belki ilginizi çeker
  1. · suspended
  2. · minör akor
  3. · dim
  4. · müzikte modlar
  5. · semidim
  6. · augmented
  7. · majör akor
  8. · dominant yedili akorlar
  9. · diminye
  10. · yedi bemol beş akoru
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  3. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  4. · okan bayülgen
  5. · kar yağarken hissedilen duygular
  6. · aşk ı memnu
  7. · yasaklanması gereken şeyler
  8. · sinemaskop
  9. · duman

akor kurulumları  

1. burda takılalım da derli toplu olsun.

öncelikle: (bkz: minör akor), (bkz: majör akor)

dominant yedili akorlar: ilgili akorun 5. derecesinin bir buçuk ses tizleştirilip 1. 3. ve 5. derecelere eklenmesi ile ortaya çıkan akor kalıbıdır. do majör gamı üzerinden örnekleyecek olursak: do+mi+sol+sib şeklinde kurulur.

artık yedili akorlar: piyasada maj yedili akorlar olarakta bilinen bu akorların simgesi üçgen işaretidir. 5. derecenin 2 tam ses tizleştirlip 1. 3. ve 5. dereceye eklenmesi ile kurulur. yine do majör üstünde örneklersek: do+mi+sol+si şeklindedir.

eksik beşli akor: 5. derecenin yarım ses pesleştirilip, 1. 3. ve 5. dereceye eklenmesi ile kurulur. simgesi -5 tir.
    do majör eksik beşli=c-5=do+mi+fa#+sol şeklindedir.

artık beşli akorlar: simgesi akor simgesinin yanına gelen +5 sembolüdür. 5. derecenin yarım ses tizleştirilip, 1. 3. ve 5. dereceye eklenmesi ile kurulur. do majörde örneklersek do+mi+sol+sol#

altılı akorlar: akor simgesi olan harfin yanına konulan 6 rakamı ile ifade edilen bu akorlar 5. derecenin 1 tam ses tizleştirilip 1. 3. ve 5. dereceye eklenmesi ile kurulur. bir çok kullanım alanı olmasına rağmen son zamanlarda minör bir parçayı majör bitirme esnasında final akoru olarak sık kullanılıyor. do+mi+sol+la

finalde kullanımı: do minör bir parçanın finalinde lab majör+sib majör ve do majör altı (c6) şeklinde.

dokuzlu akorlar: tonaliteye adını veren sesin 1 tam ses tizleştirilip 1.3. ve 5. dereceye eklenmesi ile kurulur.
    nedir bu do majörün çektiği: do+mi+sol+re. simgesi, akorun simgesinin yanına gelen 9 rakamıdır. (c9)

bemol dokuzlu akorlar: dokuzuncu sesin yarım ses bemolleştirilmesi ile ya da farklı bir tanımla tonaliteye adını veren sesin yarım ses tizleştirilmesi ile kurulur. bulunan ses 1. 3. ve 5. derecelere eklenir.
    şöyle: do+mi+sol+do#

artık dokuzlu akorlar: majör akorlarda kullanılan bu akor. 9. derecenin yarım ses tizleşip ilgili akora eklenmesi ile kurulur.
    do majörde örnekleyelim: do+mi+sol+re# şeklindedir.

diminye: (bkz: dim). ayrıca bu akorlar eşit aralıklardan kurulduklarından dolayı pedal sesleri değiştirilip birbirlerinin yerine kullanılabilirler.

yedi bemol beş akoru: 7b5 şeklinde simgelenir. (bkz: semidim)

7/9 akoru: yalın akoru oluşturan seslere 7.* ve 9. derecenin eklenmesi ile kurulur. simgesi, akor simgesinin yanına gelen 7/9 işaretidir.
    do majör üzerinde: do+mi+sol+sib+re şeklinde gösterebiliriz.

7 bemol 9 akoru: yalın akora 7.derece* ve 9. derecenin bemolünün eklenmesi ile kurulur. simgesi, akor simgesinin yanına koyulan 7b9 sembolüdür.
    yine do majör üzerinde: do+mi+sol+sib+do# şeklindedir.

maj yedi bemol beş akoru: kurulan artık yedili akora 5. derecenin bemolünün eklenmesi ile ortaya çıkar.
    do majör üzerinde: do+mi+fa#+sol+si şeklindedir.

bunlar sadece sık kullanılan ve genelde insanların, karışık görülen kuruluşlarından dolayı çekindikleri akorlardır. tabi ki sadece bir kısmıdır.

bunun haricinde yalın akorların pedal seslerini değiştirerek kurulan akorlarda vardır.

şu şekilde kurulurlar :

yalın akor olarak do majörü ele alalım. bu akorun 1. 3. ve 5. sesleri do+mi+sol seslerinden oluşur. yalın akoru oluşturan sesler bunlardır.
    simgesi c şeklinde olan bu akor eğer c/x şeklinde yazılmışsa burada yapılacak olan tek şey do majörün seslerine x sembolünde belirtilen sesi eklemek ve bunu en pes tonda tınlatmaktır.

örnek: c/b burada anlatılmak istenen co majör akorunu olduğu gibi korunup pedal seste yani en bas seste si notası kullanılmasıdır. bu durumda kurulum şu şekilde olur. si+do+mi+sol= c/b

copyright by itü sözlük

nerden aldığını yazmadan kopyalayan siteler top olsun.
    (manha de carnival, 16.06.2007 21:13 ~ 20.11.2008 10:28)
  2. sustain 4 akoru: simgesi sus 4 şeklindedir.

do majör için: do+fa+sol şeklinde olup 1. ve 5. dereceye 3. derecenin yarım ses tizleştirilip eklenmesi ile kurulur. 3. derece çıkartılır.

(bkz: suspended)
    (manha de carnival, 16.06.2007 21:24 ~ 27.10.2008 00:22)
  3. (manha de carnival, 10.09.2007 15:05)
  4. (manha de carnival, 26.11.2007 20:01)
  5. aslında gamları opsiyonel olarak modları bilen birinin özellikle beste aşamasında 'bişey eksik yaa' diyerek deneme yanılma yöntemiyle bulabileceği varyasyonlar

tabii bilinmesi çok daha faydalıdır, yanlız bunları bilmekle sindirmek arasında fark vardır
    biliyorum..! allahım!! kullanmalıyım!! nidalarıyla güzelim doğaçlamaları rezil eden örneklerine rastlamış bir sözlük yazarıyım

(bkz: biliyoruz da konuşuyoruz) *

diyeceğim odur ki ensturmanı çalarken 'biliyorum allah biliyorum' diye düşünmek yerine sadece 'eğleniyorum' u düşünmek bence daha pozitif enerji saçacak daha takdir toplayacak bir harekettir

girime burda son verirken sağımı göstermiş, solumu vurmak üzere olduğumu belirtmek isterim

(bkz: hiç bilenle bilmeyen bir olurmu)
    (head trıp hero, 26.11.2007 20:09)
  6. pedal ile ilgili ekleme yapmak gerekirse x/y şeklinde yazılan akorlar bazı yerlerde (bazı metodlar kitaplar vs... gutiar proda da öyledir) tam ters olarak karşımıza gelebilirler. yani x/y şeklinde yazıldığında y akoru kurulup x sesi en bas ses olarak tınlatılması gibi.
    (jellyjam, 25.03.2008 03:15 ~ 04:48)
  7. -ben halk müziğinde gitarla akor basıyorum, yalnız şöyle bir problem var; si bemol 2 karar seste sol majör basıyorum olmuyor, sol minör basıyorum olmuyor. napmak lazım?
    + akorun kurulumundaki 3. dereceyi akordan çıkartıp akoru 1 inci, 5 inci ve gerekirse 7nci dereceden kurmak lazım. bu durumda karar sesi solo enstruman* * layıkı ile veririken eşlik saz olan gitar da bu karar sesi eşliklendirmiş olur.

şöyle ki;

sol-re ve opsiyonel olarak fa + solo enstrumanın verdiği karar ses (sib2).
    (manha de carnival, 27.10.2008 00:12)
  8. (bkz: augmented)
    (jellyjam, 26.08.2009 18:18)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil