abisi atari oyunları hastası olan 80li jenerasyondan kızların beynine kazınmış bir kelime olsa gerektir ki bir başlık olarak görüldüğünde bile gülümsemeye yol açmıştır. ne olduğu tam olarak bilinmese bile evde sürekli bu şekilde bağıran bir abiden duyulan kelimedir, komik bişeydir zannımca.
atari salonlarına jeton akıtarak büyümüş her erkek çocuğunun hayatı boyunca "acaba enerjimi avuçlarımda toplasam parlağından bir tane de ben çıkarabilirmiyim ki lan" diye düşündüğü,street fighter ekranlarından tüm benliklere yayılan efsane.
çocukuluğumuz dönemlerinde, atari salonlarına girer girmez veya dışarıdan kapısına yakın geçerken kulağa çalınan ilk sestir. ken ve ryu'nun tipik ve en kolay özel hareketidir. çekmesini bilmeyen bünyelere pek bir hoş gözle bakılmazdı atari salonlarında. maalesef ben de bu özel yeteneksiz elemanlar klübünün üyesiydim. aşırı şekilde aduket çekenlere de pek bir " delikanlı " gözü ile bakılmazdı. ziar, bunu yapanlar üstteki nakavt seviyesi çubuğunda avantajlı olanlardı ve bol bol aduket çekip rakibi yanına yaklaştırmayarak zamana oynuyorlardı. tıpkı futbolda önde oynayan takımın attığı golün üstüne yatmaya çalışması gibi...
çocukken sürekli bizlere 'acaba' dedirten, acaba bende birgün yapabilirmiyim diye düşündüren, her kavgada ulan bu sefer olacak deyip yine o ışık süzmesini çıkaramadığımızda vay amına koyum demek seçilmiş insan değilmişiz diye ağıtlar yaktıran fantastik hareket. çıkartamayınca ellerini birbirine iyice sürttürüp zorlayanı da biliyorum.
'of aman nalan' lâkabıyla da bilinen güzide sanatçımızın son parçasının ismi. aynı zamanda söz konusu parça, nalan hanımefedinin yeni kasedinin de isim babalığını yapmaktadır: ad'ül ket vurma gönlüme.
içinde kenin veya ryunun yumruğu olan tasarım harikası toplar. çocukluğum boyunca tuşlarını bilmememe rağmen ara sıra çıkardığım, çıkarınca da çılgınlar gibi sevindiğim combo. biraz uğraşılırsa gerçek hayatta da herkesin yapabileceği inancı geçmişti bana, şimdi ise arkadaşlar arasında bir el şakasından ibaret olduğunu anlamış bulunuyorum.
aslı hadou ken olan hareket. dalga yumruk gibi bir anlama gelmektedir. bu hareketi ryu, ustası olan master ken'den öğrenmiştir. bir de sho ryu ken vardır ki buda yükselen ejder yumruğu demektir. bizler çocukluğumuzda bu harekete hoooryuket ya da aaryuket olarak bilirdik. iki tane çinçe zamazingodan anlaşılan üzere ken yumruk, ryu ise ejder manalarına gelmektedir. bir de adûketin tersi yani ters c hareketi yapıp yumruk yerine tekmeye basınca yaptığı, çoğumuzun depdepdepduket veya tak tak du ket olarak gönüllerine nakş ettiği ancak gerçek ismini görünce şahsen şoke olduğum tatsu maki senpu kyaku hareketi vardır. hadi aduketle hooryuket'i anladıkta, bunu nasıl telaffuz ediyorlarmış da bir böyle anlamışız hayret ettim valla.
hadoo ken aşağı+ileri+3 yumruktan biri kombinasyonu ile yapılırdı.ken ve ryu bu hareketi aynı kıvamda yapardı. fakat sho ryu ken konusunda ken>>>>>>ryu'dur. ken'in hareketi ileriye doğrudur, ryu'nunki ise ileriye doğru çok az gider ve hemen yukarı çıkar. üstelük kombine yumruk konusunda da ken ryu'ya fena halde çakar. ama ryu karizma itibariyle ken'e koyabilir. oyun kapanınca ödül törenine gitmez, aslolan dövüşmek, koyayım ödülüne tribindedir. yalnız adamdır, yoktur öyle eliza çocuklar falan filan..