görseller
ahmet adnan saygunahmet adnan saygun

belki ilginizi çeker
  1. · türk beşleri
  2. · yunus emre oratoryosu
  3. · kerem
  4. · adnan saygun
  5. · mutlu ol bu bir emirdir
  6. · köçekçe
  7. · özsoy
  8. · bela bartok
  9. · ilhan usmanbaş
  10. · türk beşleri
gündem
  1. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  2. · zongul ducks
  3. · apertura 2009
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · ezel
  6. · kar yağarken hissedilen duygular
  7. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  8. · cepten yemek
  9. · vatan için ölmek

ahmet adnan saygun*  

1. kendisi gibi diğer 4 türk müziği üstadıyla beraber "türk beşleri" diye anılmaktadır.(hatırlayınca isimleri de yazacağım)
    yunus emre'nin "dertli dolap"'ını da bestelemiştir.
    (hell guardian, 05.09.2004 02:14 ~ 02:14)
  2. akmerkezden ulus'a dönen,şahsen üzerinde ikamet ettiğim caddenin ismi...
    (endoterm, 05.09.2004 02:23)
  3. halkevleri müzik müfettişliği yaptığı dönemde pek çok halk eserinin de notaya geçirilmesini sağlayan ve yerelden evrensele ulaşma konusundaki en başarılı bestecilerden biridir. pek çok halk türküsünün ve ezgisinin çok sesli düzenlemesini yaparak, yerel ezgilerimizi batı müziği formuna ustaca yediren pek çok güzel eser vermiştir. eserleriyle yurt dışından da aldığı pek çok ödülü vardır.

ilk türk operası olan özsoy'u 1934'te yazmıştır. taşbebek, kerem, köroğlu, gılgamış operaları; piyano, keman, viyola, viyolonsel, piyano konçertoları; piyano ve şan için yazılmış eserleri, solo çalgı için prelüd, etüd, eskizleri ve küçük parçalarıyla müziğimize damgasını vurmuştur.

şu anda bile dünyanın pek çok yerinde saygun ulusal müziği evrensele ulaştıran besteciler arasında chopin gibi hepimizin bildiği bestecilerle birlikte anılmakta ve bizim kendisini tanıdığımızdan daha iyi tanınmakta ve dinlenmektedir.

piyanist hande dalkılıç bilkent üniversitesiyle ortaklaşa çalışmalar yürütmekte ve saygun eserlerinin kayıt ve konserlerini gerçekleştirmektedir.

istanbul anadolu güzel sanatlar lisesi'nin kurucuları arasında yer alır.
    (yamukyumukpirenses, 18.01.2007 23:08 ~ 15.03.2007 19:01)
  4. (akabinde ve detayinda, 15.03.2007 14:11)
  5. (recai pengül, 24.12.2007 18:58)
  6. izmir'li besteci. "ahmet adnan saygun" adı verilen izmir'in üçkuyular semtindeki kültür merkezinin yapımı sürüyor. izmir devlet senfoni orkestrası üyeleri dün inşaata gidip işçilere bestecinin eserlerini çalmışlar.
    (la vie en rose, 12.01.2008 22:17)
  7. bilkent üniversitesi bünyesinde bulunan ahmed adnan saygun müzik araştırma ve eğitim merkezi ne adı verilmiş olan müzisyendir. çalışmaları bu merkezde bulunmaktadır
    (bulletproof, 23.04.2008 09:27)
  8. (robi ve cuma, 26.02.2009 11:40)
  9. muammer sun ile yapılan bir röportajdan:

"yıl 1977; saygun’un yetmişinci doğumgünü, eski ankara devlet konservatuarı’nda kutlandı. orada deftere bir şeyler yazılıyordu. ben de düşündüm; adnan saygun’u kutup yıldızına benzettim. yani her şey adnan saygun’a göre ölçülüyor. öyle bir merkez ki, gece karanlıkta bile yol gösteriyor. hâlâ o kalitede bence. saygun bu anlamda bir kutup yıldızı benim için. yani ister istemez herkes saygun’a göre tartılacak diye düşünüyorum. nesine göre saygun’un? felsefi kimliğine, araştırmacı kimliğine, üretken ve estetik açıdan olağanüstü müzik yorumu sahibi olarak besteci kimliğine ve belki insan olarak, dürüst kimliğine bakarak değerlendirilecek diye düşünüyorum."
    (çat, 06.03.2009 22:20)
  10. (ipso facto, 18.05.2009 02:08)
  11. (bkz: @4052112)
    (ahead full, 12.10.2009 12:29)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil