görseller
afrika 

belki ilginizi çeker
  1. · namib çölü
  2. · herbert marcuse
  3. · baobab
  4. · capoeira
  5. · tanzanya
  6. · dünya kupasında afrika takımlarını tutan ezik
  7. · felsefe hocaları
  8. · evrensel ahlaki değerler
  9. · kadın
  10. · cape town
gündem
  1. · alex hagi den daha iyidir
  2. · tanrıya sorulacak tek soru
  3. · rasim ozan kütahyalı
  4. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · insanın hayatına sıçan şeyler
  7. · galatasaray

afrika  

1. güney yarım kürenin en büyük kıtasıdır. üzerinde barındırdığı binlerce hayvan türünün anavatanı ve çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip olsa da açlık ve sefaletin en çok yaşandığı dünya bölgesidir.
    (majere, 22.04.2004 17:33)
  2. (bkz. davul)
    (mavio, 20.07.2004 01:39)
  3. diğer kıtalarda rastlanmayan ve göze garip gelen bir özelliği vardır afrika'nın. siyasi haritasına bakarsanız ülke sınırlarının cetvelle çizilmiş olduğunu görürsünüz
    (mavio, 02.08.2004 22:56)
  4. yıllarca sömürgelik yapmıştır bu kıta.zamanında ingiltere,almanya ,italya,fransa vb. ülkeler.günümüzde ise büyük tekeller sayesinde bunlara amerika'da eklenmiştir.ordaki insanların açlıktan ölme sebebi budur.beyaz insan onlara kötülük götürmüştür ve yaşam biçimlerini alt üst etmiştir.
    (bkz: tanrılar çıldırmış olmalı)
    (toumai, 26.07.2005 09:12)
  5. nazım hikmet'in bir şiirinde "bakmayın mavi gözlü olduğuma / ben afrikalıyım" dediği kara kıta.
    (boco, 01.11.2005 22:43)
  6. belini bir türlü doğrultamamış ülkelerin kıtası.
    (keyif pezevengi, 13.03.2006 21:35)
  7. roma devrinde kartaca şehrinin merkezi olduğu şimdiki tunus devletinin olduğu yerde olan roma vilayeti. bugünkü kıtada ismini o vilayetten dolayı almıştır.
    (chixculub, 25.09.2006 13:38)
  8. cemal süreya 'ya göre;

"afrika dediğin bir garip kıta
    el bilir alem bilir
    ki şekli bozulmasın diye akdeniz'in
    hala eskisi gibi çizilir
    haritalarda"
    (soldier in the army, 26.02.2007 20:27)
  9. ham madde olarak dünya'nın en zengin kıtası olsa da, bazı sömürgeci ülkeler** tarafından sömürülerek fakirleştirilmiş, eğitim bakımından geri kalmış bir kıta. açlığın ve sefaletin kol gezdiği, ırkçılıktan en büyük nasibini almış kıta. birgün tüm afrika birleşecek, elinden incilleri atacak, eski dini olan islam'a geri dönecek, misyonerliği ve kolonileri yıkacak, ve türklerle omuz omuza, yan yana çarpışacak, zenci kardeşlerimiz eski gücünü kazanıp intikamını alacak.

(bkz: black is beautiful)
    (7 insan b50 eder, 13.03.2007 19:19)
  10. üzerinde yaşayan insanların 0 beden olgusuna sıkı sıkıya bağlı olduğu yaşlı kıta. bırakın ispanyol, amerikan modacıları geriye kalan tüm dünya bu olgudan onları maalesef kurtaramamıştır.
    (strutter, 20.04.2007 18:22)
  11. yıllardır ezilmeye mahkum bırakılan siyah adamın memleketidir. beyaz adamların, savaş lordlarının deneme tahtasıdır.

burjuvazinin bu kadar yükselebilmesi için gereken kıvılcımın çakıldığı yerdir. pazar, hammadde derken bir de gariban siyah adamın emeğinin de sömürüldüğü üzerine savaş lordlarının kurbanı olmak suretiyle bir de savaştırıldığı uçsuz bucaksız topraklardır.

timbuktu gibi bir zamanların parlak, şimdilerde sefalet yuvası şehirlerle dolu ezilmiş, kullanılıp bir köşeye atılmış kıt’adır.

soykırımın, caniliğin, hayvanlığın, hırsızlığın ve emperyalizmin kurbanıdır. yegane olmasa da en büyük kurbanlarından biridir.
    (bulanti, 20.04.2007 20:03)
  12. toprakları ve zenginlikleri paylaşılmış bir kıta.. kendi aralarında fransız toprakları* (fas, gine, fildişi sahili, togo, benin, kamerun gibi) ve ingiliz toprakları* (gana, nijerya gibi) diye ayrılırlar. arada ekvator ginesi'nden sebeplenen ispanya'yı ve liberya'dan sebeplenen abd'yi de es geçmemek lazım..

her bir kabilenin farklı bir dil ve lehçe kullandığı bu kıtada malesef sokaktaki insanların birbirlerini anlayabilmeleri için fransızca ve ingilizce zorunluluktan kabul edilmiştir. bana resmi dilimizi sorduklarında türkçe dediğimde de çok şaşırmışlardır..

sosyal asimilasyonun planlı bir şekilde devam ettirildiği eski kıtada artık hayaller yerini gösterişe bırakmış. bizdeki son model cep telefonunu kullanan simitçi hesabı oradaki fakir insanlar da gündelik lükslerden payını almaya çalışıyor ve her geçen gün kapitalizme ve uygar ülkelerin dayattığı ticaret koşullaına kendilerini kaptırıyorlar..

sonuç? gelişen teknolojiye bir şekilde "bağımlı" hale gelmek, elindeki telefondan daha fazlasını istiyor hale gelmek, televizyonlarda izledikleri pırıltılı boyalı dünyanın etkisinde gözlerinin önünü görmez bir şekilde hayatlarını devam ettirmek. ve böylece kendilerine her türlü malı "satan" avrupalı devletleri her geçen gün daha zengin etmek. paraları var mı? eh, birazcık petrolleri var, onu da zaten kapışan kapışmış. aslan payı dünyaya satılırken minicik bir pay da bu zavallılara göz hakkı olarak bırakılıyor. nijerya'da en iyi ne var derseniz, bizden 4 kat daha ucuz benzin var derim..

marmara botaş'a doğal gaz nereden geliyor biliyor musunuz? nijerya'nın güneydoğusunda bonny nehri'nin ağzındaki bonny terminal'den geliyor, oradan yükleme yapan büyük lng tankerleri ile.. bu sevkiyatlardan bir tanesi kötü hava koşulları yüzünden bir gün gecikince çorlu'daki fabrikaların gazını kesmişlerdi geçen sene..

bağımlılık zor şey zaar..
    (vikartindur, 18.05.2007 11:35)
  13. sıcakları memleketimizde meşhurdur.
    (bkz: afrika sıcakları)
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 28.06.2007 00:07)
  14. her yıl 5 milyon çocuğunu beş yaşına gelmeden yetersiz beslenme ve önlenebilir hastalıklar nedeniyle kaybeden yoksul kıta.sömürgeci devletler (dünyanın götündeki tenyalar),kabileler arası mücadeleler,iç savaşlar ve ve kötü yönetimle birlikte afrika açlık sorunu ile baş edemez duruma geldi ve kendi kaderine terkedildi...
    (smoothmekan, 08.09.2007 09:59)
  15. hadım kıta...
    (kirlikirpi, 30.07.2008 15:44)
  16. gönülleri ve karınları aç insanlar diyarı. maalesef sömürülmüşlerin kıtası. bile bile harcananların yaşadığı toprakların adı.
    (peyniraltısuyutozu, 30.07.2008 16:03)
  17. kuzey afrika ve güney afrika olmak üzere iki bölgeden oluşur.

edith: bazı kaynaklara göre orta afrika da üçüncü bölge olarak geçer.
    (jugador, 04.10.2008 15:03 ~ 15:08)
  18. sömürgeci ülkelerin stokta tuttuğu kıta... suç diye bir kavramın olmadığı yerdir ayrıca.
    (iki nokta üst üste, 22.11.2008 00:42)
  19. kuzeyi hariç dünyanın en verimli topraklarına sahip kıta.güney amerika kıtasının atasıdır aynı zamanda...binlerce çeşit hayvanı ile müthiş bir doğa olayıdır.lakin burdakiler bilimde gelişememiş,bataklıkta yaşayan avrupalılar bataklıkta gelişerek buraları yapmalamışlardır.en güneyini almanlar doğusunu ingilizler kuzeyini fransızlar
    batısını diğer ırklar kırışmıştır.bu kıtanın ülkeleri günümüzde hala akıllanmamaktadır.ekonomi gelişsin diye bugün bir "fransalmanya" konuşulurken bu ülkeler sürekli bölünmektedir.
    (dedimvekaçtım, 02.02.2009 23:02)
  20. siyah ırkın olduğu yer. siyah-beyaz ırk ayrımı yaptıranların(yapanların) sömürdükleri yer. siyahla beyaz ya?insana inanılmayacak gibi gelir; ama beyaz avrupalı, uygarlığını ve aklını en dev boyutlara doğru geliştirdiği, bir afrikalı devrimcinin, cabral'ın haykırdığı şu gerçeği, iki yüz yıl boyunca kavramamakta direndi: ''biz sömürge halkları, afrika'nın, emperyalistlerin kara afrika dedikleri yerlerinden gelen afrika haklarıyız.evet, biz karayız.fakat bütün öteki insan gibi insanız.''

beyaz adam bu deri rengi farkını zaten, sömürgeciliğini şu ya da bu biçimde uyguladığı her kıtada kullanmıştı: asya'da sarı yı; amerikada kızıl ı (!) ne var ki, sömürgecilik tarihinin en yoğun, en yalın, en sürekli olduğu kıtada bu karşıtlık da en keskindi: siyahla beyaz kadar ! böylece afrika insanın adı siyah oldu, zenci oldu.afrika kıtasının, sahra'nın güneyindeki kesimine kara afrika dendi. ırk ayrımı kavramı, yüzyılımızın üçüncü çeyreğinin bile yeryüzünden söküp atamadığı siyah-beyaz ayrımıyla dile geldi... avrupalı beyaz anneler, yüzyıllarca söz dinlemeyen, haylaz çocuklarını, siyah yamyamlarla korkutarak uyuttular.bunun sonucu, sömürgecilerin afrika'da giriştikleri en kanlı, en hunhar cinayetlere karşı bir duyarsızlık, ilgisizlik, kulak tıkama oldu....sömürgecilik, tarihini korkusuzca yaşadı.bir çağda, zenci köle ticareti, yeryüzünün en karlı ticareti olup çıktı !

işte bunlar yüzünden afrika'nın uyanışı, başkaldırışı, ilk bakışta ırk ayrımı olgusuna, bu tarihsel aşağılanmaya karşı oldu.

bunun hakkında biri şöyle bir şey söylemiştir: '' afrikalıların beyazlarda nefret ettikleri şey, bizi kendi anayurdumuzda ikinci ya da üçüncü sınıf insan durumunda gören ayrılıkçı anlayışları ve adaletsizlikleridir.afrikalıların beyazlarda nefret ettikleri şey, küstahlıkları ve bizi kendi anayurdumuzda aşağılamak için giriştikleri sapıkçasına çabalardır...siyasal planda beyazlar bize egemendiler.ekonomik planda sömürmekteydiler bizi.sosyal planda da insanlık sıfatımızı inkar ediyorlar...biz afrikalıların nefret ettiği şey, beyazların işte bu yanlarıdır.kendileri değil. ''

ne güzel söylemiş öyle değil mi ?
    (thedill, 11.03.2009 02:57 ~ 03:00)
  21. afrika diyince nazım hikmet'in bir şiiri aklıma geldi. paylaşmadan edemeyeceğim :

kardeşlerim
    bakmayın sarı saçlı olduğuma
    ben asyalıyım
    bakmayın mavi gözlü olduğuma
    ben afrikalıyım
    ağaçlar kendi dibine gölge vermez benim orda
    sizin ordakiler gibi tıpkı
    benim orda arslanın ağzındadır ekmek
    ejderler yatar başında çeşmelerin
    ve ölünür benim orda ellisine basılmadan
    sizin ordaki gibi tıpkı

bakmayın sarı saçlı olduğuma
    ben asyalıyım
    bakmayın mavi gözlü olduğuma
    ben afrikalıyım
    okuyup yazma bilmez yüzde sekseni benimkilerin
    şiirler gezer ağızdan ağıza türküleşerek
    şiirler bayraklaşabilir benim orda
    sizin ordaki gibi

sizin oradaki gibi !
    (thedill, 11.03.2009 04:51)
  22. dünyanın en sağlam canına okunmuş kıtasıdır afrika.hatta avrupa'ya helal olsun dedirtir.o derece.zaten cetvelle çizilmiştir çoğu ülke sınırları.hala ''victoria lake'' isminde göller barındırır içinde.
    sorunu o kadar kökten halletmiştir,o kadar kökünü kazımıştır ki beyaz adam,bir daha ayağa kalkamayacak duruma gelmiştir afrikalı ''ilkel'' kabile insanları.
    kötü niyetli arkadaşları da kınıyorum burdan amaç ''medeniyet'' getirmekti elbette.hristiyanlık,ingilizce,fransızca da bunlar arasındaydı.yani medeniyetti.

(bkz: white man's burden)

şimdi yöntemler değişti zamanla beraber.kolonileştirme dönemi kapandı emperyalizm dönemi başladı.aslında çok oldu.daha yasal yöntemlerle,daha çağımıza yakışır yollarla devam ediliyor sömürgeciliğe.bir farkı yok.ama kolonileştirme her zaman daha acı verici,daha bir hüzünlü gelmiştir bana nedense.bu kadar alenen yapılmaz ki.
    (arbitrary, 27.05.2009 17:41 ~ 17:49)
  23. tek başına çin, amerika birleşik devletleri, hindistan, arjantin ve britanya adalarının birleşiminden daha büyükmüş:

(bkz: http://strangemaps.files.wordpress.com/...)
    (thedewil, 30.05.2009 13:46)
  24. sömürülmüştür. hem de çok. onca zenginlikleri başlarına bela olmuştur. altın, elmas, kobalt, petrol hepsi onlarda ama açlar, yoksullar. açlar, yoksullar çünkü iç savaşlar, kukla yönetimler ve salgın hastalıklar da onlarda. üstelik modern insanlarımız(!) sadece maddi olarak sömürülmeyi bile çok görmüş, manevi dünyalarına da el atmıştır onların.

insan afrika'ya bakıp farkına varamadığı vicdanına kolayca ulaşabilir ama onu kötü halde bulurdu herhalde.
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 28.09.2009 10:40)
  25. bbc muhabiri mark doyle, afrika'nın neden bu kadar yoksul olduğu sorusunun cevabını aramak için bu kıtaya gitmiş :

http://www.bbc.co.uk/...
    (chixculub, 12.11.2009 14:48)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil