|
|
- cengiz aytmatov'un bir romanı. romanın kahramanı sekiz yaşında bir çocuktur. aytmatov bu romanda geçmişi temsil eden dede ile geleceği temsil eden çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerini yorumlar...
- her okuyucunun sonunu kendi yazabileceği bir roman.romanın kahramanı olan isimsiz çocuk insanların acımasızlığına başkaldırının simgesidir.eserde şamanist unsurlar gizlenmiştir.romana ismini veren beyaz gemi, aynı zamanda romanın en önemli izleğidir.
- hocamız mecburi tuttuğu için bu kitabı bütün sınıf okumuştu. derslerde genel olarak uyumak, mesajlaşmak, muhabbet etmek, pişti oynamak gibi aktivitelerle uğraşan sınıfım bu kitabın incelendiği gün gözlerimi yaşartacak derecede derse katılım göstermiştir. hatta yorum yaparken gözleri dolanlar olmuştur. öyle bir kitaptır. okunmalıdır ve kitaptaki konulara vakıf biriyle tartışılmalıdır. bir okumada ne demek istediği anlaşılmaz yoksa. ben böyle hayatın *mına koyiim dedirten kitaplardan. romandaki çocuğun adı bile yoktur. cengiz aytmotov'un bir anısı:
aytmatov bir konferans için çin'e gider. otel odasındayken telefon çalar. bir adam aramaktadır.
- cengiz bey. ben beyaz gemi'deki isimsiz çocuğum. der ve ağlayarak konuşmasına devam eder.
zaten yazarın kahramanına isim vermemesinin bir nedeni de budur. herkes kendini yerine koyup okusun, çocukluğunu hatırlasın diye.
(bkz: şu an bunları yazıyorum ve ağlıyorum biliyor musun)(fb, 18.08.2007 12:49 ~ 12:50)
- zamanında rahmetli aytmatov'un sıkca eleştiri aldığı başyapıtı. bir çocuğun gözünden tüm saflığı ile dünya.... isimsiz çocuk, yani sen , ben ya da bir başkası.... lise 1 de, daha çocukken ki o zaman çocuk olduğumu hiç düşünmüyordum, hocamın zoru ile okuduğum kitap. ben severdim kitap okumayı belki ama beyaz gemi denince hiç sarmamıştı ilk başta. best seller okunmalı ya hep sanki.... okudum anlamadım, bir daha okudum derken bir daha ve....
her okuyuşta isimsiz çocuğun başka bir anı oluverdim ve sonunda anladım aslında bu kitap hayatın kullanma klavuzu...
- cengiz aytmatov türkçeye beyaz gemi olarak çevrilen eseri.
|