öylesine yaygınlaşmıştır ki; artık yabancı yayınlarda, makalelerde ve hatta wikipedia'da dahi "white party" çevirisine rastlamak mümkün olmuştur.
en kolay erişilebilir örneği şudur:
http://en.wikipedia.org/...
söz konusu sayfaki kısaltmalarla ilgili dipnotun önemli bulduğum ve konuya açıklık getirecek -yani tayyip erdoğan'ın katıldığını tahmin ettiği- kısmı şöyledir: "akp kısaltması daha çok söz konusu partiye karşı olanlarca tercih edilmektedir; zira "ak" kelimesi türkçe'de "beyaz", "temiz" ve "kirlenmemiş" anlamına gelerek olumlu/pozitif bir intiba taşımaktadır."
burada wikipedia'nın sitesinde yayımlanan bilgilerin doğruluğuna ve nesnelliğine kefil olmadığını hatırlatayım. belki de tayyip bey bu wikipedia bilgisini evden yazdı. bilemem.
* (bkz:
tayyip erdoğan ın ingilizce biliyor gibi yapması)
bunun yanında bir de güzel bakış açısı var
sırrı yüksel cebeci'nin, tercüman'dan.
<<...sayın başbakan’ın “ak parti ismi türk dil kurumu’nca da onaylandı” sözüne itirazımız var.
çünkü türk dil kurumu’nun siyasi partilerin isimlerini onaylamak gibi bir görevi yok.
hatta tdk, türkçe kelime bile üretemez.
1970’li yıllarda ürettiği “gök konuksal avrat”tan “ulusal düttürü”ye kadar yüzlerce kelime veya deyimin yerinde bugün yeller esiyor.
dilin kaynağı halktır. kelime ve deyimleri halk, halkın bilgeleri, yazarları, ozanları üretir. gazi mustafa kemal, türk dili tetkik cemiyeti’ni kurarak dil devrimi çalışmalarına başlaması dolayısıyla kendisini kutlayan sivas millî türk talebe birliği araştırma heyeti’nin telgrafına şu cevabı vermişti:
“dilimiz çok zengindir, güzeldir. bunu ortaya çıkaracaklar, sizin gibi duygusu derin, yorulmaz türk gençleridir. türkçemizi günün en ileri bilgi dili yapmak, değerli araştırmanızdan beklenir. sizlere uğurlar dilerim.”
akp yerine ak parti dersek dilimizi eşek arısı sokmaz ya.
biraz uzun ve zor olacak ama, varsın sayın başbakan’ın gönlü olsun.
chp genel başkanı deniz baykal’a, “bana ‘sen’ veya ‘siz’ diye hitap etmeyeceksin, ben nasıl ‘sayın baykal’ diyorsam, sen de bana ‘sayın’ diye hitap edeceksin” diyen de sayın başbakan değil miydi?
biz ne yapıyoruz?
“sayın başbakan” diyoruz.
dilimize mi yapışıyor?
gerçi sayın başbakan varken edep, nezaket ve dil dersi vermek bize düşmez ama, olsun!>>
üşenmeyip tamamını okuyacaklar için:
http://74.125.77.132/...