çıkış tarihi belli olmamak ile beraber, bomba gibi geleceğini tahmin ettiğim
microsoft'un başarılı
real time strateji oyununun üçüncüsü..
(zeus, 01.06.2005 03:42 ~ 03:42)
sapık bir ekran kartı isteyeceği kesin nitekim son haberlere göre oyuna fizik motoru bile entegre etmişler..
hiçbir şekilde ilgim olmamasına rağmen dün rüyamda piyasada olduğunu gördüğüm oyun.
havok fizik motorunu kullanacakmış.bakalım,oynayalım, 4'ünü bekleyelim.
demosunun yüklenmesi 15 dakka süren bişeymiş. (download'dan değil setup'dan bahsediyorum)
p4 1.7, 256 mb boktan bir ram, 64mb geforce4 mx 440, babayı almış bir harddisk ve kendine hayrı olmayan windows xp işletim sistemi ile çatır çatır oynanabilen oyundur. demosu bile okula gitmeyi unutturuyor ben bunu gördüm.
saldırılan binaların yıkılışı detaylı bir şekilde izlenebilen bir oyunmuş, ayrıca demosu hard'da oynanırsa alınacak zevk maksimum, sonuç hüsran olur.
senaryo ağırlıklı demosunda bize biraz da mulyiplay oynayışa alıştığımız age of'un yavaştan tekdüze, lineer bir oyun olmaya gittiği gösteriliyor..tabi işin geyiği bir yana, yüksek detaylı grafikleri, güzel bir hikaye ile birleştirmek istemişler..yanlış anlamadıysam biraz settler 5 tadı var oyunda..nitekim yine multi-player oyunlar zevkli olacak gibi ama makinesi güçlü olana..eğer hakkını vererek oynamak istiyorsanız sağlam bir sisteme sahip olmanız şart..
oyunun başlangıç ekranın da bile "intel 4 işlemcide harika çalışır bu oyun" diye bir mesaj var..
ilk izlenimlere göre pek de matah olmayan ancak oynadıkça sevilecek bir oyunmuş
*. bir kaç cümle ile özetleyelim;
· daha az
asker,
· daha farklı oyun içi taktik,
· yaşasın
osmanlı.
·
ne mutlu türküm diyene...
campaign modunda 2. macera çok bi zevkli geçen oyundur.. kızıl derelilerle ingilizlere karşı savaşmak, o eski doldur-boşalt tüfeklerle musket savaşları, piyade saldırsına topçu desteği ile karşılık vermek falan baya eğlenceli.. cossacks olsa daha bi zevkli olurdu dedirten ama tatil günlerinde yine de oynamaktan geri kalmadığım oyun..
az önce günlerdir bekleyen torrentlerini kurup oynadığım oyun..biraz sistem canavarı bir oyun olmuş gibi..hem grafik hem de atmosferi yakalamak istediklerinden dolayı biraz yoğun çalışmış bu oyunda microsoft..nitekim gerçekten de akıcı ve heyecan dolu bir oyun arıyorsanız sisteminizin güçlü olması tavsiye edilir..yoksa karmaşık sahneler başta olmak üzere gözle görülür bir performans düşüklüğü yaşanıyor..
daha fazla yorum yapmak için erken diyerekten yazımı noktalıyorum..sonuçta dünya oyun tarihinde dönüm noktası sayılabilecek bir oyun olmuştu..takdir edersiniz ki oyunları hakkını vererek oynamayı herkes sever..eğer çok çok yavaş kalan bir bilgisarınız varsa hiç yanına yanaşmayın derim..upgrade edin, zaten tüm yeni oyunlar sağlam sistemi gerektiriyor..age of da bunların arasında..
(zeus, 11.11.2005 22:30 ~ 22:30)
önceki versiyonuna göre çok fazla bir yenilik içermeyen bir oyun.ama microsoft heryere oyunun screenshot ı diye o şehir görüntüsünü koyunca , birçoğunun çok birşey zannederek oyunu alıp oynamaya başlayınca dumura uğraması , pazarlama stratejileri sayesinde ticari hedefine ulaştığını düşündürüyor.yoksa iyi bir oyun diğil kanımca.özellikle piyasada bir çok alternatifi varken...
diğer
age of empires oyunlarını oynayanlar için oynaması zor bir oyun olabilir. özellikle age of empires 2'deki "sur çek, paladin yap" gibi alışkanlıkları olan oyuncular bu oyunda güçleri daha dengeli dağılmış askeri birlikler görecekler. zaten bunun sinyalleri
age of myhtology oyununda verilmişti. ayrıca yine
age of mythology'deki yenilik gibi her asker 1 nüfus tutmuyor. üniteye göre 1'den fazla tutabiliyor.
göze çarpan yeniliklerden biri de
town center denen yerin daha bir işlevli, daha kompleks hale getirilmiş olması ve ticaret yolları. özellikle multiplayer oyunlarda ticaret yollarına bina yapmak ve bunları korumak oyunun kaderini değiştirecek özellikler.
kanımca en önemli yenilik, işçilerin topladığı kaynakları bir yerde toplama zorunluluklarının olmaması. kaynaklar toplanınca olduğu gibi toplam kaynak hanenize ekleniyor. aslında güzel bir özellik; ancak multiplayer oyunlarda oyunu hızlı oynayamayan oyuncular için bu durum bir handikap olabilir.
piyasadaki pek çok yeni oyunda rastladığımız gibi, bu oyun da iyi bir donanım konfigürasyonu istemekte. oyun çözünürlüğü ve renk derinliğini düşürerek düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda da oynanabiliyor; ancak keyif azalıyor.
yine de şöyle bir durum var:
age of empires serisi, en güzel strateji oyunları serilerinden biridir. yeni oyun da bunun kanıtı olmuş.
öncelikle bu oyunu oynamadan önce , bu oyuna olan sevgiyi
* unutup öyle başına oturmak gerekir.neden mi ? bu bir devam oyunu ve özellikle aradan bu kadar yıl geçtikten sonra çıkan bir devam oyunu , bakıyoruz efendim yenilik dedikleri şeylere neymiş ? ticaret yolu , işte taktiksel bazda değişimler , üniteler vesaire gibi oyunu oynarken profesyonel bir oyuncunun üzerinde 5 dakka düşünüp ha bunu böle yapmışlar bunu da böle diyerek geçebileceği yeniliklerden ibaret.bunu conquerors gibi bir eklenti paketiyle yapabilirler miydi ? yaparlardı bence.ha grafikleriydi filandı bunları 3d bi engine hazırlamışlar sağolsunlar , ne kadar güzel olduğunu sadece şehir ekranında görebiliyoruz onun da.o kadar screenshottan sonra bu çok güzel bir kandırmaca oldu sağlık olsun.hala
starcraft gibi bir oyunun ekmeğini yediklerini düşünüyorum yazıktır , artık farklı bir şeyler yapsınlar.(bkz:
shogun total war)(bkz:
perimeter)(bkz:
stronghold)(bkz:
civilization)
zannımca 5 dakikada çözülemeyecek oyundur...şöyle ki bol bol oynayıp şehrimiz level atladıkça kartlarımızı hangi şekilde seçeceğimize çok dikkatli karar vermemiz gerekiyor...bir çok durum için alternatif şeyler bulundurmakta fayda var...ayrıca ırk dengesi bence yine çok sağlam tutulmuş, yine de patchlerle bir iki ufak hatayı düzeltmeyi de unutmuyor bu efsane oyunun yapımcıları.
ayrıcana 2006 sonbaharda
expansion pack gelicekmiş, kim bilir belki de
the conquerorsdan daha da güzel bir
expansion olarak oturur...bekleyip göreceğiz...orjinal dvdsi ise şu sıralar 70ytl civarlarında gezmekte. en kısa zamanda edinip,
eso yollarında gözükmeyi umuyorum...
serinin en
kötü oyunu. herkes oynayabilsin, çok
para kazanalım diyerekten en aptal adamın bile oynayabileceği bir oyun yapmışlar.yazık etmişler.
medieval 2 totalwar, civilization 4 gibi oyunlardan sonra gerçekten çok basit kalmış oyundur. yine de güzeldir. grafikleri ve binaların yıkılışları çok tatlı gözükmektedir.
1.08 yamasıyla türk kumandanı şahin e şovalyenin söylediği "you turkish dog" ifadesinin kaldırılmış olduğu oyundur. umarım bunu satış politikası nedeniyle değil saygı sebebiyle yapmışlardır.
duygusal oyuncudan dipnot : campaginlarda ırk seçimi yapamamak kötü olmuş. zira birinci campaginda türklere karşı oynamak zorunda kalıyorsunuz. öldürmek bir yana her türk yapısının üstüne türk bayrağı asmışlar yık yıkabilirsen. oyun tabi ama yürek işte el vermiyor...
an itibari ile ikinci edit : giri ekşi sözlükten araklanmamış olup oyuncu dergisinin 3. yıl 6. sayısından görülerek yazılmıştır.
arkadan koşan üçüncü edit :
http://img266.imageshack.us/...
(gecenin bu saatinde ancak bulabildim scainerin driverını)
ve bonus bakınız.
(bkz:
kapak olmak)
*(dna, 24.01.2007 02:22 ~ 03:22)
antik athlon xp bilgisayarımda sürünen oyun. ayrıca ikinci versiyonu kadar tutmamıştır, internet cafelerden gelen "eycof" nidaları genellikle hala age of empires 2'yi ima etmektedir.
"3d geldi stratejide mertlik bozuldu" diyenlerin bu lafı demesine sebep olan oyun, "
war chief" ve yeni çıkıcak olan "
asian dynastics" expansion paketli oyundur aynı zamanda...
(bkz:
age of empires 3 the warchiefs)
avrupada sömürgeleşmeye katılan devletlerin yanı sıra rusya ve osmanlınında katıldığı, amerika kıtasında bir bölge seçip birliklerini kurup güzelce savaştıkları stratejik bir oyundur.
sanırsam bu oyunun en güzel yanı oyun müziklerini istediğimiz gibi değiştirebilmemizdi oyunun kurulu olduğu dizinden.. seçmişim osmanlıları bir yandan
korkunç ivan'ın eline verip diğer yandan
kraliçe elizabeth'in yanağından makas alırken varlığıyla yokluğu bir olan müzikler duymak pek hoş olmuyordu.. şarkıları mehter marşlarıyla değiştirince yeni dünya'da alınmadık yer, zikilmedik düşman bırakmadım haliyle..
french ve english hariç her millet ile defalarca oynamış bulunduğum,ek paketi asian dynasties ile de 10 defa filan oynamış bulunduğum oyun diyelim ve tanımımızı yapalım.
şimdi oyun hepimizin bildiği gibi amerika kıtasında geçiyor.haritaların içinde deniz ağırlıklı harita az.hali ile deniz savaşlarının o muhteşem grafiklerini görmek nasip olmuyor.age of 2 ile arasında ne gibi farklar var der iseniz eğer.bu oyunda rush oyunun doğasında var.bu oyunun en büyük eksiği.yani ne demek doğasında var?
10 tane yeni çeri ile adamları yıkmak mümkün olabiliyor.10 yeni çeri ile adamın yaptığı 10 muskeeter ı al.5 e düşsün yeniçeri sayın. o beş yeniçeri ile köyün etrafında dolan,elemanın ürtemini durdur.sen başka hiç birşey kasmadan 10 yeni çeri daha yap. ve adamı yık.(experte karşı işlemiyor pek ama,çok güzel ve hızlı yaparsanız osmanlı ile yapabilirsiniz)e abicim bu dediklerin age of 2 de de vardı dediğinizi duyar gibiyim.ama yoktu a canlar.niye yoktu.ilk çağdan ikinci çağa geçerken azıcık archer yapsaydınız ve bir de kuleniz olsaydı sizi ikinci çağda makina bile yıkamıyordu.üçüncü çağa geçip öyle yıkardı.öyle yıkmak zorunda kalırdı.çünkü gerek tower lar olsun gerek se town center olsun, tüm binaların atış gücü inanılmaz azalmış.bir köylü vuruşuna kadar düşmüş.içine ne kadar köylü sokabiliyorsanız binalarınızın,o kadar vuruş gücüne sahip oluyor ki bu da adamın 20 tane atlı ile gelip sizi dümdüz etmesi demek.age of iki de mancınık ya da trebuchet ya da topçu ile gelmeden kimse kimseyi kolay kolay yıkamazdı.hele hele ilk çağ atlıları ile hiç yıkamazdı.oyunun sevilmemesinin temel nedeni budur.
şimdi gelelim bu oyunla ilgili oynadığım milletlere ve incelemelerine.(expert i,rakip takım british ve dutch olmadığı sürece alan bir kişiyim)
spanish:
oyunda ilk çağlarda dalarak,rakibi yıkabiliceğiniz,rush için osmanlı ile beraber kullanabiliceğiniz yegane millet.ondan sonra ne oluyorsa oluyor ve gücü düşüyor.nasıl geliştiğimizi söylersek.ilk çağda food a kastırın.ve 800 food olduğu andan itibaren 4 işçinizi wood a yönlendirin.shipmentlerinizi ki bu arada 2 tane oluyor.askerlere yönlendirin elinizde karttan gelen 8 pikeman ve 6 rodelero olucak.5 tane de muskeeter yapın ve rakibe yollayın.14 işçi ile ilk çağı geçin.ve ikinci kart hakkınızı wooddan yana kullanın.işte geldik kritik yere.yolladığınız 19 kişilik ordu rakibin 5 köylüsünü öldürürse kazanırsınız.öldüremezse zorlanırsınız.direk erirse.... siktiredin erimez.çok çeşit asker var orda,doğru savaşırsanız erimez buna emin olun.atlısı varsa pikemanları önden,rodeleroları ise geriye çekin muskeeterları koruyun.atlılar biter...sonraki çağlarda ise neden ezildiğini bulamadım ama sonraki çağlarda özel bir askeri yok ondan dolayı eziliyor zannediyorum.shipmentleri iki kat hızlı geliyor.askerleri ise rodelerosu özellikle ilk çağda rush için biçilmiş kaftan bu yüzden ilk çağ milleti diyebiliriz spanishleri için.
portuguese:
bu elemanlarla bir türlü güzel oynayamama rağmen,her çağda verilen town center wagon u ile çok çabuk çağ atlamak mümkün.genel stratejisi iyi bir savunma alanı sağlamak.ikinci town center ı rakipten uzağa koymak (mümkünse altın olan bir yere) çok işçi üretip,ekonomiyi sağlama alıp çağ atlamak.öyle olmalı ki asker sayınızı hep çok tutun,ve rakibe karşı köylü kaybetseniz de siz siz olun savunmadan çıkmayın.çünkü sizin 3. çağda 3 town centerınız oluyor ve kaybedilen sayıyı hemen telafi edebiliyorsunuz.e arkadaş nasıl iş bu adam köylü mü kesti sen haala savunma diyorsun ,nereye kadar savunucam diyor olabilirsiniz ama 4. çağa geldikten sonra orgun gun denilen,oyunda bir tek portekizlilerde bulunan özel bir silah var.işte o muhteşem ekonomi ne işe yarıyor bunu öğrendiniz.sırası ile yaptığınız iki artillery den 10 tane orgun gunı yapın ve önlerine upgradeli 10 pikeman,10 muskeeter ı koyun.rakibin gücü ne olursa olsun.orgun gunlarla önünüze geleni sericeksiniz emin olun.o esnada evinizde atlı basın.orgun gunlarınız rakibin içlerine doğru giderken eriyecektir.siz o esnada atlılarla gelip,rakibi yıpratın.özellikle silahlı atlılarla.hemen ardından 5 orgun gun daha ve yine ilk yolladığınız pikemanlarle filan.e ben niye bu kadar bekledim diyeniniz olabilir ama portekizlilerin upgradeli orgun gun ı için beklediğinizi yukarda anladınız zannediyorum.upgrade olmadan çok seri olmuyor.
kritik nokta ise çok köylü kestirmemeniz ve çok güzel bir savunma hattı kurmanız.kulelerinizi upgrade etmeniz çok önemli.ispanya'nın aksine son çağ devleti yani portekiz.(benim gibi cevval insanlara göre değil)
dutch:
geldik oyunun en daşşaklı memleketine.ilk çağda altın kasın.belli 12 işçiye geldikten sonra 10 işçinizi de ete yollayın ve yeni işçilerinizi de altına yollayın.bir evi en başta yaptınız zaten.yeni 100 woodla ise market yapıp oduncuyu upgrade edin.altın satıp odun alın.ilk çağda sağlam bir şekilde darbe gelmez ise kurduğunuz banklarla (ki bir tek dutchlarda vardır) bank kurmak için askerinizi yapsanız da altın fazlanız olucaktır.bön bön bakımayın ve marketten satın altınları.odun alıp yeni banka kurun.dutchların kiritk noktasını da öğrendiniz artık.üçüncü çağa gelmeden bankalarınızı fulleyin ve savunmaya geçin.pikeman ve needle gunlarla ve yanınızda size yardım edebilicek bir arkadaşla oyunun galibi sizsiniz.üçüncü çağ a hızlı geçin(ages up very fast diye bir sakallı amcayı seçin,pişman olmazsınız)sonrasında akan altınlara siz de şaşırıcaksınız.5 bank,30 food 10 tane de wood işçisi ile ekonominiz çılgın atıcaktır.ama siz işçi kesmeyin basın,10tanesini daha wood a yollayın.habire bina yapın.gerekli gereksiz.kuleler yapın ve bombacıya çevirin kulelerinizi.her yere kule kurun.kaleyi de güzel bir yere kondurun.altın sayınızın verdiği dehşetlikle topçularınızı ve ruyterlerinizi yapın. rakibe öyle bir gidiceksiniz ki yakşaık 5 dakika sonra rakibiniz bırakıcaktır oyunu.portekizlilerin mantığı gibi savunma gibi görünse de.üçüncü çağdan itibaren saldırabilirsiniz rakibinize ve ekonomisi en güçlü devlet oluyor portakallar.yanınızdaki elemanlara da yardım edebiliyorsunuz.altın altın yollayın diyene,2000 altını yolluyorsunuz çok rahat bir şekilde.
ottoman:
çok özel bir tekniği var.kesinlikle rush yapın.rush yapmıyacaksınız ezilirsiniz.herkesi food a yollayın.800 food a gelir gelmez çağ atlayın.sonra 3 işçinizi altına yollayın.geri kalan herkesi food a yollayın.ilk yardımınızı wood a verin.300 wooda,ikincisini ise 5 yeni çeriye verin.10 tane de kendiniz yaptığınız anda.rakibinize dalın.oyun sizin.bunları yapamazsanız,oyunu kaybedersiniz.çünkü işçi sayısı çok ağır ilerliyor.şu ana kadar hardda ve expertte oynarken 5. çağı göremedim.üçüncü çağa zor geliyorum.4. çağa ise fantezi olsun diye geçmiştim.(bu oyunun dünyadaki şampiyonu ottoman seçiyor ve hep rush yapıyor)
germans:
eğer ilk çağlarda size dalan yoksa3. çağa geçtikten sonra oyunun en iyi sayılabilir.war wagonları abartmayın.5 tane yapıp önlerine asker koyun.düşmanla 1 e 1 çarpıştırtmayın warwagonları.kesinlikle ölmüyor warwagonlar ve kalabalığa attığı oklar 3 4 kişiye birden zarar veriyor.ama ilkçağlardaki doppelsonderleri çok paahalı.125 gol istiyor bir tanesine namussuzlar.gerçi bir tanesi 3 pikemanı ya da 2 rodelero ve yeniçeriyi alabiliyor.kalabalığın içine sokunca çok kişiye birde vurabiliyor.ama dediğim gibi 125 gold insanı çok kasıyor.değişik işçilierini ise (wagonlu işçilieri) ben genellikle millerde kullanıyorum.4 5 tane ikili işçiyi bir mile koyunca,food sıkınıtısı çok yaşamıyorsunuz.ama dediğim gibi oyunda tercih etmediğim milletlerden.ilk çağlarda rush yiyebiliyor.3. çağda ise topçusu yok.en önemli eksikliği budur kanımca almanların.askerleri sağlam ve pahalı,ekonomi iyi ama diğer milletlerin yanında çok tercih edilmiyor.
russians:
sevdiğim millletlerden biri daha.14 kişi iklen çağ atlayıp.karttan sterlet seçin ve kendiniz de muskeeter yapın.ilk kartınızı ise hayvanları hızlı kesmeye harcayın.etrafta ne kadar hayvan varsa dalın.acımayın.woodda 5 işçiyi geçmesin.altın ve food ağırlıklı çalışın.200 wood u bulduğunuz anda baracks yapın.çünkü ruslarda barackslar outpost yerine de geçiyor.işçilerin olduğu yakın olan heryere baraks yapın.ve evleri yoğun bir şekilde yapın.düşman kolay kolay giremesin aralarından.sterlet ve muskeeterlar ile direnin.askerler ucuz olduğundan dolayı dayanıksızlar ama ekonominiz hep sağlam olucaktır.3. çağdan itibaren rakibe tacizlerde bulunun ama dediğim gibi önemli olan işçi kestirmemek.baraksları stratejik yerlere koymak çok önemli.
indians:
asian dynasties te çıkan en iyi millet.çok çeşit askerleri var ve kesinlikle hepsinden az az yapmak gerek.özellikle ilk çağı geçerken etrafına konulan herşeyin üretimini arttıran tapınağı inşaa etmek çok önemli etrafına kurduğunuz mil benzeri şeylerle ekonominiz dehşet oluyor.yapıcağınız topçu filler,önlerinde develer,önlerinde yine yaya askerler ile çok kalabalık bir ordu olmanıza gerek kalmadan çok rahat bir milleti yıkabiliyorsunuz.atıcı filler özelllikle rakibin topçularını tek atışta indirebiliyor.
çin ve japonlar ise çok iyi değiller.en azından ben beceremedim.
oyunun en önemli özelliği tek çeşit asker yapmayın ve savunmanızı güzel kurun.outpost yapmak çok önemli kesinlikle.ve onları upgrade etmek.bir kaynaktan fazlanız varsa hata yapıyor demeksiniz ve bunu marketten satın ya da ordak bir kaç işçinizi az olan kaynağa yönlendirin.optionstan rakibin gücünü görmeyi ve kaç işçiniz nerde çalışıyor gibi seçenekleri işaretleyin çok işinize yarıyacaktır.ikinci çağda gerekirse işçi yapmayın ama marketteki upgradeleri düzgün bir biçimde yapın aksatmayın.bunlar direk işçi sayınızın iki katına çıkması demek bunu unutmayın.ve 10 tane işçiye basıp,asker basmamazlık yapmayın.kesinlikle dengeli yapın.hiç bir kaynağınızdan fazla olmasın,hiç bir şeyi abartmayın.ben ruyten yapıcam 40 tane demeyin.rakip 50 pikeman yapar,kazanıcağınız oyunu verirsiniz.dengeli ordu basın,dengeli ilerleyin....
age of empires 2den sonra pek zevk alamadığım oyun. en basitinden kale kapısını bile kapatamıyorsunuz.