belki ilginizi çeker
  1. · delikanlı adam
  2. · oray eğin
  3. · deivid de souza
  4. · wondrous gibi yazmak
  5. · onur öymen
  6. · aykut kocaman
  7. · ilk buluşmada eviniz kira mı diye soran kız
  8. · perihan mağden
  9. · kaldırımmühendisi
  10. · yıldırım demirören
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  2. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  3. · insanın hayatına sıçan şeyler
  4. · aşk ı memnu
  5. · ezel
  6. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  7. · uludağ sözlük
  8. · her şey yolunda ve her şey daha da güzel olacak
  9. · npr

adam gibi adam  

sayfa  / 2
  1. (bkz: büyük adam)
    (bkz: delikanlı adam)
    (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 17.12.2004 10:22)
  2. (bkz: tek adam atam)
    (fowler, 30.08.2006 19:18)
  3. adam lafzı köken itibariyle hz ademden gelir,hz adem ise insanlığın ilk nüvesi olduğu için adam insanı tanımlar bir yerde.
    dolayısıyla kanıksanmış haliyle adam erkek manasına gelse de geniş manada içerisine kadını da alır.kadınlarda kullanılması anlam düşüklüğüne sebep olur mu, olmaz mı bir yana içerisinde kadınların dışlanmışlığı sözkonusu olmayan bir deyimdir.
    (gergedan, 09.03.2007 20:18)
  4. seçim mottolarından en bilinenidir.
    (hapsirirkennefesinitutupolenadam, 04.06.2007 15:50)
  5. (bkz: madam gibi adam)
    (ephedrine, 22.07.2007 23:22)
  6. yanlış hatırlamıyorsam 2005 yazına damgasını vuran, dile dolanan bir lara parçası ve albümü(damga vurmak abartı oldu kabul). o dönem birçok insanın diline dolanmıştı.
    -----------------------------------
    albümdeki şarkılar;

adam gibi adam
    katmer katmer
    tövbekar
    aşk
    dans et (vazgeçemem)
    senden sevgili olmaz
    kahretsin
    ada sahillerinde bekliyorum
    oh olsun
    unut
    hadi bana eyvallah
    zararı var (anlamı var)
    yaz arkadaş
    sonbahar rüzgarı
    -------------------------------------
    sözleri;

bizim kaderimiz böyle
    doğuştan hiç şansımız yok
    düşemedik dengi dengine
    mutluluğa hakkımız yok

adam gibi adam yok nerde anam
    yada bize rastgelmez
    hele bakın bakın hele millete kare kare
    bize tek pas vermez
    yolunu tutan tutan bu lafı hemen yutan
    bize lokma vermez

ne olacak bilmem halimiz
    kim mutlu kim hangimiz
    severiz ihanet görürüz
    yine aşk ister kalbimiz
    (sycrone one, 13.03.2008 19:52)
  7. www.adamgibiyiz.biz
    (chico, 18.06.2008 16:51)
  8. şu sıralar televizyonların gündüz kuşaklarını dallanıp budaklanıp işgal eden "hemen" evlendirme programlarında görülebilir ki; çıkan kadınların %100'ünün söylediği cümle:

- nasıl bir erkek arıyorsun ?
    - valla, dürüst, iyi....... adam gibi adam olsun işte.

nereden çıktığını bilmiyorum ama, ibrahim tatlıses gibi geliyor kaynağı. cümlenin devamını getiremeyip bilmeden mecazlı bir anlatım yakalanmış gibi. kamerayı yaklaştırıp birine rüzgar yapıyordu ya tatlıses: "bir insan, önce adam olacak. ama böyle adam derken..... şey gibi. adam.. gibi adam. evet, adam gibi adam olacak." muhtemelen böyle bir buhran anında çıktı.

sonra da esra ceyhan'ından, daha bilimum popüler fikfikler tarafından da benimsenince, insanlara da söyleyecek, "emin oldukları" bir kavram sıçılmış olundu. amına kodumunun dilinde başka sıfat yok çünkü. sıfatı da siktir et, başka kelime bile yok.
    (alik, 20.06.2008 19:04 ~ 19:05)
  9. evlendirme programlarında siki kalkan, hali vakti yerinde tercihen eli yüzü düzgün erkeği tanımlamak için kullanılan tamlama. biraz maçoluk istemi de vardır bunu söyleyende.
    (gibigibi, 25.06.2008 16:17)
  10. sanıldığı kadar iyi, güvenilir biri değildir gözümde.

... gibi olmak da ne demek. kulağa da hoş gelmiyor zaten hiç. lakin vurgu yapılmış olduğu öne sürülerek örtbas etme durumu var gibi. adam ol abiciğim. gibi olma.
    (yazar gibi, 01.08.2008 23:35)
  11. yasaklanması gereken kalıplardan. bir şey olmak isteyen, ama ne olmak istediğini kendisi de pek bilemeyen düşünce dünyası kıt battal gazi karikatürlerinin ve onların mütemmim cüzü boş kafalı "bir de ayakkabısı cilalı olsun hihi"ci ablaların ağzına pek yakışıyor bu en ilkel şekliyle seksist ve hatta maşist yaftalama cümleciği.

birinci çoğul şahısla konuştuğunda kendini güvende hisseden, çoğunlukla olmayan kişiliğine bir tüzel kimlik vehmeden kerameti kendinden menkul kıymetler borsasının alamet-i farikalarındandır bu ne idüğü belirsiz adamlık özlemi. bilmeden ve iyi niyetle kullananları uyarmayı borç bilirim.

"beni taşıyabilmeli" ve "bizi bilen bilir" ile birlikte her haftanın rüküşlerindendir kanımca.
    (tembel, 08.10.2008 14:06 ~ 14:59)
  12. ertuğrul sağlam'ın beşiktaştan istifa ederken kendine yakıştırılan sıfatıdır. "adam gibi adam dediniz hep. şimdi de onun gereğini yapıyorum, istifa ediyorum. türkiye de yabancı ve yerli antrenörlere çifte standart uygulanmaktadır..."şeklinde açıklamalar yapmış ve çok sevdiği beşiktaş tan ayrılmıştır.
    (roselife, 08.10.2008 14:24)
  13. ne kaşta, ne de gözde olmayan az bulunur nitelik. bir pantolonun içinde de değildir. çok klasiktir bu söz ama gerçekten değildir. bir kanat olmaktır, adam gibi adamlık. dayanılacak bir omuz olmaktır. yeri geldiğinde, kadının omuzuna dayanıp, gözleri dolacak kadar açık yürekli olmaktır. yüz kişiye gramla sevgi vermek veya sevgi veriyormuş gibi yapmak değil, hayatına giren sayılı kadına adam gibi sevgi sunmaktır adam gibi adamlık. boyla, vücutla, çevresine topladığı kadınlarla olsaydı bu iş, heykellere, adam gibi adam derdik.
    (nasıl yazmışım ama süper di mi, 26.10.2008 21:11)
  14. tam olarak neyi ifade ettiği biraz muğlakta olsa da, sadece adamlık denilen soyut bir kavramdan bahsettiği aşikar olan benzetmedir. bu benzetmeyi bu kadar muğlakta bırakan bir tarafı da hem benzetilenin hem de benzeyenin aynı kelime olması; araya da bir benzetme edatı koymuşlar da onu es geçiyoruz be canım.

bu benzetme seksist bir benzetme olup, genel olarak ülkem topraklarındaki kadınların çoğunluğunun çevresindeki , sevgili, abi, kardeş, dayı vs. gibi isimler alan tüm erkeklerden beklediğidir. nedir peki bu beklenti? adresi tam olarak belli değil işte; herkes kafasına göre pekala da doldurabilir içini değil mi? öylesine muğlak, öylesine de iğreti edici bir tasvirdir işte.

bir de şöyle bir kullanımı var ki, bu benzetmeden iki kere uzaklaşmanın nedenidir efendim: adam gibi adam recep tayyip erdoğan; ama burada biraz muğlaklık kayboluyor galiba. rte'den yola çıkarsak adam gibi adam olmak; biraz kabadayı, biraz benmerkezci, biraz ben ne dersem ocu özelliklere sahip olmak oluyor. evet evet kaçarak uzaklaşıyoruz bu noktada da.
    (aglaures, 25.02.2009 11:34)
  15. ''koç bu koç''demenin yaygınlaşmış söylemi.aslında herkese göre farklı anlamlar içerir bu söz.göreceli bir ifadedir.kimine göre bu tanımlama ile muhataba; ''dürüst'', kimine göre ''saygılı'' , kimine göre ''ciddiyetli'' , kimine göre ''ağır abi'' ve kimine göre de aklı başında denmek istenmektedir.şahsi kanaatim başlığın işaret ettiği insan tipinin en belirgin özelliği ve bu sıfatı hak etmesinde ki en temel özellik; kendi olabilmek ve kendi ayakları üzerinde durabilmektir.
    (ahir zaman, 25.02.2009 11:47)
  16. kadın gibi kadın yazısını da yazan sibel bengünün açık gazete'deki biraz perihan mağdenvari fanteziler içeren ama alıntılamaya değer yazısı. imlasına dokunmadan:

"yok yok bu başka birşey... bu adını koyamadığım, bu içimde kaynayan şey... şu an, şimdi aklımdan geçen, çekip beni kolumdan çok uzaklara götürmen. götüremezsin ama...

bu kadar cesur olunabileceğini öğretmediler sana... hem ne derler sonra...ayıp...
    hadi canım...

adam dediğin cesur olacak! baktımı şöyle karşıdan, için titreyecek için.
    ayaklarında bir dermansızlık, seni alıııp götürecek.
    artık ev mi olur, deniz mi , gökyüzü mü, nedir bilmem. alsın götürsün yeter.

adam dediğin;

sana ihtiyacım var demeyi bilecek. seviyorsa seviyorum var mı, diyebilecek. korkmayacak ne aşksızlıktan ne parasızlıktan ne senden ne başkasından...

öyle sümüklü böcek gibi yapışmayan cinsten, kalabalıklarda gözlerini senin üzerinden ayırmayan. tamam sigaranı o yakacak, kapıyı sana o açacak, şarabı senin için ilk o tadacak, kibar olacak kısaca asla yapışık ikiz değil. oturup kalkmasını, kültür yapmasını, iki maç anlatmasını, ekonomiyi, siyaseti bilecek... misal; atatürkten sonraki 4 cumhurbaşkanını sayabilecek tereddütsüz...

vizyonu olacak vizyonu, televizyondan bakmayacak hayata. iki laf ettiğinde bileceksin ki anlamış da başka konuya atlamış bile. uyuşuk olmayacak adam dediğin leb demeden leblebiyi yutacak. sabah saati kurmadan kalkabilecek ve çoraplarını nereye koyduğunu bildiğinden sabahları debelenmeyecek, titiz değil ama, bir kadına ihtiyacı olmadan da yaşayabileceğini gösterecek.

adam dediğin sihirli olacak azıcık, ruhuna ulaşmayı öğretecek. biraz da kıskanç olacak, vurdu mu ses getirmeyecek ama vurmaktan beter edecek gözleriyle... öyle bir adam işte.... arada sırada dokunmayacak sana. aramayacak. mavi bir kaç gömleği olacak illaki senin ütülediğin. merak edeceksin merak, öyle lök diye burnunun dibinde bitivermeyecek. insanın iyi hali var kötü hali var, sende bazen görmek istemeyeceksin, anlayacaaaaak....

adam dediğin, güdümlü değil eğitimli olacak. okuduğunu anlayacak, bilmediğine bilmiyorum diyebilecek, sallamayacak özet... lügatında -haklısın-doğru-evet-gidelim-yapalım-merak etme-sen üzülme- olacak. -üzgünüm-yorgunum-belki-yarın-olmaz olmayacaaaaak... kasımpatı gibi açılıp saçılmayacak. bacakları kalınsa, yazın güneşin altında uzun paçalı don ve naylon terlik giymeyecek.

adam dediğin bir söylediği sözü unutmayacak, geri almayacak, temcit pilavı gibi çıkarıp çıkarıp höykürmeyecek. utanmayacak, arlanmayacak, başkasının karısına da yan gözle bakmayacak. azıcık namuzsuz olacak tamam ama o namussuzluğu ancak ve ancak senin uğruna , değerleri ve onuru uğruna kullanacak...

adam dediğin anlayacak içkiden yemekten... balığın yanına rakıyı, şarabın yanına peyniri, viskinin yanına çikolatayı koyacak. viskiyi sek, neskafeyi sütsüz, tekilayı tek içişte bitirecek. sert olacak sert adam dediğin, sözünü sakınmayacak, koydu mu yumruğunu masaya, bileceksin ki susman gerek... adam dediğin öküz olmayacak ama hiçbir treni de kaçırmayacak. geç kalmayacak, zamanından öncede yola düşmeyecek, program delisi değil, tam karar gelecek.

yemek masasında koltuğunu tutacak ama yılışmayacak salya sümük. ağlayacak omzunda yeri gelecek ama sana abanmayacak. -sen yoksan ölürüm- acitasyonu yapmayacak. arabesk dinlemeyecek, dinleyenden haz etmeyecek. vurdulu kırdılı filmlere para verip gitmeyecek. at gözlüğü takıp gezmeyecek sağda solda... kavun peynir yiyecek yemek olmadığında. sushi'yi de deneyecek ama. yeniliğe açık olacak her daim, yemem diye tutturmayacak.

adam olacak adam... odun gibi çıtır çıtır değil, kömür gibi için için yanacak içinde ve arkasını dönüp uyumayacak seksüel zevkleri bitince. şefkat olacak adam dediğin anlıyor musun? gönlünü almasını, sinirini çözmesini, seni memnun etmesini bilecek. yan gözle şöyle bir süzmesiyle için eriyecek...

'kırıldım, yamuldum, küstüm, konuşmam' demekle olmaz. neyse sorun çözecek, ertelemeyecek. bilecek hayatın kurtarılası anları olduğunu ve o anı bir daha geriye saramayacağını.

matematik bilecek. logaritma nedir, türev nasıl alınır, kare kökü filan… kafadan çarpıp bölecek, ayın sonunu getirebilecek.

kıllı olacak adam dediğin ama senin üstünde balık sırtı gibi kaygan. oklava tutar gibi tutmayacak kollarını. aşkı için dağları delecek, fizana gidecek, ama dönmesini de bilecek, kıçının üstüne oturup beklemesini de.

adam dediğin iyi araba kullanacak kardeşim!. direksiyon hakimiyeti , yön kabiliyeti 100'de 1500 olacak. bastımı gaza saçların savrulacak, bir iki manevrayla parkediverecek arabayı, mel mel bakmayacak...

bir salon beyefendisi olacak. belinden kavrayıverecek uzun parmakları, dansa kaldırırken... arada bir elini havalandırıp seni döndürecek, soluğuna soluğunu değdirecek, ne zaman duracağını da bilecek. kendini göstere göstere afişe etmeyecek. 'tamam hoşum, akıllıyım, param var ama kadınıma da sadığım' dedirtecek...

valla bence adam dediğin güzel öpecek başka yolu yok. -tarif edemiycem-. mutfakta misal; aniden dibinde bitiverecek. elinde domates filan ne varsa fırlatıp atacaksın lavaboya, masa arayacaksın masa, üzerinde yemek yapmak için değil ama....

içki içecek kardeşim sigara da. dünyevi zevkleri tadacak birkere. hangi ortama ne gider bilecek. oynamayacak öyle artist gibi, kıkırdamayacak kadın gibi, kocaman kahkahalar savuracak etrafa kendinden emin, nerede gülünür, nerede yas tutulur bilecek...

bakışıyla kılcal damarların titreyecek, dokunuşuyla ter boşanacak etinden, korkuyla değil ama minnetle sokulacaksın koynuna. adam dediğin ter kokacak ter. teriyle ıslanacaksın, sırtında mı, göğsünde mi, kolunda mı bilmem, yatağa birlikte öyle dolanacaksın. aşk olacak aşk adam dediğin tepeden tırnağa, aşk… romantizmi sex on the beach'le kısıtlamayacak. koyacak rakıyı balığın yanına kırdımı birde soğan yanına, şarkılar söyleyecek neşelisinden, kederlisinden yahut gidecek bir techno bara, ritmde boğulacak sallanırken. yanında yabancı gibi değil, ben bu adamın ciğerini bilirim bakışlarıyla dolaşacaksın... yoksa ne?....

çalışkan olacak çalışkan, tuttuğunu koparacak. işçi olacak işçi, çalışmadan karizma satmayacak. yeri gelecek limon satacak, utanmayacak. taşı sıktı mı suyu çıkacak. baba parası yemeyecek, babasına destek çıkacak. annesini sevecek ama kadınına kuma getirmeyecek. aile, akraba nedir?, bayram seyran kimler aranır sorulur, kimler küstürülmez, kimlerin elleri öpülür?...bilecek... büyüklüğünü, önündeki ceketin düğmesini ilikleyerek değil, önünde ceket iliklettirerek farkettirecek. dobra olup kabalaşmayacak. eleştirinin ince ayarını, bir terzi maharetiyle teğelleyecek. insanları kırmadan da hataların onarılabileceğini öğretebilecek. öyle hemen yorulmayacak, sızmayacak ve hiç başı ağrımayacak. dişleri, tırnakları, burnu ve saçları temiz olacak. adam adam kokacak, parfümlü züppe değil.
    kudurmadan eğlenmeyi bilecek, kudurtmadan dize getirmeyi bildiği gibi.

adam dediğin yazın buz gibi, kışın soba gibi olacak. çok şişman, çok zayıf, çok uzun, çok kısa, çok yakışıklı, çok sıradan, çok titiz, çok mükemmeliyetçi, çok kaba, çok kıskanç, çok bayağı olmayacak. normal ama aykırı olacak. sıkmadan sıkıştıracak, baymadan bayıltacak, ezmeyecek ruhunu anlıyor musun? sarsacak ama, sarsıntın depresyondan olmayacak...

demem o ki; adam adam olacak, adam gibi adam dedikleri... ama sen de hakikaten kadın olacaksın. bütün bunları yaşatabilecek bir ruhu yetiştirebilecek bir koca yürek, bir koca ana. ana olacaksın...
    bir adam büyütmek o kadar da kolay değilmiş diy mi? ne o, hazıra mı konacaktın? böyle analar olmasa, böyle adamlar nereden bulunur söyle, hadi söyle?

sende analığını bileceksin, kadınlığını bildiğin kadar, otur oturduğun yerde!...

sibel bengü"

(bkz: http://www.acikgazete.com/...)
    (herzevekil, 26.02.2009 23:52)
  17. (bkz: nihat doğan)
    (bkz: şaka yaptım lan)
    (bkz: şerefin varsa şaka yapma)
    (bkz: peki)
    (koşarken ayağına giren kramp ile yere yığılan adam, 11.04.2009 18:12)
  18. adam nedir ki adama benzeyen adam, adam olduğuna sevinecek kadar adam olan adammışçasına adamla kıyaslanıp yine eksiksiz fazlasız adam olsun.
    (metal up your ass, 07.07.2009 00:43)
  19. bir kaç sezon önce * bir grup fenerbahçe taraftarının başbakanımız recep tayyip erdoğan için açtığı pankart.
    (psndyz, 07.07.2009 00:44 ~ 06.08.2009 00:38)
  20. takıntı listemdekileri nitelik düzeyine göre sıralamak gerekirse:

(bkz: muzaffer badıllı)
    (bkz: merih ermakastar)
    (bkz: engin noyan)
    (bkz: pelin batu)

yazık len pelin batu'ya, vazgeçtim, çıkarıyorum listeden.
    (salieri ve çiğnenen onuru, 11.08.2009 01:18)
  21. insanlarda hep bir adam gibi adam takıntısı var. şahsen şu yaşıma geldim, bu adam gibi adam olmanın kriterleri nelerdir, diploması nereden alınır, bunu kim onaylar, kaşeler çözemedim. zira zaman zaman yalnızca bir takımı tutmak bile adam gibi adam olarak anılmanıza sebep olabiliyor. kadınlar tarafından da yapılmıyor bu, kadına adam olsun yeter zaten de, erkekler kendilerini adam üstü yapmak için neden bu kadar kasıyorlar bilemiyorum. sana göre adam gibi adam olanın bana göre amcık kuşu olmadığını kim iddia edebilir ki?
    (horny meydan, 11.08.2009 02:06 ~ 02:09)
  22. çevrende herkes şaşırsa,
    bunu da senden bilse,
    sen aklı başında kalabilirsen eğer,
    herkes senden kuşku duyarken hem kuşkuya yer bırakır,
    hem kendine güvenirsen eğer,
    bekleyebilirsen usanmadan,
    yalanla karşılık vermezsen yalana,
    kendini evliya sanmadan
    kin tutmayabilirsen kin tutana.
    düşlere kapılmadan düş kurabilir,
    yolunu saptırmadan düşünebilirsen eğer,
    ne kazandım diye sevinir, ne yıkıldım diye yerinir,
    ikisine de vermeyebilirsen değer,
    söylediğin gerçeği eğip büken düzenbaz,
    kandırabilir diye safları, dert edinmezsen,
    ömür verdiğin işler bozulsa da yılmaz,
    koyulabilirsen işe yeniden.
    döküp ortaya varını yoğunu,
    bir yazı turada yitirsen bile
    yitirdiklerini dolamaksızın dile
    baştan tutabilirsen yolunu
    yüreğine sinirine dayan diyecek
    direncinden başka şeyin kalmasa da,
    herkesin bırakıp gittiği noktada,
    sen dayanabilirsen tek
    herkesle düşüp kalkar erdemli kalabilirsen,
    unutmayabilirsen halkı, krallarla gezerken
    dost da düşman da incitemezse seni
    ne küçümser ne büyültürsen çevreni
    her saatin her dakikasına
    emeğini katarsan hakçasına
    her şeyi ile dünya önüne serilir
    üstelik oğlum, adam oldun demektir..

rudyard kipling
    (kişisel olmayan ileti, 11.08.2009 02:06 ~ 02:07)
  23. sadece tek kişiye değil, onu tanıyan herkese adam gibi adam olabilendir.
    (benden sonra mutluluk, 11.08.2009 02:07)
  24. şekerdir; sevdiklerine sonuna kadar.
    acıdır; kalıpsızlara gittiği yere kadar.
    kalptendir; sevdiğine sevmediğine dosdoğru.
    aşıktır; coşku dolu.
    lambadır; aydınlatır kendi erirken.
    erkektir; kanat gerer sevdiğine.
    neşelidir; ölçüsünü bilerek.
    şairdir; yeni açmış kirazdan toplar dizelerini.
    aşıktır; onu demişiz.
    kamadır; kınında zararsız.
    abidir; merhametiyle kararsız.

şaka len şaka, akrostiş ettim.
    (salieri ve çiğnenen onuru, 11.08.2009 02:20 ~ 09:12)
  25. erkekliği yüceltmek üzerine söylenmiş safsata. bulunmasından, tanımlanmasından ziyade aranması daha zayıf bir kişiliğin eseridir.
    (naringergedan, 12.09.2009 23:38)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil