|
|
- önemli olan insan modeli değildir, müzik evrenseldir, asıl model görüşü doğrultusunda müzik dinleyen insandır.yabancı müzik dinlemeyen insan varmıdır?, peki dinlediğiniz müziği yapan adamların ideolojileri nedir hangi görüşü savunmaktadırlar biliyormusunuz? biraz daha geniş düşünmek lazım kulağınıza hoş geliyorsa dinleyin.. tabi sözleri sizi zedelemiyorsa.
- (bkz: sorması ayıp kaç model)
- bu modelin ahmet kaya şarkılarındaki sözleri duydukça duygulanan hatta ağlayan modeli vardır ki fenadır.
müzik evrenseldir tamamda. "sürgünlere yolladılar sabah dörtte yağmurlarla"* sözlerini dinleyip ağlayan genç bir ülkücü modeli gördümki, sürgünlere yollanıp, işkenceler çeken kahramanların abdullah çatlı, haluk kırcı, alaaddin çakıcı v.b. olduğunu düşündüğünü söylemişti.
sen şimdi, "kürtçe şarkı söyleyeceğim" diyen bir adamı ülkeden kovan zihniyete sahipken, "doğru adam değil, benim gibi düşünmüyor, ama müziği güzel" diyorsun. ama bilmediğin şey bu adam senin gibi düşünürse ne o şarkıları yazabilir, nede o müziği besteleyebilir. her şeyden önce sanatçı olmak öncelikle kendi beynini özgür bırakabilmeyi gerektirirki, o da senin düşüncene ters zaten.
haa senin siyasi düşüncelerinin bu şarkılarda payı yokmu. olmazmı, senin ve yıllardır uğruna ağladığın ülküdaş kahramanların sayesinde bu adam bu acılı besteleri yaptı o ayrı.
- muhtemelen bu videoyu izlememiş ülkücüdür..
http://www.youtube.com/...
- ahmet kaya'ya yapılan toplu linç girişimlerinden önce çok da şaşırtıcı olmayan bi durumdu.hatta o dönemde çoğu ülkücü ahmet kaya konserlerine gitmiş, onun posterlerini duvara asmış yani ahmet kaya ile kendilerini ifade etmişler.
ne zamanki ahmet kaya kürtçe klip çekeceğini söylemiş işte o zaman bu kitle ondan uzaklaşmış.onu yasaklı sanatçı listesinin başına koymuş.artık onu dinlemek suç olmuş, vatan hainliği yapmakla eşdeğer görülmüş.
bugün ise arkadaşlarının yanında, toplum içinde ahmet kaya'ya küfreden bu insanlar bilin ki yalnız kaldıklarında kısık sesle de olsa hala onu dinlemeye devam ediyorlar!
- beni şaşırtan insandır.
elbette müzik evrenseldir, elbette şekilcilik yanlış birşeydir. yalnız unutulmaması gereken bir şey var, o da ahmet kayanın herkesin koşulsuz kabul edebileceği evrensel bir müzisyen, bir mozart veya ne bileyim bir elvis olmadığı gerçeği. bugün ahmet kayanın yaptığı müziği sözlerini anlamadan sevecek insanlar ancak kaideyi bozmayacak istisnalardır. sevenleri onu, böğrünün en derin yerinden çıkan sesini ve kendine has -şu an tanımlayamadığım- yorumunu sevdikleri kadar, artık pek çoğu belli kitleler tarafından neredeyse marş haline gelmiş şarkı sözleri için de severler.
halihazırda ahmet kaya nın şarkılarının çok büyük kısmı sol kesimden gelen şairlerin, zaten çok sevilen şiirlerinin bestelenmiş halleridir. şu an aklıma gelen en bilindikler;
hasan hüseyin korkmazgil
nazım hikmet
sabahattin ali
ataol behramoğlu
nevzat çelik
aşık mahsuni
attila ilhan vs..
sonuç itibariyle ahmet kaya şarkıları güzelliğini ve etkileyiciliğini büyük çoğunlukta sözlerine borçludur. ayrıca sabahattin aliye, nazım hikmete tu kaka deyip, sözleri onlara ait şarkıları -muhtemelen bilmeden- sevmek ve sahiplenmek tuhaf kaçıyor. her ne kadar zamanla sol çizgiden ayrılmış, kendi sevenleri tarafından bile ağır eleştirilere maruz kalmış olsa da, ahmet kaya isyanın ve otorite karşıtlığının sesidir. ahmet kayanın ülkücü geleneğin en nefret ettiği yerde dururken, gerek özgür çağrı da, gerek gururla bakıyorum dünyaya da çizgisini apaçık ortaya koyarken, ülkücüler tarafından dinlenmesi beni şaşırttığı kadar sevindiriyor da. bu onların 1)ya zannettiğimiz kadar dar kafalı olmadıklarını
2) ya da gerçekten de şarkılarım dağlara albümünü mehmetçiğe ithaf ettiğini sandıklarını falan gösterir.
suçu saz çalmaktan başka bir şey olmayan bahtiyarı sevip dinleyebiliyorlarsa, katlime fermanda turan emeksiz için üzülüp, mahurda dar ağacındaki üç fidan için ağıt tutabiliyorlarsa, ülkücü çevrede çok şey değişmiş demektir.
ama ben hala ikinci şıkkın doğru olduğunu düşünüyorum.
|