fox tv'de zaman zaman promo videosu gösterilen, sunucusunun ahmet çakar olduğu muhteşem bilgi yarışması. sanırım bir tanıtım bölümü çekmişler, dün tırt bi magazin programında denk geldim ahmet çakar'ı görünce, gelmiş geçmiş en iyi yerli şov programı olmaya çok fena aday bana kalırsa.
üstad (bkz: ahmet çakar) hüseyin bey'e (bkz: zavallı hüseyin) kabir azabı gibi bir zulüm uygulamaktadır, hüseyin kardeşimiz yoğun baskı nedeniyle cevaplarını değiştirmekte, değiştirdikçe takdir yerine azar işitmektedir. bölümün sonuna doğru hüseyin "ulan allah belamı verdi nerden geldim bu çekime ben" diye iç geçirmekte, "paradan maradan geçtim şurdan çıksam yeter ulan" düşüncesiyle göz yaşlarına boğulmaktadır. üstad (bkz: ahmet çakar) kendisine şefkat gösterdiğini belirtmek için "aslında ben senin para kazanmanı istiyorum, inşallah şu yandaki bilemez" gibisinden bişeyler söyleyip hüseyin'i telkin etmeye çalışmakta, ama sert ve "sokarım" mizacından taviz de vermemektedir.
ahmet çakar'ın engin bilgilerinin ve üstün hitabet yeteneğinin, baştan aşağı hayranı olduğumuz sahne performansının doruk noktasına çıktığı (tanıtım bölümünde bile), fox tv'de yayına gireceği günü heyecanla beklediğimiz muhteşem bilgi yarışması / tv show'u.
littlemy tanıtım videosunu gururla sunar (tüm parçalar - yorumlu)
ahmet çakar'ın sunduğu, yakında fox tv'de yayına girecek olan, fragmanlarından akıllara zarar olduğu izlenimini edindiğim yeni yarışma programı. ilk programın yarışmacılarından "hüseyin fidan"'ı nereden bulduklarını; aslında daha çok, gerçekte böyle bir insan olup olmadığını merak etmekteyim bu aralar. program, makina'nın medya arkası bölümünün yokluğunu fazlasıyla hissettirecek niteliktedir.
küçük bir örnek:
soru: aşağıdaki siyasilerden hangisinin ikiz kardeşi vardır?
a) tony blair
b) kofi annan
c) vladmir putin
d) george w. bush
hüseyin fidan (kendisinden çok emin): geçenlerde tony blair'ın oğlunun bir barda olay çıkardığını okumuştum gazetede. burdan yola çıkarak tony blair diyorum.
buradan itibaren ahmet çakar'ın kopuşu başlıyor...
ahmet çakar'ın yarışmacıları ruhsal çöküntüye sürükleyeceği,yarışmacıları baskı altında suçunu itiraf eden katil kıvamına getireceğini düşündüğüm program.
ahmet çakar gibi zeki, akıllı, inandıklarını direk söyleyen ve bunun yanısıra ince bir mizah anlayışına sahip birinin sunduğu bir yarışma programı gerçek bir showa dönüşebilir. bu akşam 19.45 itibariyle fox tv'den izlenebilecektir. kesinlikle önü açıktır, umarım ahmet çakar başarılı olur ve kalitesini bir kez daha kanıtlar.
ahmet çakar cevapları bilemeyen soprano sesli erkek yarışmacıyla muhabbete girer:
- yarışmanın başında baya iddialıydınız.
+ evet
- amerikalardan mastırlardan falan bahsettiniz ama cevap veremiyorsunuz
+ cevap vermek önemli değil hocam
- cevabı bilemeyeceksen neden katılıyorsun kardeşim?
+ önemli olan sizin karşınıza çıkma cesareti göstermek hocam
- niye? ben öcü müyüm ya?
+ yok hocam, çocukken de saygı duyardık. hem soyadınız da çakar ya
- eeee?
+ çakıyosunuz…
- dikkat et ama, onuncu soruda çakmiyim
yazacağım diyaloğun geçtiği esnada bildiğin sabah programlarında çalan acındırma müziği çalıyor.
a.ç : kızım neden paraya ihtiyacın var senin hukuki bi problem var galiba.
y.k : evet babamın borcu var
a.ç : ne borcu bu?
y.k : elektrik.
a.ç : kaçak mı?
son bölümde ahmet çakar'ın elinin ayarının kaçtığı ve eline gelen topu ya kasaya ya da küreye koydurarak ödülü 203 bin ytl yaptığı garip program.biraz genel kültür ve tiyatro bilgisiyle(özellikle dram rolleri) 300-400 bin ytl almadan çıkılamayacak programdır aynı zamanda.lakin yarışmacılar daha bu şerefe nail olamamışlardır.
geçen oturup ilk defa izleyeyim dediğim fakat bir daha izlememeye karar verdiğim yarışma, neden ? çünkü yarışma lan eğlenelim, bilgilenelim amaçlı olmalı ama izlediğim bölüm öyle değildi, içim burkuldu. üstüne ahmet çakar'ın bildiğimiz kıllıkları eklenince iyiden iyiye zıvanadan çıktım. üç tane yarışmacı var, iki genç bayan bir evli barklı çoluk çocuğa karışmış bey. ahmet çakar yarışmacılara hayat hikayelerini soruyor. kızlardan biri istanbul da yalnız yaşıyor anne ve babasıyla dargın, konuşmuyor, terk etmişler bunu ayakları üstünde durmaya çalışıyor, paraya aşırı ihtiyacı var, ikinci kızın babası kaçak elektrik kullanmış ve tespit edilmiş acil bir kaç milyar bulup yatırması lazım yoksa babası hapise girecek, kız anlatırken ağlıyor ve babasını ne kadar sevdiğini söylüyor, abimiz ise iki çocuğu üniversiteyi bitirmiş ve işsizmiş çocukları emekli maaşıyla geçinip çocuklarına günlük 5 ytl kadar para verebiliyormuş oturdukları il de iş imkanı yokmuş durumları vahim gibiymiş. yani yarışmacılar iç burkuyo bunu üstüne ahmet çakar devamlı üstlerine gidiyor, kız soruyu bilemiyor başlıyor ahmet fırça kaymaya sen buraya gelmişin ama bu bilginle mi babanı kurtaracaksın gibi kızlar beni hayal kırıklığına uğrattınız falan filan, dedim manyak eder bu program adamı zapladım. korkuyorum bi daha izlemeye.
televizyon programlarının artık iyiden iyiye milleti makaraya sardığını gösteren (bkz: acı umut) ikamesi fox yapımı.ahmet çakar'ın "ooooofff kafam bozuldu yine.. at kızım şuraya bi araba daha" diyerek kasaya eline ne gelirse rastgele ödül eklediği yarışmamsı.
kurgu bile olsa ulan hiç diilse bi format yapsaydınız şu yarışmaya.biri eleniyo öteki öbürüne yardım ediyo ahmet çakar kafasına göre sorunun cevabını söylüyo ödüller artıyo çark dönüyo butona basılıyo top düşüyo zarflar yırtılıyo allaaaaa... çorba olmuş herşey. ama ahmet çakarın ölüsü reyting. helaal...
(bkz: dönüşü olmayan bir yola girmek üzereyiz)
yakında yarışmacıların kesin hırs yaparak çıkacağı ve ahmet çakar'a laf sokma çabasına gireceği yarışmadır.
eskiden okan bayülgen'in ilk gece programlarını yaptığı zamanlarda da telefonla bağlanıp insanlar laf sokmaya çalışırlardı, ama ya ters dönerdi ya da hattan atılırlardı. benzer gayeyi ahmet çakar'ın programında güdenler muhakkak olacaktır.
inanılmaz derecede dünyadan haberi olmayan insanların bile yarışmacı olabildiği gerilim serisi.
ama ona rağmen acun' un kutu açtırma programından on kat iyidir. en azından arada birşeyler öğreniyorsun. geçen izledim, üniversite öğrencisi olduğunu iddia eden ece adındaki bir kız, orta okul seviyesinin de altında bir performansla yarışmayı tamamladı.
dünyada 72 kg olan kişi ayda kaç kilodur diye bir soru vardı. ve bu kız 18 dedi. doğru cevabın 12 olduğunu öğrendi. bu sefer ahmet çakar, 60 kg ayda ne kadar çeker dedi. kız, valla 9-10 kilo vardır şeklinde cevap verdi. çakar da 9.5 olmaz mı dedi. kız olurla olayı bağladı.
oha ulan, yuh. ayı. sen hiçbir bok bilmiyorsun, hiçbir bok bilmediğini de bilmiyorsun. senin bilgi yarışmasında işin ne lan? cahil cesareti işte. mesela ben arjantinin para biriminin pezo, hatay' ın plaka numarasının 31 olduğunu bilecek seviyede bir genel kültüre sahip olsam da öyle yarışmalara girmem. ne olur ne olmaz? kolay bi yerden bilemeyiz, ölene kadar vicdan azabı.
harç karma makinesine benzeyen ucube top haznesine dikkat! altta mavi renkli kısım neden şeffaf değil? arkada işgüzar bir elin kafasına göre topları koymadığını nerden bilebiliriz? yine finalde gelen zarflar neden kapalı. neden zarflar oyunun başında masaya konmuyor da oyun sonunda finaliste göre getiriliyor. mesele bir keresinde bayan bir yarışmacı finalist oldu, üç zarf geldi ve çıkan soru futbolla ilgiliydi. soru da 2007 uefa şampiyonu idi. gelen üç zarfın üçünün de futbolla ilgili olmadığını nerden bileceğiz. bayan yarışmacılar için özel hazırlanmış final soruları mı var? yarışma sonunda diğer zarflardaki sorular açıklansın.
ahmet bey'in tanımlamasına göre hayatın ta kendisi olan bir programdır. türk televizyon tarihinin en sağlam diyalogları kuruluyor her yayın gününde, hepsi sorunlu olan ve muhtemelen özenle seçilen yarışmacılar da her programa ayrı bir tat katıyorlar. ilerleyen günlerde kanal değiştirmesi kuvvetle muhtemel. var mısın yok musun olmasa herkes bu programı konuşuyordu şimdi.
''geri dönüşü olmayan bir yol'' lafının her soruda insanı deli edercesine ardı ardına kullanıldığı yerli yapım bir yarışma programı. nitekim en son programında saydım, sevgili ahmet çakar abimiz tam 22 kere geri dönüşü olmayan bir yol lafını kullandı. hal böyle olunca ilginç diyolaglar da yaşanıyor tabi;
yarışmanın hangi bölümüydü hatırlamıyorum ama yarışmacıya baya bir çıkışmıştı ahmet abi '' oğlum ne yapıyorsun sen hayatının fırsatı bu! ''diyerek. yarışmacı hatta bu şans olarak değerlendirdikleri para miktarı için ''benim hayatımın başlangıcı olacak sanki yeniden doğacakmışım gibi'' tarzında bir söz eder, aradada ahmet çakar'a ebe muamelesi yapar. ahmet çakar'dan gelen cevap ise hayli komiktir ''sen yeniden falan doğmayacaksın bizde ebe değiliz seni doğutturalım.'' *
dört işlemden bi haber olan insanların da yarışmacı olarak katılabildiği yarışmadır. şöyleki;
aydaki çekim gücünün dünyanınkinin kaç katı olduğu sorulmuştur. zavallı kızımız soruyu bilememiştir. ahmet hoca bastırır:
-eveet demek ki aydaki çekim dünyanınkinin altıda biriymiş. şimdi sana soruyorum kızım. sen şuan altmış kilo olsaydın ayda kaç kilo gelirdin?
yarışmacımız havaya bakar işlem yapıyorum bi dakka edasında ve cevap verir
+ıııııı 2 falan herhalde...
-altıda biri diyorum bak. ayda 2 kilo mu gelirsin bidaha düşün!
+ııı ozmann 9 10 falan..
-......