|
|
- türk filmlerinin önemli karakterlerinden birisidir. kâh ayhan ışık olarak, kâh ferdi tayfur olarak karşımıza çıkar. parası olmadığı için zengin kızın ya da patronun karşısında ezilmek gibi toplumsal bir sorumluluğu olan bu genç ilerleyen yıllarda büyük bir şirket ve "döner koltuk" sahibi olacaktır. kendisini ezen zavallılar bunu bilmezler.*
(selenge, 19.03.2006 14:19 ~ 14:26)
- aslında sadece fakir olan gençtir.
(bkz: yakışıklı değil ama sempatik)
- (bkz: fucker ama gururlu genç)*
- ileride zengin ve koltuğunu ters çevirerek insanlarla konuşan,ezen bir tip olacak olan gençtir.böyle davranmakla hafif kafadan olduğunu belli eder ya da "acaba zengin olunca kafayı dumanlayıp da mı böyle davranıyor?" dedirten durumlar sergiler.sonuçta gerçek hayatta karşınıza çıkmayacak,türk filmlerinde göreceğiniz senarist saçmalamasıdır.
- sadece türk filmlerinin ünlendirdiği ve büyük ölçüde empoze ettiği bir değer değildir; fakir olmanın bir çeşit tesellisi ve zenginlik karşıtı varoluşun en derin ifadesi gibi görünür. zenginlerin birtakım zulümlerine ve bireyci yaklaşımlarına maruz kalarak genelde sevdikleri kızlara kavuşamayan ve toplumsal açıdan duyarlılıkları da zengin-fakir meselesinden öteye gidemeyen erkeklerin (bu sahnelerin kadınlar için geçerli olan tek bir versiyonunu bile görmedim, bu konunun da çok ilginç olduğunu düşünüyorum.) zamanla gururu öne çıkarıp ilginç bir "mahallenin dürüst-ahlaklı delikanlısı" profili çizmeleri, genelde izleyiciler için bir modele dönüşür. bu kişilikler yeri geldiğinde şiddete şiddetle de karşılık verdikleri gibi, bu tip filmlerde büyük bir çelişki olarak duran "zenginleşme" durumuyla iyice çığırından çıkabilirler. bir şekilde zenginleşerek gurur meselesi yaptıkları sorunu, söz konusu diyaloglar eşliğinde kendilerini ezen kişiye adeta çarparlar. ilginç olan bu eylem gerçekleştirilirken delikanlıların gururlarını dahası üsluplarını bozmaması ve ezen kişilerin ise karşılarında adeta sus pus olmalarıdır. öyle ki seyirci bu zengin sınıftan insanların ders aldığını ve delikanlının tokat gibi sözlerinden etkilenerek değişeceklerini, doğru yolu bulacaklarını umar. nitekim birçok türk filminde zengin fabrikatörlerin filmin sonunda evlatları için doğru yolu bularak mutluluklarını sağladığı da vakidir.
peki, zenginliği sebebiyle bizimle oynayan ya da dalga geçen hatta giderek bizi ezen birini "ezme"nin (illa ki ezmek istiyorsak) tek yolu zenginleşip büyük patronlardan biri olmak mıdır? başka çözüm yolları olabileceğini düşünüyorum. 60'ların klasik yeşilçam örneklerinden 90'lara kadar etkisini sürdüren önemli kültürel öğelerden biri olarak kalan bu replik, kanımca 2000'li yılların sosyolojisi içinde eritilerek yeniden sinemalara uğramalı ve seyircilere bir yandan nostaljinin tadını verirken bir yandan da işi toplumsal bir çözümlemeye vardırmalıdır.
- henüz anne karnında iken tespit edilip alınması gereken gençtir.yurdum bütçesi bir fakir ama gururluyu daha kaldıramaz.
- - bir zamanlar kapısından kovduğunuz,kızıyla evlenmemesi için para teklif ettiğiniz fakir ama gururlu bir genç vardı hatırladınız mı?
-yooo, anımsayamadım?
-nasıl ya! müjganla evlenmeme mani olmadınız mı yani şimdi siz?
-müjgan kim be?
-ne demek müjgan kim,kızınız beybaba
-benim kızım yok ki
-siz fabrikatör fahrettin bey değilmisiniz?
-yok onlar geçen sene taşındı burdan,yerine biz geldik
-he oldu o zaman, yengeye selam,kusura bakmayın rahatsız ettim
-estafurullah ne demek,asıl siz kusura bakmayın, yardımcı olamadım.
- saçma bir ifade fakir ama gururlu.ne demekmiş o öyle.bi imalar falan.fakir genç gurursuz mu oluyomuş? kişiliksiz mi oluyomuş? biri bir açıklama yapsın.
- türk filmlerinin olmazsa olmazlarındandır. bi de sonra hep zengin olur bu gururlu gençler ve iştirak ederler zengin ve gururlular zümresine.şöyle bir diyalog ise beklentimizdir:
+hani.. hani.. bir zamanlar fakir ama gururlu bir genç vardı ya
-eee kuzum
+işte o genç hala fakir ama gururundan eser yok nuran. nuran beni sev nuran. maymun ettin beni nuran. allah belanı versin nuran.
-neler diyorsunuz siz. korkarım güvenliği çağıracağım
+gerek yok. istenmediğim yerde durmam zaten.
(bkz: fakir ama gururlu genç is back)
- -bölüm 1-
tık!!! tık!! tık!
- buyruuun
+ merhaba ben..
- hımm! seen.
+ tanıdınız mı?
- hayıır.çıkartamadım.
+ fakir ama gururlu g..
- benzetemedim
+ fakir ama gururlu gencin arkadaşıyım.
- arkadaşın nerede. ben aslında onu bekliyordum. nı hah ha!
+ açlıktan öldü. şirket kurduk borçları ona taktım ben zengin oldum.
- hımm!. sen kimsin?
+ benn zengin ama küstah gençim.
- gel hele gel. sevdim seni.
* fakir ama gururlu genç aslında ölmedi, öldü zannedildi. ikinci bölümde sürpriz yapacak.
- (bkz: karizmatik ve beş parasız erkek)
- - bölüm 2 -
fakir ama gururlu genç açlıktan öldü zannedilip terk edilmişti fakat "gururlu" karakterine eklenen "azimlilik" ve "zorluklara dayanabilme gücü" sayesinde maksimusun kendi haline terk edildiği yere benzer ormanlığın biraz ilerisinde kendine gelebilmiş ve nerede olduğunu bilmediği dağ başında devamlı rakımın az olduğu yöne doğru yürüyerek nihayetinde deniz kenarı olan bir yere varabileceğini düşünmüştü. deniz kenarına varınca da nasıl olsa bir yöne devamlı gitmekle bir sahil kasabasına varabilecekti.
bu planı gerçekleşmedi. her ne kadar bu düşündüğü gerçekleşmemiş olsa da -çünkü yakınlarda bir kasaba varmış ve orada açlıktan sürünürken nur yüzlü beyaz sakallı bir genç tarafından elinden tutularak bir kulübeye götürüldü- en azından bir kasabaya varmış oldu.
ince yıpranmış delik deşik süngerin üzerinde gözlerini ancak açabilen fakir ama gururlu genç;
- b, be ben neredeyim?
nur yüzlü beyaz sakallı adam;
+ hele bir nefeslen arkadaşım, güvendesin
- sen kimsin, bura nere?
+ önce su istemen gerek miyor muydu?
- su su evet suuu..
fakir ama gururlu genç suyu avucuna alıp önce yüzüne sürer, parmakları ile dudaklarını ıslatır ve kalan suyu da yavaş yavaş içer, içmeye çalışır. biraz kendine geldikten sonra nur yüzlü adama;
- genceciksin bilader saçın sakalın beyazlamış?
+ hayat be. mücadele. ztres, bunalım defresyon falan işte
- lafa dalmayalım. ben fazla kalmamalıyım.
+ ??
- daha yapmam gereken sürpriz, zengin ama küstah genç ile görülecek hesabım var!!
kapıyı kapatır ve çıkar. aklında bir yandan intikam duyguları öte yandan kendisine yardım eden genç yaşta sakalları bile beyazlamış adam vardır. kendi saçları stresten hızla dökülürken kendisine yardımcı olan adamın saçları nerdeyse kaşları ile bitişikti. ama şimdi bunları düşünmenin sırası değildi.
* daha görülecek bir hesabı vardı ve ivedi davranmalıydı. bu iş burada bitemezdi.(anka, 01.03.2008 11:10 ~ 11:13)
|