belki ilginizi çeker
  1. · ak parti ye akp demek
  2. · göte götten başka ne denir
  3. · ak partiye a ke pe demek
  4. · ak parti ye akp demek
  5. · ramazan bayramına şeker bayramı demek
  6. · ak partiye a ka pe demek
gündem
  1. · google wave
  2. · yasaklanması gereken şeyler
  3. · aşk ı memnu
  4. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  5. · babaların garip huyları
  6. · çok istenip de olunamayan meslekler
  7. · colin kazım richards
  8. · ders çalışmayı özlemek
  9. · postmodern şiir denemeleri

akp ye ak parti demek  

sayfa  / 2
  1. "ak parti koysalarmış o zaman adını." dedirten hadise. türkçe kurallarının zorlanması.
    (bkz: subliminal reklam)
    (mir, 11.04.2008 17:56 ~ 17:57)
  2. daha akıcı daha akılda kalıcı halka daha yakın ve temizliği saflığı insanın aklına getiren söyleyiş biçimi.

yanlış mı? yanlış.

akıllıca mı? hem de çok.
    (kubuluk, 11.04.2008 17:59)
  3. (endergelisencaykurrizeataklari, 11.04.2008 18:05)
  4. partinin adına nur inmiş izlenimi veren söylem. "ak partiyi üzmek allahı üzmektir" ne kadar şık bir deyiş olurdu. memleketin geleceğiyle oynayıp oynayıp sonunda tünelin sonundaki beyaz ışığı gören parti (yargıya güvenimiz tamdır).
    (sakıncalı piyade, 11.04.2008 21:08 ~ 10.06.2009 22:52)
  5. akp'ye ak parti demek, chp'ye "cumhuriyet he pe" ya da "ch pe" demekle aynı derecede absürt saçmalayış biçimidir. tam açılımı "adalet ve kalkınma partisi ise eğer, baş harflerinin kısaltması türk imla kurallarına göre; adalet, a; kalkınma, ke; partisi, pe şeklinde olacaktır. a ke pe ye ak parti denilmesi; tayip ve avanesinin özellikle her konuşmasında - basın açıklamasında türkçenin içine etme pahasına halka propaganda yapmak için kullandıkları saçma yöntemlerdendir. ak parti diye bir kısaltma yoktur. bu, cemil için, "baş harfi cemil" demekle aynı şeydir.
    özellikle bir dönem her konuşmalarında a ke pe diyenelere dövecekmiş gibi bastıra bastıra "yok efendim, ak parti! diye düzeltmeye! çalışmaları da ayrı bir cahillik ve kabalık örneğidir.
    ellerine sözlük, gözlerine gözlük, allah'ım bi de akıl fikir ver nolur!
    (mutant, 11.04.2008 21:12 ~ 23:04)
  6. adalet ve kalkınma partisi --> doğru isim

ak parti -- > adalet ve kalkınma parti -->anlatım bozukluğu -->yanlış kısaltma

a.k.p --> doğru kısaltma

a.k. partisi --> doğru kısaltma
    (profesore, 11.04.2008 21:22)
  7. mehmet ali birand "a-ka-pe" diyerek çok daha değişik bir yorum katmıştır.
    (epoca, 11.04.2008 21:49)
  8. en muhaliflerin bile istemsiz kullandığı antinkuntin kısaltma.
    (bkz: aq parti)

edit: imla
    (herut, 29.01.2009 00:54 ~ 00:56)
  9. - ne? ak parti mi dedim?
    + evet abi, ak dedin, böyle pırıl pırıl anlamında.
    - hay dilimi skiim o zaman.
    (sinirliyim ezelden, 29.01.2009 00:56 ~ 01:06)
  10. (mezzomorto, 29.01.2009 00:57)
  11. akp ye ak parti demek rte ye canımın içi başbakanım demek kadar yanlış, anlamsız vede yalan bir söylevdir.
    (oluru olan adam, 29.01.2009 00:59 ~ 01:00)
  12. (triangle, 23.03.2009 20:58)
  13. ilginçtir. akp ye "a - ka - pe" diyenler, pkk ya "pe - ke - ke" derler. telaffuzdan olsa gerek. en azından öyle umuyorum
    (kinesis, 23.03.2009 21:17 ~ 21:17)
  14. (lucifer morningstar, 23.03.2009 21:19)
  15. şöyle bir şey var bir de:

bildiğim kadarıyla türkçede ''ke'' diye okunan bir harf yok. mesela ''pekaka''* diyoruz, ''melekape''* diyoruz, ''tekape''* diyoruz da neden akape* demiyoruz da akepe diyoruz? türkçemizi koruyalım!
    (nokia şarzı, 23.03.2009 21:24)
  16. adamların parti tüzüğünde zilyon kez ve madde madde vurguladığı üzere isimleri ak partidir.

dolayısıyla isimleri ile anmaktır.
    (hell guardian, 23.03.2009 21:28)
  17. ödp'lilerin alınacağı durum

(bkz: öd parti)
    (maynard12, 04.06.2009 23:21)
  18. ne diyelim a.q. partisimi diyelim.
    (gnchkkc, 04.06.2009 23:32)
  19. (sinirliyim ezelden, 05.06.2009 01:48)
  20. sak parti

(bkz: suck)
    (eğreti damat, 10.06.2009 15:47)
  21. öylesine yaygınlaşmıştır ki; artık yabancı yayınlarda, makalelerde ve hatta wikipedia'da dahi "white party" çevirisine rastlamak mümkün olmuştur.

en kolay erişilebilir örneği şudur: http://en.wikipedia.org/...

söz konusu sayfaki kısaltmalarla ilgili dipnotun önemli bulduğum ve konuya açıklık getirecek -yani tayyip erdoğan'ın katıldığını tahmin ettiği- kısmı şöyledir: "akp kısaltması daha çok söz konusu partiye karşı olanlarca tercih edilmektedir; zira "ak" kelimesi türkçe'de "beyaz", "temiz" ve "kirlenmemiş" anlamına gelerek olumlu/pozitif bir intiba taşımaktadır."

burada wikipedia'nın sitesinde yayımlanan bilgilerin doğruluğuna ve nesnelliğine kefil olmadığını hatırlatayım. belki de tayyip bey bu wikipedia bilgisini evden yazdı. bilemem.* (bkz: tayyip erdoğan ın ingilizce biliyor gibi yapması)

bunun yanında bir de güzel bakış açısı var sırrı yüksel cebeci'nin, tercüman'dan.

<<...sayın başbakan’ın “ak parti ismi türk dil kurumu’nca da onaylandı” sözüne itirazımız var.
    çünkü türk dil kurumu’nun siyasi partilerin isimlerini onaylamak gibi bir görevi yok.
    hatta tdk, türkçe kelime bile üretemez.
    1970’li yıllarda ürettiği “gök konuksal avrat”tan “ulusal düttürü”ye kadar yüzlerce kelime veya deyimin yerinde bugün yeller esiyor.
    dilin kaynağı halktır. kelime ve deyimleri halk, halkın bilgeleri, yazarları, ozanları üretir. gazi mustafa kemal, türk dili tetkik cemiyeti’ni kurarak dil devrimi çalışmalarına başlaması dolayısıyla kendisini kutlayan sivas millî türk talebe birliği araştırma heyeti’nin telgrafına şu cevabı vermişti:
    “dilimiz çok zengindir, güzeldir. bunu ortaya çıkaracaklar, sizin gibi duygusu derin, yorulmaz türk gençleridir. türkçemizi günün en ileri bilgi dili yapmak, değerli araştırmanızdan beklenir. sizlere uğurlar dilerim.”
    akp yerine ak parti dersek dilimizi eşek arısı sokmaz ya.
    biraz uzun ve zor olacak ama, varsın sayın başbakan’ın gönlü olsun.
    chp genel başkanı deniz baykal’a, “bana ‘sen’ veya ‘siz’ diye hitap etmeyeceksin, ben nasıl ‘sayın baykal’ diyorsam, sen de bana ‘sayın’ diye hitap edeceksin” diyen de sayın başbakan değil miydi?
    biz ne yapıyoruz?
    “sayın başbakan” diyoruz.
    dilimize mi yapışıyor?
    gerçi sayın başbakan varken edep, nezaket ve dil dersi vermek bize düşmez ama, olsun!>>

üşenmeyip tamamını okuyacaklar için: http://74.125.77.132/...
    (zinkafnun, 11.06.2009 13:48 ~ 14:10)
  22. başbakan ''bizim kısaltmamız ak parti'' diyor.. akp denmesine kızıyor.. yani p olursa olmuyor, illa parti diyeceğiz.. ''parti'' nin kısaltılmışı ''parti''.. ilginç..

bir de buna nispeti var tabi.. türkçe'de sessiz harflerin sonuna ''e'' eklenerek okunur.. ama ''ha'' diye okunuyor başbakanımız tarafından.. bir devlet bahçeli oyunu yapalım o zaman hemen;

-''ce-ha-pe'' bize ''akepe'' diyor... al ''p'' yi ordan.. koy ''ce''nin yanına.. benim ismim ne? recep tayyip erdoğan.. al son harfi.. al gel.. al koy ''ha'' dan sonra ''n'' yi.. al sana ''cephane''.. bunların partilerinin isimleri bile ergenekoncu, darbeci...
    (hocacevval, 13.07.2009 22:35)
  23. söyleyenin muhtemelen badem veya şeftali bıyıklı olduğunu gösteren eylem.
    (sakallı kertenkele, 05.10.2009 20:27)
  24. bir çağrışım:
    (bkz: rt erdoğan)
    (idioglossia, 05.10.2009 20:31)
  25. bir rte inadıdır.
    adalet ve kalkınma partisi kısaltmasının akp olmasının tartışılır bir tarafı yoktur esasen ama rte bunu sanki tartışılabilecek bir şey gibi, çocukça bir öfkeyle dillendirip durur. insanın nerdeyse "tamam ağlama, akparti diyorum bak aaakpaaartiiii" diyip susturası geliyor. yani 70 milyon insanın işi gücü yok oturup başbakanını avutacak. neyse hadi büyüklük bizde kalsın diyecez ona da kızacak. o yüzden öyle de demiyorum, kısaca akp diyorum.
    (tepici, 13.11.2009 12:15)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil