görseller
ahmet ümitahmet ümit

belki ilginizi çeker
  1. · bab ı esrar
  2. · beyoğlu rapsodisi
  3. · masal masal içinde
  4. · edebiyat uyarlaması filmler
  5. · sonunda vay anasını denilen kitaplar
  6. · isminin her kelimesi isim olan yazarlar
  7. · kar kokusu
  8. · kadın ile matematik arasındaki benzerlikler
  9. · okunmaması gereken yazarlar
  10. · korsan kitap
gündem
  1. · marjinal isim meraklısı aile
  2. · aşk ı memnu
  3. · tunceli alevileri dinsizdir
  4. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  5. · disko kralı
  6. · itü sözlük yazarlarından şiirler
  7. · izmirli altıncı nesiller buluşuyor sevişiyor
  8. · chrysler voyager
  9. · ephieste

ahmet ümit  

sayfa  / 2
  1. ahmet ümit 1960 yılında gaziantepde doğdu. ilk ve orta öğrenimini gaziantepte tamamladı. 1978 yılında yüksek öğrenim için istanbul a geldi.1983 yılında marmara üniversitesi kamu yönetimi bölümünü bitirdi. ilk öyküsünü 1983 yılında kaleme aldı.

ilk kitabı sokağın zulası 1989 yılında yayınlandı. yaşadığı dönemin politik etkilerini taşıyan kitap, ölüm ve karanlık günlerin bunalttığı genç bir insanın ütopyasına sımsıkı sarılışını konu alan şiirlerden oluşuyordu.1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı
    çıplak ayaklıydı gece yayınlandığı yıl ferit oğuz bayır düşün ve sanat ödülü nü aldı. bu kitap, ahmet ümit i yazın dünyamıza tanıtan ilk kitap olma özelliğini de taşıyor. 1994 yılında bir ses böler geceyiadlı uzun öykü kitabı yayınlandı. kitap insanla inanç arasındaki ilişkiyi mistik bir gerilim öyküsüyle dile getiriyordu.

1994 yılında atv için çekilen
    çakalların izinde adlı polisiye dizinin öykülerini ve senaryosunun yazılımına katıldı. 1995 yılında her yaştan çocuklara seslenen
    masal masal içinde adlı kitabı yayınlandı. kitap, insani değerler olmadan yaşamın nasıl anlamsız bir hal aldığını anlatıyordu.

1995 den sonra çeşitli gazete ve dergilerde kafka, dostoyevski, patricia highsmith, edgar allan poe ve polisiye roman yazarları üzerine inceleme-tanıtım yazıları kaleme aldı. kitaplarının hemen tümünde varolan gerilim duygusu, 1996 yılında yayınlanan
    sis ve gece adlı romanında tümüyle dışa vurdu. sis ve gece türkiye de yankılar uyandırdı, tartışmalara yol açtı. yunanistan da yayınlanarak yabancı dile çevrilen ilk türk polisiyesi ünvanını kazandı.

1998 yılında ise son romanı kar kokusu yayınlandı. roman, politikanın, insan yazgısı üzerindeki etkilerini bir cinayet soruşturması ekseninde okura sunuyor.
    agatha nın anahtarı adlı polisiye öykü kitabı 1999 un ocak ayında yayınlandı. türkiye deki suç yelpazesinden örnekler sunan öyküler, insanın suç karşısındaki tavrını ve psikolojisini çarpıcı bir biçimde aktarıyor.patasana adlı romanı 2000 yılının şubat ayında yayımlandı. patasana insanın içindeki şiddet duygusunusıkı bir gerilim içinde tarihsel bir fonda anlatıyor.
    (cyrus the virus, 07.04.2004 13:36 ~ 13:40)
  2. "kukla" (2002) isimli romanın yazarı.
    (woyzeck, 04.05.2004 20:50)
  3. türkiye'nin nadir başarılı polisiye roman yazarlarından biri
    (nienna, 10.05.2004 00:29)
  4. sis ve gece,kar kokusu ve beyoğlu rapsodisi adlı kitaplarını okuduğum,başarılı bulduğum polisiye yazarı.
    (yüzen mantar, 01.06.2005 12:47)
  5. (bkz: aşk köpekliktir)
    (fempusay, 01.06.2005 13:02)
  6. kitap adlarının çoğunda gece kelimesi ile bir alıp veremediği bulunan(bkz: sis ve gece) (bkz: bir ses böler geceyi) (bkz: çıplak ayaklıydı gece), istanbul/taksim/istiklal caddesinde sık sık rastlanabilecek başarılı şahsiyet.. türkiyenin yetiştirdiği sayılı başarılı polisiye gerilim yazarlarından..
    (lethromar, 27.10.2005 17:40)
  7. "çiçekçinin ölümü" adlı polisiye öyküsünü çizgi roman olarak yayınlamış, pek de güzel olmuştur. türkiye'de bu anlamda nadir örneklerden biridir kendisi.
    (partikel, 13.03.2006 22:42)
  8. (bkz: beyoğlu rapsodisi)
    (pseudonym, 19.04.2006 17:37)
  9. 3 mayıs 2006 çarşamba günü itü makina fakültesinde 12-14 arası söyleşiye gelecek polisiye roman yazarı.

(bkz: 10 geleneksel itü makina fakültesi şenlikleri)
    (imago, 24.04.2006 14:54)
  10. kukla adlı kitabında derin devlet-mafya ilişkisini incelemiş bir bakıma susurluk olaylarına değinmiş polisiye yazarı
    (ucuruldukcaucurulanucurtma, 30.06.2006 15:39)
  11. (bkz: @796004)
    (neverlander, 30.06.2006 15:44)
  12. sürekli beyoğlunda karşılaştığım,ağzından piposu eksik olmayan,iyi bir polisiye roman yazarı.
    (missi34, 30.06.2006 23:16)
  13. 21 kasım salı günü, hacettepe üniversitesi beytepe kampüsüne işletme topluluğu tarafından getirtilen yazar.
    (maia, 18.11.2006 22:43)
  14. ninatta'nın bileziğinde hitit tarihindeki olayları bir aşk üzerinden destansı şekilde anlatmıştır.
    (superista, 20.12.2006 22:58)
  15. çanakkale ili çan ilçesi kaymakamıdır.
    (rio, 28.05.2007 18:29)
  16. özgün olmadığını hissettiğim yazar. bu nedenle itici gelmiştir hep. belki de özgündür, ben terbiyesizlik yapıyorumdur.
    benim karşılaştırma imkanı bulduğum iki roman: kutsal kefen ve kavim. biri ahmet ümit diğeri ise julia navarro imzalı. ikisini de severek okudum o ayrı. ama okuduktan sonra tiksindim desem yeridir.
    (buruk pess, 19.06.2007 23:58 ~ 23:58)
  17. ahmet ümit ülkemizde polisiye roman türüne edebiyat vasfı kazandırmış bir yazar. canlı yayınlarından, röportajlarından anlaşılan; okuyan, bir kitap yazmadan önce mekanı yerinde araştıran , meraklı bir zat.
    beyoğlu rapsodisi isimli kitabında üç arkadaşın maceralarını anlatıyor. bu birbirinden farklı üç dostun yaşamları bir fotoğraf sergisiyle karışıyor.genel olarak akıcı fakat sonu çok abartılmış olduğundan biraz hayal kırıklığı yaratmakta.
    okuduğum diğer kitabı patasana da ise tabletlerin ayrı, hikayenin ayrı bir heyecan oluşturması dolayısıyla okunası bir kitap. dikkatimi çeken tabletlerdeki anlatım gücünün ahmet ümit i solda 0 bırakması. aç karnına okumanızı da tavsiye etmem çünkü kitabın birçok yerinde yemek tasvirleri de yapılmıs <güzelde yapılmış>, buda size gecenin bir vakti "açııım" nağraları attırabilir. sonuç olarak iki ayrı hikayede cok güzel merakla okunasıdır. tavsiye ederim.
    aşk köpekliktir ise "aşk çözümsüz bir problemdir" öyküsü dışında hatırlanacak başka öykü içermiyor. "güzel kapağın satışı arttırmaktaki etkisi" isimiyle tez konusu yapalmaya müsait bir kitap. basit sindirilen etki bırakmayan öykülerden oluştuğundan okunması yarım ağız gülümsemeden başka bir tepkiye sebep olmuyor.
    (rkc, 26.07.2007 23:28 ~ 27.07.2007 23:15)
  18. polisiye roman yazarlığının yanısıra, bilinmeyen bir şairlik yönü de bulunan yazardır. kendisine ait gerçekten çok güzel şiirlerine örnek:

isimsiz bir aşk şiiri

"senden her ayrıldığımda
    çılgınca dalgalanan bir insan denizinde
    annesini yitiren bir çocuğun
    ürkek hüznü çöker yüzüme.
    seninle her karşılaştığımda
    sabah kırağısıyla yıkanan çiçeklerin
    cemresi vurur gözlerime.
    seni tam bulduğum anda yitirmenin korkusu
    tam yitirdiğim anda bulmanın sevinci,
    seni treni kalkan bir yolcunu telaşı,
    seni ilk öyküsünü bitiren genç bir yazarın hevesi
    seni kayaları parçalayarak akan bir ırmağın deliliği,
    seni güneşin tembel bakışları altında
    uzanan başakların dinginliği,
    seni bayramlık için para biriktiren
    küçük bir çırağın sabırsızlığı,
    seni bilmem hangi zalim kurşunun
    kırdığı kanadına söz geçiremeyen
    göçmen kuşun çaresizliği,
    seni zorlu yıllardan sonra karşılaşan
    kavga arkadaşlarının neşesiyle,
    batarak kirpiklerime kadar gümüşten denizlere
    vur emriyle aranan bir kaçakmışsın gibi
    taşırım can evimin en saklı yerinde..."

ahmet ümit

seni seviyorum'un şiir dilinde söylenişidir

"gözlerin düşünce gözlerimin aklına
    uyanır sisler arasından bir çift nilüfer
    bir ırmak çırpınır yakamozların kuşatmasında
    bahara koşar bozkırda tarlalar
    saçların takıldımıydı parmaklarımın ucuna
    ürperir yeryüzünün bütün ormanları
    kıvrılır çiçekli dallar
    dolanır yüreğime yabani bir sarmaşık
    gülümsediğinde bana
    bir gelincik açar dudaklarının kıyıcığında
    kayısı kokar çillerin
    gözlerimi alır bal rengi bir ışık
    dokunduğumda sıcaklıgına
    damla damla dudaklarıma yapışır tenin
    eriyip gidersin avuçlarımda
    yanaklarında kor alevlerin kızıllığı
    seni düşündüğümde
    uzanmış bulurum kendimi
    güneşin altında yemyeşil toprağa
    bir ırmak devrilir başucumdan
    suyun göğsünde agaçların gölgeleri
    saçlarımda yine o rüzgar
    usulca alır beni sevdan
    çarpar bir gözlerine, bir ırmağa
    bir gelinciklere, bir dudaklarına...

ahmet ümit
    (age of aquarius, 28.07.2007 15:58)
  19. ninatta'nın bileziğini kaleme alan yazar.
    (pilin, 25.09.2007 19:11 ~ 27.09.2007 22:42)
  20. gaziantepli olup gaziantep'te kurulan kitap fuarlarının daimi yazarıdır.sis ve gece , kukla , beyoğlu rapsodisi gibi başarılı polisiye kitaplara imzasını atmış yazardır.
    (solar eclipse, 25.09.2007 23:30)
  21. artık aşk romanı, deneme kitabı veya başka bir tür değil; adam gibi bir polisiye roman beklediğim yazar. mesela; sis ve gece ayarında, zeka dolu hareketler istiyorum artık. çok öfkeliyim sana ahmet. önceden böyle değildin sen, çok değiştin.

yıllar sonra gelen ek: aferin, sözümü dinlemeye başladın.(bkz: bab-ı esrar)
    (gölge, 07.10.2007 23:58 ~ 31.01.2009 02:35)
  22. patasana adlı eserinde geçmiş ile günümüzü güzel bir şekilde harmanlamış olan bu yazar,aynı romanda kullandığı ''ben hainler çağında yaşayan bir alçağım''cümlesini edebiyat literatürüne kazandırmıştır.
    (albatros2424, 05.04.2008 19:08)
  23. aşk köpekliktir kitabıyla tanıdığım, beyoğlu rapsodisi kitabıyla sevmeye başladığım,kavim kitabıyla beni benden alan yazar.
    (lavaşkiri, 21.04.2008 22:05 ~ 25.05.2008 19:05)
  24. romanlarında polisiye açıdan şahane bağlanmış olay zincirleri kurmak gibi agatha christie ayarında bir performans gösteremese de felsefik tarafı hep çok güçlü tutarak şahane yapıtlara imza atmıştır, benim için gelmiş geçmiş en iyi türk yazarlardan biridir, ayrıca bu genç yaşında dede olmuştur kendisi..
    (henderson, 21.04.2008 22:10)
  25. (bkz: hemşerim)
    (always alone, 27.05.2008 15:15)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil