belki ilginizi çeker
  1. · ahmet yesevi üniversitesi
  2. · türkler akdenizlidir safsatası
  3. · divan ı hikmet
  4. · erdoğan ın adını andığı 13 isim
  5. · hacı bektaş ı veli
  6. · dini tasavvufi halk edebiyatı
  7. · yesevi
gündem
  1. · uludağ sözlük
  2. · giyotine yolladılar gitmedim
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · google wave
  5. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  6. · ugg
  7. · prison brake
  8. · itü sözlük 2 yaşında zirvesi
  9. · hislerin tarif edilememesi

ahmet yesevi  

1. türk tasavvuf geleneği temsilcilerinden , arapça ve farsçayı çok iyi bildiği halde insanlar arasında dostluğu, dayanışmayı, sevgiyi öğretirken kendi dilini kullanan büyüğümüz.
    (tenekeci, 24.03.2004 22:27)
  2. (selenge, 01.12.2004 19:33 ~ 19:34)
  3. batı türkistan'da doğmuştur.yesevi tarikatının kurucusudur. türk mutasavvıf ve şairdir. yaşamı üzerine bilinenler azdır. sadece menakıbname denilen esere dayanılarak bilgi elde edilmiştir.
    türkler arasında islam inancının yayılmasına katkıları olmuştur. yesevilik, göçebe türkler arasında eski türk gelenek ve göreneklerini * içeren bir öğreti olarak yerleşti. etkisi sonraları türkistan sınırlarını aşarak, horasan ve hazarın doğu ve kuzey kıyılarına yayıldı.
    kendisi buhara'da eğitim aldıktan sonra, öğrencilerine dersler vermiş, onların anadolu'ya gitmesine ön ayak olarak, anadolu'da doğan ve gelişen hümanist felsefelere bir anlamda öncülük etmiştir
    tasavvufi türk halk şiirinin de öncüsüdür. türkçe kullanarak bir çok tasavvufi şiir yazmıştır.

(bkz: hacı bektaş-i veli)
    (bkz: mevlana)
    (bkz: yunus emre)
    (ironic, 01.12.2004 20:35 ~ 20:37)
  4. şiirlerine hikmet adı verilir. yesi'lidir. hikmetlerini türkçe yazsa da çevirisi olmadan anlamak zordur. kültür bakanlığı yayınlarından çıkan kitapta orjinal metin ve çevirisi bir aradadır.

ilk hikmeti "bismi'llah dip beyan eyley hikmet aytıp/ taliblerge dürr ü güher saçtım muna- bismi'llah'la başlayarak hikmet seyleyip taliplere inci, cevher saçtım işte" diye başlar.

hikmetlerinde bab arslan-arslan baba'dan sıça bahseder, arslan baba ahmet yesevi'nin ilk hocasıdır.

arslan babanın hz. muhammed'den bir hurma alıp ağzında birkaç yüzyıl boyunca sakladığını, sonra ahmet yesevi'ye verip bir süre sonra öldüğünü anlatan folklorik bir hikaye de vardır.
    (cilalıibo, 13.01.2009 16:38 ~ 16:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil