belki ilginizi çeker
  1. · reşat nuri güntekin
  2. · merhamet
  3. · tecavüze uğramış birini sevmek
  4. · en iyi türk romanları
  5. · tekrar yayınlansın denilen diziler
  6. · bir solukta okunan kitaplar
  7. · okunması gereken kitaplar
  8. · henüz tanımlanmamış duygular
  9. · 31 çekmek için fashion tv izlemek
  10. · en öne oturup hocaya hi hi tabi tabi çekenler
gündem
  1. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  2. · domuz gribi
  3. · günün tek şarkılık özeti
  4. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  5. · annenin gençlik fotoğrafları
  6. · alex hagi den daha iyidir
  7. · ismail yk
  8. · güneşin doğuşu
  9. · suskunlar

acımak  

1. bir kişi/nesnenin haline üzülmek, başına kötü şeyler gelmiş olduğunu düşünmek.
    (aqua, 12.07.2004 00:16)
  2. (bkz. acıma duygusu)
    (skuba, 12.07.2004 00:26)
  3. (bkz. affetmek)
    (axel fox, 15.07.2004 10:31)
  4. merhamet kaynaklı his
    (marooned, 15.07.2004 10:35)
  5. (bkz. uf oldu)
    (bkz. öp geçsin)
    (nienna, 15.07.2004 10:44)
  6. türk milleti için 1990 kamerun ingiltere maçında doruğa çıkmış olan duygu.

millet olarak sel sefil olan herkese acımamız ilginç bir yönümüz herhalde adolf hitler hastalansa saç sakal birbirine karışsa onada "vah yazıkk" diyebilme kapasitesine sahibiz halk olarak. tabi bu ii bir yönümüz mü yoksa kötü mü orası yoruma açık.
    (vincent vega, 11.07.2006 22:12)
  7. caresiz, bitmiş tükenmiş, hayattın içinde sıkışmış, hayatta ki amaçlarını yitirmiş ne istediğini bilmeyen birine duyulan his!
    (elveda, 06.03.2007 21:10)
  8. reşat nurinin çok kısa hemencecik bitiveren,ama sürükleyici hikayesi...kitabı okuduktan sonra kadınlar hakkında bi kaç gün iyi şeyler düşünmeyebilirsiniz
    (cereyancıyımben, 29.03.2007 21:25)
  9. reşat nuri güntekin in 2 saat içerisinde okunup bitirilebilinecek harika bir üslupla yazılmış romanı. orta okulda okumuş iki günde bitirip çok ağlamıştım. çalıkuşu ile aynı konuya sahip olmasa da yer yer benzerlikler içerir. mutlaka okunması gereken romanlardan. kabaca konusu:

zehra, okuldan sonra istanbuldan anadoluya kaçmış vefakar bir öğretmendir. ailesi dağılmış, bunun suçunu babasına yüklemiş ondan nefret etmiştir. babasının ağır hasta olduğu haberini alıp istanbula hareket eder fakat yetiştiğinde babası ölmüştür. odasında bulduğu babasına ait bir günlük bildiği gerçekleri büsbütün değiştirecektir.
    (dna, 05.04.2007 20:45)
  10. gözünüzün önünde derin bir kesikle içinizin çıkarılması, masaya yatırılması ve sanki kör bir bıçakla kıyılıyor hissidir. tekrar parçalanmışları içeri tıkmak değil de, onları masada bırakıp gitmek istersiniz, doğrulur ama kalkamazsınız, ölemezsiniz de...
    (heidi, 20.11.2007 17:26)
  11. global manyak ve aynı zamanda zeka küpü olan adolf hitler'in 'acımak' konusundaki sözü insanın tüylerini diken diken eder. söz tastamam doğru olmakla beraber,hitlerin şahsında anlam bulması bir o kadar da tehlikelidir. şudur:"acımak,doğaya ihanet etmektir."
    (metropolsalagi, 08.12.2007 12:54 ~ 12:55)
  12. acı çekme eyleminin mastar eki almış hali.

örn:kolum acımakta.
    (papuda, 21.04.2009 10:58)
  13. reşat nuri güntekin'in romanı ayrıca trt'nin başarılı roman uyarlamalarından biri. yaprak dökümü'nin başına gelenleri görünce, ay yapım acımak'a el atsa neler olur diye bir düşündüm. sakın ha......
    (polikina, 21.04.2009 11:01)
  14. "acımak...ben insan ruhundaki derinliğin ancak onunla ölçülebileceğine kaniim.evet,dibi görünmeyen kuyulara atılan taş nasıl çıkardığı sesle onların derinliğini gösterirse başkalarının elemi de bizim yüreklerimize düştüğü zaman çıkardığı sesle bize kendimizi,insanlığımızın derecesini öğretir..." denir kitapta.

nitekim acıma duygusu ve affedebilme yeteneğinden yoksun olan zehra da gerçekleri acı bir şekilde öğrenir.çalıkuşu'ndaki neşeli havanın aksine burada zehra'nın yüreği gibi taş kesilirsiniz önce.sonrasında ise hem kendi hatalarınızın verdiği pişmanlık hem de tanıdığınız bu tarz insanlara karşı "acıma" duygusuyla dolu bir şekilde kitabı bitirirsiniz.

"zehra,birkaç gün sonra anadolu'daki mektebine döndü.muallimin artık bir eksiği kalmamıştı.acımayı öğrenmişti."
    (piedra, 04.07.2009 00:43)
  15. acı duygusundan çok kendinin, içinin acıması ile anlam kazanacak mastar ile çekimlenmiş isim soylu sözcük ve de duygu adı.

acıyor içim bu gece. nedenini bilmez gibi yapsam da şarkılar bildiriyor bana. ben seni özledim, seni sadece bir kez görsem de. o iki gün öyle yetti ki senliliğe alışmaya. şimdi öyle koyuyor ki içim acıyor.
    (idiot, 04.07.2009 01:14)
  16. kendi yazdığın öyküde, öykü kahramanına kendini incittirirsin... bu incittirme bazen o kadar abartılı olur ki hep bir gölge gibi yanında taşırsın... "bakın" dersin her önüne gelene, "bu da benim gölgem"...

bir gün öykü kahramanınla karşılaşırsın -ki bu karşılaşma nedense acının bittiği ana denk gelir-... alırsın kahramanı karşına; "bak bu kadar incitmişliğin/acıtmışlığın var beni" dersin... kahramanın acılarını bil(e)mezsin dile gelir o an ve "neden daha önce söylemedin şimdi acıyor musun" der... "acımıyorum" dersin... o an kahramanın hiçte beklemediğin bir cevap verir; "şimdi de ben acıyorum"...
    (virgillius, 24.07.2009 17:21)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil