|
|
- reha erdemin ilk uzun metraj film denemesi. siyah beyaz bir istanbul manzara çılgınlığı göze çarpmakta. adalarda çekilen film biraz anton çehov biraz da klasik fransız filmi tadı uyandırmakta izleyenin üstünde. ilk uzun metraj olmasından kaynaklanan bazı eksiklikler göze çarpsa da izlenesi bir film olma özelliğini koruyor.
- insanda vivaldi dinleme isteği uyandıran,edgar allan poe şiiri tadında siyah beyaz bir gerçeklik sorgulaması. reha erdemin ilk filmi. reha erdemin güçlü görsel yanını daha bu ilk filminde görebiliyoruz.
yekta: ama sen gördün...
nuran: hiç bir şey çıkmamış, koyu bir karanlık, hepsi öyle.
yekta: makina görmediyse de sen gördün.
nuran :fotoğraflarda hiç bir şey yok diyorum.
yekta: sen gördün.göresin diye çağırdım seni. annemi gör diye, gör diye! ne diye bunca zahmet? göstermek daha mı önemli? her gördüğünü gösterebiliyo musun? söylesene! her gördüğünü gösterebiliyo musun? rüyalarının fotoğrafını çekebiliyo musun? ışığın yetiyo mu? netliğini ayarlayabiliyo musun? görmeyi, sadece görmeyi biliyo musun? hem ne göstericeksin? haberleşmek için mi? kimlerle? kendinle habersiz kaldın mı hiç? gösterilemeyen şeyler görüyorum hep. gör sadece gör. nolursun, o fotoğraflara sadece görmek için bak. görüyo musun? görüyo musun nuran? annemi görüyo musun?
- bugün seyrettim, kötü film. diyaloglar en ufak zeka kırıntısı içermiyor. ayrıca diyalogların görüntü ile ilişkisi de kötü. uydurmasyon türk entel filmi denebilir.
- bu film, çok uydurur gibi olmazsam şunu söyleyebilirim ki, ilk uzun metrajlı filmini böylesi deneysel yapımla deneyimleyen reha erdemin sinema tarihinde silinemez imzalar bırakacağına bir kanıttır gözümde.
filmin siyah-beyaz oluşu oldukça anlamlı bu noktada elbette. sanırım, arada kalma durumu başka renk tonlarıyla anlatılamazdı. yıkılan aristokrasi-anlamsız burjuvazi, anne-dış dünya, çocukluk-genç kızlık, delilik-aklı selimlik, rüya-gerçek, insan-hayvan, dil farklılıkları, görüş / bakış açısı ayrılıkları gibi karşıt olan ya da koşut olmayan durumların göz önüne, sorgularımıza sunulduğu filmdir.
pek çok kişiye göre, entelektüellik için kasılmış film gibi görünse de, anlamı olmadığından zorlama yoluyla anlam deşmeye çalışdığı düşünülse de, türk sinema tarihi, hatta türk sanat tarihi için kilometre taşıdır gözümde bu film. değerlidir.
- filmin sonundaki italyanca replik, edip canseverin tragedyalarından bir bölümmüş.
|