winamp'ın yerine kullanabileceğiniz çok sağlam bir rus orjinli audio player. kurdum biraz kurcaladım bir çok özelliği var. media library biraz daha geliştirilebilir. sistemde çok az yer kaplıyor gördüğüm kadarı ile. çok güzel skinleri ve kullanışlı plug-in'leri mevcut. bazı yerlerde türkçe dil desteğinin olduğundan bahsediliyor ama ben bulamadım ya da göremedim.
bunlardan başka auto shutdown computer seçeneği var ki müziksiz uyuyamam abi diyenler için bire bir. recorder ve converter özellikleri mevcut. kısacası olması gerektiği gibi olan programlardan. kesinlikle winamp'ı size sisteminizden sildirecek bir program.
çalma listesinde opera, firefox gibi tarayıcılarda olan tab özelliği var. aynı anda farklı çalma listesini açabiliyorsunuz. birisine rock, birisine rap, diğerine pop, diğerine sevdiğiniz şarkıcının tüm albümlerini açarak tablar arasında dolaşmak suretiyle müzik zevkini sonuna kadar yaşayabiliyorsunuz. zaten çalma listesi içerisinde kendisi albüm adlarına göre sıralama yapabiliyordu. bunun yanında tablaması da ayrı bir güzellik olmuş.
aşağıdaki wordpad dosyasını yeni bir çalma listesi açıp boş sayfaya sürüklerseniz yaklaşık 70 tane türk radyo istasyonunu elinizin altında tek tıkla bağlanmanızı sağlar. süper bir olay öneririm.
nasıl olduğunu bilmemekle beraber yaklaşık olarak 97 kb/s ile download yaparken hiç takılma yaşamadan kesintisiz bir radyo yayını dinliyorum. sözlük radyosu dinlerken download 80 kb/s civarına düşüyor. 1024/256 bağlantım var. çok garip ve çok takdir ettim.
yeni keşfettiğim süper bir özelliği daha var. bir sonraki şarkı ya da bir önceki şarkıya geçmesini sağlayan tuşlara geldiğinizde, sonraki şarkının ya da önceki şarkının ne olduğunu gösteriyor. winamp gibi kuru kuru next track, previous track demiyor.
harika bi icat, deli çalar, çalar ötesi müzikal alet çantası hatta. komple ses dönüştürücülü, etiket düzenleyicili, müzik kütüphaneli, ses kaydedicili acayip program. kurcaladıkça kendini sevdiren. bilgisayarı kapatması olsun, playlistini sağda solda object dock misali sabitleme olsun, playlistten bağımsız bir çalma listesi hazırlayıp onları dinleme olsun, daha ne olsun?
en acilinden edinilesi bu. bunsuz olmamalı bence bilgisayar denilen edevat. evet.
winampım sıçtığında verdiğim bir duyuru sonucunda tanıştığım, cidden harika bir player. winampı daha işlevsel hale getirmek için firefox'a kurduğum eklentilerimi de silince o bile rahat bi nefes aldı. minnacık hale getirip bir de "en üstte" durmasını sağladığınız mı, gözünüzün önünden ayrılmıyor, siz ne derseniz yapıyor.
beni en manyak bi şekilde etkileyen olayı mouse'unuzun hareketini algılamsıyla hiç bir tıklamaya gerek kalmadan rollerıyla playliste geldiğinzde listenizi aşağı yukarı yapabilir, yine mouse'u programın ana kısmına getirdğinizde ufak bi yukarı aşağı roller hareketiyle volume olayını kısıp yükseltebiliyorsunuz. zahmetten kesinlikle kurtarıyor efendim. winamp yanında bok yemiştir kesinlikle.
maalesef media library (müzik kütüphanesi) özelliği winamp'ın son sürümündeki (5.x) geliştirilmiş kütüphanesinin eline su bile dökemeyecek durumda müzik çalma programı. bir karşılaştırma yapmak gerekirse;
aimp'te ise şarkılar tek bir seçeneğe göre sıralanabiliyor ve bu haliyle kullanışlılık bakımından winamp'ın çok gerisinde kalıyor. buna rağmen column'lar özelleştirilebilir olsaydı yine bir şekilde kabul edilebilir olurdu, fakat aimp media library'nin winamp seviyesine ulaşması için daha 40 fırın ekmek yemesi gerektiği açık.
ha ben zaten öyle uğraşmam şarkıları etiketlemekle falan; 2000 küsur şarkılık "karışık" klasörünü açarım, bir ibo çalar, bir satisfaction çalar, dengesiz olsun umurumda değil, böyle mutluyum ben diyorsanız evet, aimp tam size göre. hiç kastırmıyor bilgisayarı. aferin.
zamanında o kadar memnun olduğum ve övdüğüm fakat an itibariyle kırk yılda bir yaptığım radyo keyfimin içine etmiş bir program. bir türlü düzgünce dinletmiyor şu radyoyu meret.
winampı bilmem ama aimp2 artık sadri yıldız'dır benim gözümde. ayaklarımın dibinde yuvarlanıyor.
edit: download yaparken radyo dinlemeye çalışıp, aimp2'ye bok atmak çok rerörerö.