bundan 4 yıl önce vcd ciden bir türlü isteyemediğim filmdir.o zamanlar nasıl okunduğunu da bilmiyodum ve 'abi şu a be ye ze se filmi var mı sende'dediğimde beni kovalamıştı dükkandan.
okyanusun derinliklerindeki bambaşka dünyayı anlatan bir film.çarpıcı tarafı iki olaydan ibarettir.bunların ilki çok derinlerdeki uygarlıkları keşif amaçlı yapılan dalış öncesi oksijen yetersizliğine çözüm olan 'su' dur.dalgıç başlığının içi tamamen suyla doldurulur ve onda solunum yapar.ana rahminde gelişirken amniyon sıvısında solumasını hatırlaması ve uyum sağlamasındaki zeka insanı koltuğundan düşürür.
ikincisi ise uygarlığa gelince oradaki garip yaratığın okyanusta bir koridor açıp dalgıçın normal olarak solumasına yardım edecek ortamı oluşturmasıdır.
velhasıl filmin derinliği adından değil bu iki olaydan gelir.
yönetmenin terminator 2 öncesi uyarısıdır..öyle böyle değil, final sahnesi adamı korkutur. digital domain tarafından hazırlanan efektler zamanın ötesindedir ve görsel efekt sektörünü günümüzdeki haline taşıyacak ilk adımı atmıştır.ikinci adım için;
tamamıyla bilgisayar efekti dayı içeren ilk filmdir. james cameron'un ne menem olduğunu gösterir.
zaten cameron terminator 2'de de ilk insan dayı, bilgisayar grafiği dayıyı yek vücutta kırma yapıp buluşturmuştur.
derin mesajlar içeren derinsu filmi. james cameron'ın zamanın ötesinde bir vizyona sahip olduğu her saniyesinden anlaşılır. ''ne ola ki bu film??'' diye soranlar eğer digiturk sahibiyse bu sıralar rastlayabilirler kendisine. finaldeki mesaj tokat gibidir, birebir uzaylının ağzından aktarıyorum;
'(uzaylı dost) -'bre eşşoleşşekler, yıllardır okyanus dibinden sizi gözlüyoruz, belki iyiye gidersiniz diye. ama hep savaş, hep yıkım, hep cinayet. pozitif birşey olsun ulan bir kere de. o yüzden alın bakalım 300 metre tsunamiler yutsun şehirlerini, insanlarınızı. belki kalan gebeşler akıllanır...''
(kahramanımız) - ''hüleaynnn ühü durun düzelebiliriz, inanın düzelebiliriz. bir daha ak parti'ye akp dersem anamı bacımı dürtsünler, savaş çıkaranı dişle soysunlar. durdurun lan o dalgaları, insan olun önce, insan!!''
düşündürücü bir bilimkurgudur, dönemine göre devrimdir. ayrıca titanic sonrası sinemaya ara veren cameron'ın derin denize olan sevgisini perçinleyen muhteşem bir sualtı belgeseli vardır, ilgililere duyurulur!