lisansı istanbul üni astronomi ve üzerine yükseğini itü'de yapmış matematik hocası emine ün, şair eşref'in torunu edebiyat hocası eşref ergüzel, alt kültürün sevilen isimlerinden fizik hocası betül kösemen ve kuaför arkadaşı selma, abartısız deha matematik bilgisiyle hayatın boşluğuna karar getirmiş matematik hocası ziya güneş ve yabancı dil öğretilmeyen anadolu lisesi. zeytinburnu'ndaki okulun çevresine çıkmak tehlikelidir, en önemli sebepleri ise yedikleriniz yüzünden sarılık olma tehlikesi ve herhangi bir kahve önünde veya sokakta kim vurduya gitme tehlikesidir. bu hocalarla mezun olan 2000(artı1,eksi1) devreleri zeki, "çalışsa yapar" ama yönlenememiş kişiler oldu genelde, çoğu da itü'ye geldi. artık bu hocaların hiçbiri yok. ama din hocası geçmişiyle tirabzonlu hasan şeker hala müdür. cumaları istiklal marşında hala "trabzon!",diye tezahurat yapılıyor mu acaba...
12 yaşındayken hala çözemediğim bi mantıkla görüp beğendiğip ben burada okuyacağım dediğim okulum..ortaokuldayken eğitim seviyesi daha iyiydi bu güne kıyasla.bazen özlemiyor da değilim hani ama bulunduğu semt itibariyle gidilesi bir yer değil...
eşref ergüzel'in dün gece itibariyle hala yaşadığı duyumunu aldım. nedense saçma geldi herhalde, çünkü gülüp viva eşref, diyebildim. ben onun sadece bozuk paraları avucunun içinde çevirerek sınıfta gezişini, sıraların üzerine oturuşunu hatırlıyorum. yaşayacak kadar gerekli bir hayatı olduğunu sanmasam da varmış demek ki...
bu sene kapalı bir spor salonuna kavuşan okul. esasında ilkokul olarak tasarlanmıştır. bu nedenle öyle geniş bir mekan değildir. bankları var böyle rengarenk , efendime söyleyeyim müdürü var. diğer okullardan pek bir farkı olmayan okul. zaten okul dediğinin neresi farklı olcaksa. ama bulunduğu semt nedeniyle (bkz: zeytinburnu) genelde önyargıyla bakılan bir yerdir. içindekilerinde envai çeşit okula ilgi duyduğu gözlemlenmiştir. (bkz: cağaloğlu) beni cezbetmeyen mekan. hiç bir okul cezbetmedi beni. orasıda ayrıdır. yinede eğitim şart. ama nası eğitim, güzel eğitim.
zeytinburnu sümer mahallesinde bulunan okul (okumadım ama anneannemlerin oturduğu yere yakın olduğu için biliyorum). konumu iğrençtir. mümkünse mutlaka servis kullanılmalıdır; ortam pek tekin değildir...