bu aralar da dillendirilen istanbul'un başkent yapılması mevzusu,
turgut özal zamanında da gündeme gelince anayasa böylesi bir şeyi barındırdığı maddelerden dolayı olanaklı kılmadığından dolayı, anayasayı cin bir kanun teklifi hazırlayarak delmeyi teklif etmiş, ama bu teklifin dahiyane yönü özal tarafından beğenilse de başkentin değişemeyeceği kendisine söylenmiş:
"turgut özal’ın başbakanlığı döneminde de, başkentin istanbul’a taşınması tartışmaları yapıldı. anayasal değişiklik zaten mümkün olmadığı için bu düşünce sadece fikir düzeyinde kaldı. anayasal değişikliğin mümkün olmadığının o da farkındaydı.
ancak bir isim çıktı ve günün birinde turgut özal’a “anayasa değişikliğine gerek yok. bana emir verin, bir kanun teklifi ile bu işi çözeyim’’ dedi. özal’ın “olur mu öyle şey adnan’’ dediği isim adnan kahveci’ydi. kahveci formülünü anlattı:
“ iller kanununda bir değişiklik yapacağız. ankara ilinin adını istanbul, istanbul ilinin adını da ankara yapacağız. böylelikle istanbul’un adı değişecek ama, başkent olacak. “
özal, “işte ben seni bu cin fikirlerin için beğeniyorum. ama başkent değişmez’’ dedi."
kaynak:
http://www.gazeteport.com.tr/YAZARLAR/NEWS2/GP_126970