anlamadığınız bir yer varsa sorun *  

adana çık aradan

1. öğretmenlerin konu anlatımı sonrası kullandıkları kalıp. "ben anlattım, süper anlattım hem ama sen anlamamış olabilirsin tabi, zeka seviyen benim mertebeme ulaşamamış olabilir, dile getir anlamadığını ben yine anlatırım, öyle de sabırlıyımdır, süperim lan ben, çekinme haydi anlamadığını biliyorum gerizekalı, boş boş bakacağına sorsana, allaaan salaa" anlamına gelir. "anladın mı?" anlamında da kullanılan bu söz, eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarına kesinlikle yasaklanmış bir cümledir, öğrenciye ve zekasına hakaretle eşdeğerdir.

oysa öğretmenlerin "anlatabildim mi?", "anlatamadığım bir yer varsa, anlaşılmayan bir yer, tartışalım" demesi daha uygundur.
    (saçmaladı yine bu, 30.03.2007 09:14 ~ 09:15)
  2. (bkz: anlamayanlar parmak kaldırsın)
    (saçmaladı yine bu, 30.03.2007 09:22)
  3. öğrencilerin rezil olmak korkusuyla cevap veremedikleri öğretmen sorusu..
    (ellisande, 30.03.2007 10:20)
  4. + evet çocuklar.. anlamadığınız bir yer varsa sorun
    - hocam, ben saunayı anlamıyorum bir türlü. nedir yani amaç?
    + eee.. yer derken.. öyle değil tabii tam..
    (kuzgun, 30.03.2007 10:25 ~ 10:26)
  5. kılçık hocalar dersi bitirmeden son bir defa sorduğunda herkesin birbirine karşı 'lan biri bişe deyip hocayı oyalasın onun gelmişini geçmişini!!!! ' diye içinden geçirdiği , genellikle dersin bitişini haber veren cümle.
    (tarshalafi, 30.03.2007 11:25)
  6. anlamadığın yerleri toparlamaya çalışırken geçen zaman içindeki bir soru, geçmiş geçmiştir artık....
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 30.03.2007 11:33)
  7. bir soruyu sorabilmek için bile konuyu azıcık kıyısından anlamışlık gerekmesine rağmen öğretmenlerin ısrarla kullandıkları kalıp.
    (atalantavanessa, 06.06.2008 01:07)
  8. samimiyetinden şüphe ettiğim bir cümledir. sınavda anlamadığın yeri sorunca ne anlıyorsanız onu yazın der, satarlar iki dakikada.
    (closer, 06.06.2008 01:30)
  9. geometri dersinde kendine fazlasıyla güvenen ve hiç bir soruyu kaçırmayacağını düşünen öğrencinin arkadaşlarına sorduğu sorudur. ama soru tam olarak bu kadar kısa değildir.
    " anlamadığın, takıldığın, ürktüğün, sormaya çekindiğin, darlandığın bir soru varsa çekinme sor emin ellerdesin" şeklinedir. ne zaman bu şekilde yaklaşılsa insanların suratlarında sinirli bir hava meydana gelir yaklaşan kişinin kibirli tavırından olsa gerek.
    not: soru sorarken tonlama çok önemlidir soruya maruz kalan kişide nefret uyandırdıktan sonra cevap verilirken karşıda büyük bir beğeni oluşur.
    (tengizkaan, 06.06.2008 01:33)
  10. anlamadığı yer olduğunu belirtmek için kalkan el başarısız bir öğrencinin eliyse cevabın geçiştirildiği, başarılı öğrenciye ise konunun en başından bile anlatılabileceği durumdur.
    (roselife, 06.06.2008 14:21)
  11. tuzak sorudur. hele ki hoca hafiften sorunlu bir tipse. aman aman hiç bulaşmayın derim. nasılsa sınıfta her b*ku anlayan birileri vardır. gidin onlara yamanın. ne bileyim, bir kahve neyim ısmarlayın size anlatsınlar. es kaza hocanın hatasını yakalarsınız, sonra işin yoksa hocanın gazabına uğra(başıma geldi biliyorum)...
    (kaldırımmühendisi, 06.06.2008 14:24)
  12. hiçbir zaman cevabı ben anlamadım öğretmenim olamayan öğretmen tümcesi
    (sadakatsiz, 06.06.2008 17:37 ~ 17:38)
  13. klasik öğretmen repliği.
    anlaşılan bir yer diyip espri yaptığını sanarak kahkahalarla gülenler de vardır.
    (maybe, 06.06.2008 17:42)
  14. aslında iyi niyetten ziyade tehdit içeren bir cümledir, genellikle sınavlarda hoca tarafından kurulur ve hep "sorun da bakın ne oluyor" bakışı bu cümleye eşlik eder.
    (şıpıdık terlik, 06.06.2008 19:24)
  15. anlamadığınız ''bir yer'' varsa sorun:
    peki ben konunun tümü anlaşılmadıysa o zaman sil baştan mı anlatılacak. bu sorunun sorulabilmesi için bir yerinden üç beş birşeyler anlaşılması lazım ama hiçbiryeri anlaşılmadıysa böyle bir soru sorulamaz ve hoca büyük bir başarı sergilemişcesine gülümser ve dersten çıkar. konu anlaşılamadığı ile kalır...
    en azından bizim derslerin geleneği budur.
    (instinct, 06.06.2008 23:29)