sözlüğün en iyi tespiti. yaklaşık 4 senedir aradığım sorunun cevabı.
kaç yıldır beynimi bir kurt gibi yiyor bu soru. " ahmet türk' ün soyadı ne?"
çok sağolun sevgili yazarlar. ahmet türk' ün soyadı türkmüş. çok sağolun. gözlerim doldu şu an, sevinçten ağlı... ühühü.
edit: an itibariyle bu gelişmeyi öğrenen dtpliler parti binasına doğru yürüyüşe geçmişler. gerçekten inanılmaz bir kaos hakim dtplilere. böyle bir şok beklemiyorlardı belli ki.
- ne diyorsunuz efendim? ellerinde belgeler var? soyadı türk diyorlar? çok tedirginsiniz?
- valla hepimizi şoke etti böyle bir gelişme. beklemiyorduk açıkçası, şoke olmuş durumdayız.
elimiz kalbimizde gelişmeleri bekliyoruz. çok kişinin kellesi gidecek, çok!
zaten diyordum ben ahmet türk te bir yamukluk(yamukluk derken telafuzunda) var. böyle isim bir yabancı duruyor ağzımda.
inanır mısın sözlük, en az 150 kere ahmet türk dedim kendi kendime, bu işin gizemini çözebilmek için. ama her seferinde takılıyordum bir noktada. hatta lost daki sayılarlada bir bağlantı kurayım dedim çıkmadı bir şey.
ama o gün geldi en sonunda. işte en sonunda üzerimden büyük bir yok kalktı.
kimin dediğini hatırlamıyorum fakat kürt sorununun tartışıldığı bir panelde söylenmiş: ahmet türk'ün soyadının türk olması, asimilasyonun ne olduğuna dair bir açıklamadır.
bildiğim kadarıyla ahmet türk'ün babası, aynı zamanda lideri de olduğu aşiretin yeni türk devletine olan bağlılığını göstermek için bu soyadını almıştır..
kürtlerin haklarını savunmak için meclise girmiş bir partinin başkanının soyadının türk olması hadisesidir. bunda abartılacak bir şey vardır. at gözlüğü takıp her gördüğümüzü legaliteye bağlamak işin medya mensuplarına ayrılan kısmıdır. aklı başında olan her birimiz o insnaların neden mecliste olduklarını kavrayacak zekaya sahiptir.
görüldüğü gibi kendi tercihi değildir. mümkün olsaydı kürt soyadını tercih ederdi hatta yarı açık asimilasyon politikası yürütülmeseydi ebeveynlerinin gerçek tercihi olan kürtçe bir ismi bile olurdu belki kim bilir, ne garip değil mi resmi ideoloji falan?
kendisine, başkalarına dert olduğu kadar dert olmamış olsa gerek. çapsız milliyetçilerin aklını sızlatan da bu. ahmet türk "soyadımdan utanıyorum" desin, şikayet etsin, bir kaç kere dava açmış olsun, en azından bunun yolunu arasın, avrupa'dan gözlemciler gelsin.
kürtçenin varlığını, kürtçe eğitimi, otobüste, dolmuşta ayan beyan bu dilin konuşuluyor olmasını bile sindirmekte zorlananların eğlencesi olmaya aday bir durum.
kanı,kemiği,derisi türk bireyin "kürt" soyadı alması halindeki hırçınlaşma semptomlarına da değinmek gerekir. misal soyunu koyacak kutsal raf, okunmuş kılıf bulamayanlarımızın soyadının kürt olmasının yaratacağı huzursuzluktan bahsedelim.
edemeyiz. zira hiçbirinizin soyadı kürt olmasa gerek. fikrinin dahi aklınızdan geçemiyor oluşu hazin.
ahmet türk halinden memnun olmalı. başkalarının olamadığı kadar.gerginlik yaratmayın boşyere. burdan nasiplenilmez.
bir milletvekili, bir aşiret reisinin ailesinin ismi olduğundan mütevellit çok da mühim bir konu değildir. tespiti ise ayrı başlık açılacak kadar mühim bulmadım. şimdi baksam ahmet türk başlığına, zaten soyadından bahsedilmiştir. konu mühim değil yani, en nihayetinde. nacizane fikrimdir bu da..
türkün kürdün son 20 yıla kadar ne kadar iç içe ne kadar kardeşçe yaşadığının göstergesidir tabi taa ki çıkar güçlerinin bu ülke üzerinde ki planlarına kanmamıza kadar şuan bize çok garip olarak lanse edilen bu durum eskiden -eskiden kastım şurda 15 20 yıl kadar- kale bile alınmamışken artık çok derin yorumlar yapılabilen bir hale gelmiştir bu da son 20 yılda kürt türk kardeşliğinin ne kadar baltalandığının daha da önemlisi bu baltalamaya bu oyuna ne kadar kandığımızın göstergesidir.
tabi ahmet türkün bu kardeşlikde ki rolü, bulunduğu siyasal saf her ne kadar bu kardeşliği başlı başına baltalasada spesifik olarak değilde bir kürdün soyisminin türk olmasıdır mevzunun önemi.