantaya mukayet olmayı unutmamak.

(, 25.12.2005 15:14)

@621414

5. ayağınızı yorganınıza göre uzatın..
    helikopter, uçak almaya kalkmayın.. motor alın araba alın ne bilim..

(, 29.06.2009 18:18 ~ 18:18)

@3645986

6. gereksiz harcamalardan kaçının, sonra kilo yapıyor.
    obez falan olursunuz mazallah.

(, 29.06.2009 18:19)

@3645989

7. yanında düşük limitli bir kredi kartı taşımak.

(, 04.07.2010 00:21)

@5362900

8. birim fiyatları karşılaştırmak ve marketin markasıyla çıkan ürünlerin veya aynı holdinge/şirkete ait olduğunu tahmin edebildiğiniz ürünlerin üretim yerlerine bakmak. üretim yeri aynı olan ama markasız bir üründen daha ucuz olabiliyor. bu durumda aynı malı daha ucuza alabilirsiniz. bir de süt, yoğurt, peynir gibi şeylerde tam/yarım yağlılık olayına dikkat edin. ucuz alayım derken yarım yağlı ürün alıyor olabilirsiniz. meyve sularında da aynı şekilde meyve oranına dikkat edilmeli...

(, 04.07.2010 00:31)

@5362967

9. eğer market alışverişi yapılıcaksa, kesinlikle çıkılmadan önce karnın tok olması gerekmektedir.yoksa kötü sonuçlara sebebiyet vermesi kaçınılmazdır.

(, 04.07.2010 02:56)

@5363630

10. sizin için alışveriş yapacak bir keriz bulmaktır. dikkat edilmesi gereken budur, gönderin ananınızı babanızı ve bakın keyfinize. bunu da al şunu da al, alın lan işte. başka işiniz ne?

(, 04.07.2010 03:49)

@5363772

11. (bkz: dona mukayet olmak)
    (bkz: donuna kadar harcamak)

(, 04.07.2010 11:42)

@5364147

12. kıyafet alışverişi söz konusuysa, her şey dikkatle incelenmeli, "yaağ bu pazarda 5 lira" kıvamında şeyler çok beğenilseler bile alınmamalı, "ben bunu her türlü takarım/giyerim" gibi iddialı cümleler kurulmamalı, az pahalı şeyler indirim beklenilerek alınmalı.

(, 04.07.2010 11:46)

@5364156

13. (bkz: yanına asla bir dişi almamak)

(, 05.07.2010 22:55)

@5371362

14. göz önünde bulundurulmazsa bu dikkat edilmesi gerekenler, kişi varoş durumuna düşebilir.

bununla ilgili bir kurs da var. @5882821 no'lu giride konuyla ilgili dersi okuyabilirsiniz.

(, 23.10.2010 15:05)

@5882877

15. özellikle kozmetik alışverişlerinde görevlilerin dinlenilmemesi ve "şu markadan bilmemkaç ürün alana şu bedava/yarı yarıya indirimli" gibi ifadelere kanılmaması lazım gelir. yoksa elinizde sadece hediye ürünün cazibesine kanıp aldığınız işinize yaramayacak ürünler ve boş bir cüzdanla evinize dönersiniz.

(, 23.10.2010 15:49)

@5883007

16. kadınlar: alışverişe tek başınıza çıkmaya dikkat edin. iki veya daha fazla kişi çıktığınızda dönmek bilmiyorsunuz. sonra "vay çocuğun mamasını ateşe koymuştum, sakalları ne zaman çıkmış?" falan filan...

erkekler: alışverişe çıkmamaya dikkat edin.

(, 23.10.2010 16:26)

@5883082

17. pazarlık yapın.

(, 23.10.2010 17:00)

@5883151

18. (bkz: alışveriş merkezlerinde saat olmaması)

(, 23.10.2010 22:24)

@5884196

19. özellikle mağazalardan alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken husus kampanyalardır.

gazetelerde, televizyonlarda veya mağazaların içinde göreceğiniz her kampanya, reklam, indirim, promosyon vs, müşteri olarak sizin, olayı tam anlamıyla kavrayamayacağınız şekilde tasarlanmıştır. o indirimden ne şekilde faydalanacağınız, minicik yazılarla mutlaka bir yerlerde belirtilmiştir. bunu, ödeme yapmaya kalktığınızda öğrenip moralinizin bozulmasını istemiyorsanız lütfen çalışanlardan alışveriş öncesi detaylı bilgi alınız.

bu arada hatırlatmakta fayda var. otoparkta meydana gelen olaylardan da şirketimiz sorumlu değildir.

(bkz: bir dost)

(, 23.10.2010 23:32)

@5884458

20. etraftaki insanların yürüyüş biçimleri ve çıkardıkları sesler.

(bkz: dawn of the dead)

(, 23.10.2010 23:37)

@5884478

21. (bkz: yan kesici)

(, 14.06.2011 20:09)

@7128076

22. alışveriş alışkanlığı mı desem kültürümü desem bilmiyorum ama kendisinde ondan olmayan biriyle sakın alışverişe gitmeyin derim.
    dikkat ettim eleman mağazanın içince keyfince gezip ürünlere bakmak varken abartmıyorum en fazla bir adımlık takip mesafesiyle o reyon sizin bu reyon benim götümün dibinden ayrılmıyor.
    hani özel bir şeyler alacağımdan değil ama ulan yeniçeri kıtası gibi dizilmiş iki ileri bir geri gidip geliyoruz mağazada. aniden durmam gerekse arkadaş markadaş demeyecek kitleyecek.
    izimi kaybettirmek için hızlanıyorum ara reyonlara falan giriyorum ama nafile...
    dikkatini ürünlere vererek buranın bir mağaza olduğunu farketmesini sağlamaya çalışıyorum hani belki o da birkaç şeye bakar da bu tren oyunu biter ama yok.

(, 09.11.2011 14:11)

@7904784

23. liste hazırlayın ve orada yazılı olan ürünlerinizi alın.
    kesinlikle aç olarak alışverişe gitmeyin şunu da alayım hadi bunu da alayım derken çıkışta kasiyere ödemeniz gereken faturanız kabarmasın.
    kesinlikle karar vermekte olan birisiyle giysi için alışverişe çıkmayın yoksa daha 2. mağazada gına geliyor.
    özellikle süt ve süt ürünlerinde son kullanma tarihine dikkat edin.

(, 09.11.2011 16:03)

@7905307

24. para üstü alırken kadın kasiyerlerin ellerine dokunulmamalıdır.

(, 09.11.2011 16:05)

@7905317

25. nedense hep ön raflara tarihi geçmiş ya da geçmesi muhtemel ürünleri koyuyorlar.o yüzden mutlaka aldığınız her ürünün tarihine bakın.

(, 09.11.2011 17:25)

@7905640