acil servis 

adana çık aradan

1. yusuf ve bebek şarkılarıyla ünlenen eski bir türk rock grubu
    (kornish, 07.03.2004 15:10)
  2. ayrıca eski bir yabancı dizi
    (kornish, 07.03.2004 15:13)
  3. hastanelerin acil hastalara bakmak ve müdahale etmek için ayrılmış bölümü...
    (8844455, 07.03.2004 16:47)
  4. cumartesi günleri shaft da çalan grup.vokalistleri biraz kilolu olmasıyla beraber inanılmaz güçlü bir sese sahiptir.
    (culdesac, 14.04.2005 18:37)
  5. (bkz: er)
    (azwepsa, 14.04.2005 19:05)
  6. eğer hasta iseniz genellikle tavanı seyrettiğiniz mekan.
    (kodcanavari, 23.03.2006 19:55)
  7. yeni albüm için stüdyo çalışmalarını sürdüren gruptur.

özledik merak ettik çıksın artık şu albüm!
    (pudding, 12.07.2007 01:53)
  8. genelde insanların "işleri çabuk yürüsün" diye tercih ettikleri, polikliniklerin alternatifi olarak görülen servislere yatış için sanki acilde bir gece soluklanmak gerekliymiş gibi gördükleri hastanelerin gece-gündüz işleyen bölümü.

evet acil servis 24 saat açıktır.ama bu
    "pazartesi muayene olacağım.pazar günü geleyim de acilde tahlillerimi yaptırayım işim çabuk olsun." demek değildir.
    "dün gece beni bir şey ısırmış, sabah kalktım, biraz şişlik var,acil servis yurda da yakın,hazır canım da sıkılıyor, gidip bir baktırayım "demek değildir.
    "sevgilim beni terk etti.görürsün sen.şimdi ilaç içme numarası yapıp, acil servise yatayım da gör sen" deyip 3 kutu ilacı çöpe atıp boş paketleri ile zavallı ailesini kandırıp oyun oynama yeri değildir.
    "iki aydır dizleri ağırıp gecenin bir vakti bu ağrıyı kes ah evladım" diye gelinen ilaç deposu da değildir.
    "burnum tıkalı, üşütmüşüm grip oldum, tedavisi o sıcak yatağımdan hiç kalkmamak biliyorum ama belki yeni bir tedavisi vardır diye geldim" diyerek sağlık ocağı ile karıştırmak acil servisi gelen hastalara bakmaktan, güler yüzlü olmaktan bezdirir.
    (sandra dee, 09.10.2007 23:01)
  9. (bkz: hayat okulu)
    (vampirella, 18.10.2007 15:35)
  10. bu sabah 24 saatlik nöbetimi tamamlayıp çıktığım mekan. sabah nöbet devir vizitinde yaptığımız istatistik verilerini girerken farkettik ki; acil başvurularının % 70 kadarı aslında poliklinik hizmeti alması gereken hastalardan oluşmuş*. bu durumda geriye kalan %30 luk gerçek acil vakalara daha az zaman, enerji ve konsantrasyon kalmakta. unutmayın ki bir gün herkesin başına gerçekten kalp krizi, solunum arresti ya da ciddi solunum sıkıntısı ya da besin zehirlenmesi gelebilir. acil servise başvurduğunuzda size zaman ayırması gereken doktorun acil servise başvurmuş olan bir aydır karnı ağrıyan bir sürü hasta ile ilgilenmesini istemezsiniz, değil mi? ancak gelin görün ki, bir yanda mide kanaması geçiren hasta sedyede yatarken onlarca poliklinik hastası, kendisinin acil olarak bakılması gerektiğini sanarak sağlık personelini kilitlemektedir.

bu sorun nasıl aşılır? modern sigortacılıkta acil servise başvuran hastanın tıbbi verileri bilgisayar ortamına aktarılır. ve hastanın şikayetleri laboratuvar değerleri aldığı acil hizmetinin sonunda değerlendirilir. şöyle ki; hasta acil vakadır, adli vakadır, poliklinik vakasıdır, araştırma hastasıdır, diye. bu durumlardan acil vaka durumunda olanların acil başvuru masraflarını sigorta şirketleri karşılar. acil olmayanların da belli bir yüzdesini katılım payı olarak acil başvuruda bulunan müşterisinden karşılar. sonuçta bir hasta poliklinikte değerlendirilecekken sürekli acil servise başvuruyorsa bu hizmetin bedelini ödemek zorunda kalıcaktır.

aynı şekilde doktor da sırf acile başvuran hastanın cebinden para çıkmasın diye acil olmayan vakalara "acildir" derse. belli bir limitten sonra iş sözleşmesi sigorta şirketince fesh edilecektir. çünkü o doktor acil olan vaka ile acil olmayanı ayırd edemeyen bir doktordur.

günümüzün yarı amatör yarı profesyonel sigortaları olan ssk, bağ - kur ve emekli sandığında bu uygulama eninde sonunda gerçekleşecek. işte o zaman altı aydır öksürüyorum, geçerken bi acile gelip muayene olayım dedi, zihniyetindeki poliklinik vakalarının ayağı acilden kesilecektir. ya da bu hizmetin bedelini ödeyecektir.

bugün populist yaklaşımla acil servislerimiz "geçiyorduk bir muayene olalım dedik" diyen insanlarla doludur. daha da vahimi başka bir doktorun istediği tahlilleri o yoğunluğun içinde acilde değerlendirmemizi isteyen insanlar da var. kendisine verdiği değer işte bu, doktoru tahlil istiyor tahlili isteyen doktora değil de hiç alakasız bir acil nöbetçisine filimlerini gösteriyor. o esnada ben kendi doktorunun düşündüğü tanıları anında kendime telepatiyle öğrenip; kendi sağlığı hakkında filmlerine bakarak yorum yapacağım... bunu talep eden insanlar var.
    (jitankea2a, 10.02.2008 12:50)
  11. 2. albümleri yoldaymış artık. bu haberle şahsımı gerçekten mutlu etmişlerdir. merakla bekliyoruz o güzel soundu..
    (ven, 31.05.2008 22:21)
  12. bir başka açıdan bakıldığında, hiç uygulanmadığını bildiğmiz bir alanda belki de uygulanması gereken bir sistemdir. kafeterya, restoran, bar vb. yerlerde servis- self servis gibi hizmetlere eklenmesi gereken bir şeydir. zira bazı müşteriler ya çok sinirli ya da çok zengin olduklarından onlara yapılacak servisin aciliyeti vardır. bu tür insanları mutlu etmek adına kurulacak servis ekiplerinin bilimum yemekli mekanlarda işlerlik kazanması işleri de hızlandıracaktır. kuşkusuz mekan sahibinin sırf daha hızlı olsun diye birden fazla aynı işi yapan elemanı çalıştırmak isteyip istemeyeceği merak konusudur; ve çalıştırmayacaktır da; ama bu sistemin yemek kültüründe birçok gediği kapatacağı açıktır.
    (sinefilolog, 31.05.2008 22:25)