agnostik 

adana çık aradan

1. bilinemezci. "tanrının varlığı veya yokluğu bilinemez" i savunan kimse.
    (dannyorum, 22.04.2004 20:01)

2. aydınlanma çağında ateist ve deistlerle beraber etkin olan topluluk
    (the weakest link, 26.05.2004 22:25)
  3. (bkz. agnostisizm)
    (the weakest link, 22.06.2004 02:42)
  4. bu düşünce yapısına göre tanrı ispat edilemezdir. tanrının varlığını reddetmez. hiç kimse tanrının varlığını bilemez der. bir konuda ileri sürülen kanıtların tartışmaya açık olduğu fikrinden hareket eder. charles darwin de hristiyan inanışına olan bağlılığını yitirdiğini itiraf eden bir agnostiktir (bilinemezci).
    (trouble everyday, 24.12.2005 14:23 ~ 25.12.2005 12:06)
  5. tanrının varlığı ispat edilemez deyip hiç bir dine mensup olmayan ama yokluğu da ispat edilemez deyip ateist de olmayan, ne olduğunu şaşırmış orta yolcu.
    (easy company, 25.01.2006 09:19)
  6. felsefik bağlamda işin kolayını bulmuş olan kişi.
    (negatif, 05.07.2007 02:08)
  7. (bkz: agnostic front)
    (hplovecraft, 05.07.2007 02:10)
  8. teizm ile ateizm arasında kararsız kalmış kişilerdir.
    (hysteria, 05.07.2007 02:18 ~ 02:19)
  9. konuya bilimsel yaklaşmayı tercih etmiş kişilerdir..fakat yeterli verinin asla elde edilemeyeceğini fark edip,bu çözümsüz noktada konuyu bırakmış; yollarına devam etmeyi tercih etmişlerdir...
    (pyramid, 05.07.2007 14:52)
  10. insan aklının herşeyi kavramaya yetmeyeceğini savunan kişilerdir.tanrı'nın var olup olmadığının bilinemeyeceğini söylerler.eğer bir yaratıcı varsa ispatla,yoksa gene ispatla.yok eğer hiçbirini ispatlayamıyorsan,herhangi bir veriye ulaşamıyorsan o zaman sus demek ki bilmiyorsun,bilemiyorsun demektedirler özet olarak...
    (pancar, 13.07.2007 02:20)
  11. "... yaşlanıp da ölüm korkusu arttıkça, dinsizler de dine yönelirlermiş sözde. oysa, bende böyle bir şey olmadı. ada kizou'ya göre, luis buñuel yaşlılığında, "hâlâ tanrıtanımazım tanrıya şükür!" ("i am an atheist still thank god!") demiş. ben de hâlâ öyleyim. biliyorum, şimdi moda "agnostic" olmak. herkes "agnostic" "tanrı var mı, yok mu, bilemem" pozunda. iflâh olmaz bir dinozor sıfatıyla, bu bilemem'cilere fena halde içerliyorum. çünkü bu kadar önemli bir konuda, insanın kesin bir karara varması ya tanrıya inanması ya da inanmaması gerekir. "gizemli bir güç var", "güçlü bir varlık var sanki" gibi laflarla bu sorun geçiştirilemez."

- mîna urgan, "bir dinozorun anıları".
    (gxix, 09.10.2007 20:10)
  12. tikilerin yeni modası.bu gençler sağda, solda,facebookta ben agnostik oldum diye dolanır oldular.
    (ultracarizma, 25.04.2008 12:41)
  13. @2367825

tikilerle birlikte, sırasıyla "tanrıya inanmıyorum ama bi güç var" trendi, pastafaryanlık ve bilumum çoktanrılı inanışı diline pelesenk etmiş güruhun lugatında da yükselişe geçmiş kelime. yeni bi ortayolculuk, her devrin adamcılığı olarak algılanıyor sanırım; gerçek agnostikleri işbu girinin tamamen dışında tutarak konuşuyorum.
    (hasta etmeyin insanı, 11.05.2008 03:37)
  14. tanrı'nın varlığı konusunda dogmatik yaklaşımlar sergilemeyen kişidir.
    varlığı veya yokluğu konusunda inatlaşan her iki grup insan da somut olarak ispatlanamayacak bir şeyi savunur.
    agnostik inatlaşmayıp salmış olan insandır.
    elinden bir şey gelmez çünkü.
    (natalya casta, 25.05.2008 13:14)
  15. agnostik, tanrının varlığı ya da yokluğuyla değil, bunun bilinebilirliğiyle ilgili olumsuz görüş bildiren kişidir. çünkü sorgulamaya başladığı ilk andan itibaren öncelikle kendine, sonra da çevresindekilere yalan söyleyemeyen olgun bünyesi, okuyup duyduklarından bir kısmının fazla iddialı, aşırı desteksiz ve sonuçta korkunç vaatler, hurafeler olduğunun farkına varır. gerçekten yaptırımı olup olmadığını bilmedikleri ödül ve cezanın etrafında el ele tutuşmuş, birbirlerine başka bir şeyden korktukları için gülümseyen insanların oluşturduğu çemberin tam ortasında bulur kendini. sonra gökyüzüne bakar ve uzayın, yıldızların, bu kendi huzur ve huzursuzluklarını yaratmayı başarmış saygı duyulası hayal gücüne sahip kalabalığın aksine, kendisi etrafında döndüğüne inanamaz. o yıldızlar, gezegenler, diğer canlılar kendisi için yaratılmamıştır; o da bu uzayın bir parçasıdır. bu nedenle zorunlu olarak alçak gönüllüdür,barışçıldır ve dogmatikliğe karşıdır. mutlakiyete şüpheyle yaklaşırken, onu o yapan sorulara sımsıkı sarılan, çoğu zaman da iktidara ve otoritesine karşı muhalif durumda olan, insan olmayı en ağır yüküyle yüreğinde hissedip, beyniyle hafifletmeye çalışandır. çoğu zaman "anlamaya niyetli" olarak dinlenmeyen; ama hep "anlaşılmak" için anlatandır..
    (sine qua non, 09.06.2008 22:01)
  16. sıfat olarak tek başına bireyi tanımlamaya yetmez bence. gerçek agnostik var, münafık agnostik var. hangisi olduğunu da söylememiz lazım.
    (recai pengül, 09.06.2008 23:01)
  17. biraz kolaycı, biraz pragmatist, biraz da "ne şiş yansın ne kebapçı", ahmet usta'cı,genellikle deistlerle sıkça karıştırılan kişilerdir.
    (sekisdedektoru, 28.07.2008 14:50)
  18. (bkz: roman polanski)

(bkz: keanu reeves)

(bkz: uma thurman)

(bkz: umberto eco)

(bkz: stephen hawking)

(bkz: winston churchill)

(bkz: monica bellucci) ( ohaa ne alaka!!)

(bkz: bill gates)

http://www.celebatheists.com/...
    (duffy, 16.08.2008 14:10)
  19. ne şiş yansın ne kebapçı değil bilemediği şey hakkında olumlu ya da olumsuz yargıda bulunamayacağının farkında olan kişidir. bunun dışında bertrand russell'ın da dediği gibi agnostikler pratikte ateisttir. zaten tanrı yoksa kişinin agnostik olması olumlu bir şey olmayacak ama tanrı varsa ona inanmayan kişi sıfatını da taşımış olacaktır dolayısıyla sonuçları bakımından ateistle aynı fakat mantık bakımından farklı olan kişidir. bir de konuyla çok ilgisi olmayan bir şey anlatayım. russell siyasi bir kişilik olduğundan devletin gizli işleri hakkında fikir sahibi bir insanmış. russell öğrendiklerini sağa sola anlatınca hapise atılmış. hapishaneye giriş yaparken görevli gardiyan russell'a önce kimlik bilgilerini ardında da dinini sormuş. russell da agnostik demiş. bunun üzerine gardiyanın cevabı da o kadar çok din var ama hepsi de aynı tanrıya inanıyor olmuş. bu da russell'in ilginç bir anısıdır.
    (badanaadanadanaana, 16.08.2008 14:21 ~ 14:23)
  20. (bkz: tanrı ya inanmıyorum ama bir güç var)
    (macajoynovic, 25.08.2008 00:46)
  21. evrim teorisini dinsel argümanla çürütmeye çalışanlara tebessümle yaklaşmayı başarabilen eli sıkılası, pamuklara sarılası insan evlâdı.
    (sinirliyim ezelden, 25.08.2008 00:49)