|
|
- aynı aile fertlerinin ortak bir sermayeyle kurduğu,hisselerin yaşa göre dağıldığı şirket türüdür.en çok türk filmlerindeki mutsuz evliliklerin anlatıldığı konularda tanımışızdır.karı-koca,baba-oğul,abi-kardeş ikilisiyle başlayıp bazen diğer akrabaların da eklenmesiyle şirket büyür.ülkemizde yetki kavgası,pay oranı derken çıkan kavgalarla ya batar ya da ölüm getirir.kuruluşundan bir ya da iki nesil sonra mirastan ibaret kalacaktır.*
(bkz: ukte)
- ege bölgesinde sıklıkla görülen şirket yapısıdır
- türkiye de kobilerin birçoğunun içinde olduğu, kurucularının, hissedarlarının aile içindeki insanlardan oluştuğu ve büyük bir bölümünün kurumsallaşmayı başaramadığı şirketlerdir.
- ailenin zoraki okutulan, dünyadan bihaber sığır evladının çekirdekten yetiştirilmek yerine höt diye en tepesine konularak üçüncü kuşaklara bok yemenin nasip olduğu şirketlerdir birçoğu. istisnaları muaf tutuyoruz tabi.
- içinde illaki kavga olan yahut da birilerinin birilerine gizliden kin beslediği o daha çok aldı ben neden daha az dediği şirketlerdir ki ayrılma olaylarına yahut da kavgalara çok sık şahit olabilirsiniz böyle yerlerde
- çokta fazla olmayan bir sermaye ile başlanmışsa, şirketi belli bir noktaya getirme sürecinde, oldukça fazla fedakarlık ve çalışma gerektiren şirketlerdir. bu süreçte kişisel ihtiyaçlardan ve alışılan yaşam standartından önce, şirketin çıkarları ve ihtiyaçları gözönünde bulundurulur, bu da şirketi kuran aile bireyleri için oldukça sıkıntılı zamanlar geçirmek demektir. ilk bir iki yıl bu sıkıntılar mutlaka yaşanır, vazgeçme noktasına gelinen anlar olur, çokta fazla sorumluluk alınmadan çalışılan eski maaşlı günler özlenir. bu süreçte gösterilen sabır ve fedakarlıklarla doğru orantılı olarak ve yapılan işte kaliteden ödün vermeden çalışmaya devam edildiğinde de şirket başarılı bir noktaya illa ki gelir. türkiye şartlarında olayın içine şans faktörü de dahil olur ancak umutsuzluğa kapılmamak için gözardı edilmesinde fayda vardır.
- baba düzenli olarak şirkete geliyorsa, işkence merkezi gibi bir yerdir. keyfine göre çalışanı veya evladı olursunuz. aile zor durumda değilse, uzak durmak akıllıca olacaktır.
- 5 yıl içinde batma oranları %97 olan şirketler(miş).valla ali doğramacı'nın yalancısıyım.bilkent üniversitesi açılış töreninde şöyle bir konuşma yapmıştır:
"aranızdan en azından %15 inizin "ben nasılsa nolursa olsun şurayı bi bitirebilsem babamın şirketinin başına geçicem, zaten babam mirastan mahrum bırakmasın diye geliyorum buraya" zihniyetinde olduğunuzu biliyorum.ama şunu belirteyim ki istatistiksel olarak aile şirketlerinin 5 yıllık bir süre içinde yokolma oranı %97 dir"
- konuyla ilgili bir yiğit özgür karikatürünün metni;
+ satış raporlarını hazırlar mısınız rauf bey?
- ama hazırlamıştım?
+ ya annem atmış onları...
- zikeyim sizin kuracağınız aile şirketini
+ anne tut
- aileden değilseniz asla çalışmamanız gereken şirket tipi.
(minti, 24.09.2007 00:16)
- akşamdan sabaha herşeyin değişebileceği şirket türü.bir gün önce altı saatlik bir toplantı yapıp, bazı kararların alınması sağlanmışken, patron ertesi sabah "ben vazgeçtim" diyebiliyor.
- dağılma olasılıkları yüksek olan şirketler durumundadır. işletmenin kurucusu öldükten sonra onun yerini alacak çocukları ise anlaşmazlıkların çıkması büyük bir gerçekleşebilirliğe sahiptir. türkiye'de aile şirketlerinin dağılasının en büyük nedeni, yapılan araştırmaya göre, çok fazla duygusallık içieren kararlardır. dünyada en uzun aile şirketleri işveç, isviçre ve hollanda'da kurulmuştur. bunların başını viski üretimi yapan işletmeler çekmektedir.
- aile şirketinde çalışmak gerçekten psikolojinizi zorlayan bir durumdur. patron kimdir, kaç tanedir hiç belli olmaz. kime karşı sorumlu olduğunuzu unutursunuz. kararların nasıl alındığı herkesi şaşırtır. toplantılar zaten ayrı bi komedi. bir aile şirketinde geçen aylık toplantıda yaşanmıştır:
patron 1 : dün gece feci öksürük tuttu boğuluyodum! baktım oluru yok, karar verdim. sigarayı bırakıyorum.
patron 2 : ahah sen bırakamazsın yau dalga mı geçion. sen bırakırsan ben hayli hayli bırakırım.
genel müdür: hadi lan madem bende bırakıyorum.
patron 1 : papazzz bak ben bıraktım. patron 2'de içmiyo, genel müdürde bıraktım dedi. bundan sonra sende içmiyosun aslanım. hazırla yazıyı, fabrikanın her yerine as! sigara içmek yasak bundan sonra!
papazzz * (iç ses) : ulan nedir benim günahım ya!? şirketinizi de skim, karar mekanizmanızı da skim !
|