|
|
- türk sinemacılığının en başarılı yapımlarından biridir.
yönetmen : yavuz turgul
başrolde ise şener şen.
muhsin bey, gölge oyunu, eşkıya ve gönül yarası gibi filmlerde de beraber çalışmış bu ikilinin en iyi birlikteliği belki de.
yönetmen haşmet, 60larda ve 70lerde yeşilçamda sayısız aşk filmi çekmiştir. 1980lere gelindiğinde bu furya geçmiştir ve haşmet de kendini bu çağa ayak uydurmak durumunda bulur. bir başyapıt çekmek ister fakat ne imkanlar yeterlidir ne de birlikte çalıştığı insanlar işlerini onun aldığı kadar ciddiye alırlar. bir kara komedi denilebilir sanırım.
görülmediyse mutlaka görülmelidir diyorum son olarak.
- filmin yapımcısı türker inanoğludur ve diğer oyuncular şöyledir ;
pıtırcık akkerman, aytaç yörükaslan, yavuzer çetinkaya, oktay kaynarca, ilker inanoğlu, cevat kurtuluş, arif akkaya, şermin hürmeriç, şevket altuğ, müjde ar.
- yavuz turgul un yabancılaşmayı sorunsal olarak seçtiği üç filmi arasında en umutla dolu olan filmi -muhsin bey ve gölge oyunu-haşmet asilkan isimli yönetmenin -şener şen- zoraki entelektüel olma sürecini harika biçimde işler hem dönemi ele alışı hemde yaratılan gerçekçi karakterler açısında yavuz turgul un en önemli filmerinden biridir çok samimi diyaloglarıyla -bu zaten yavuz turgul sinemasının en önemli özelliklerinden biridir-insanı yaran ama kafasınıda karıştıran izlendikçe izlenesi film.
en ilginç diyaloglardan biride şöyledir:
-baba sen ermeni değil miydin ya?
-ha ermeniyim.
-e ne işin var cenazede?
-ne yapayım cemaat çok azdı ayıp olmasın adama.(lapsus, 28.05.2005 16:00 ~ 16:00)
- -vivaldi sever misin?
-bayılırım klasik müziğe...vivaldi,bach,mozart,sinatra...
- şener şen'in izlediğim en güzel filmi.güldürürken düşündürmesi gerekirken sadece güldürüyor.
- bir kaplumbağaya bile "motor" dediğinde rol yaptırmayı bilen usta yönetmen yavuz turgul'un başyapıtlarından.
- tv çekimi hariç kopyaları hiçbir yerde,hiçbir şekilde bulunamayan film... en son 2005 istanbul film festivalinde görülmüştür, ve bir kez daha anlaşılmıştır ki, mükemmeldir. ne yavuz turgul,ne başka bir yönetmen bu filmin üstüne çıkamamıştır,belki de hiç çıkamayacaktır...
- (bkz: wong kar wai)
- itü makina fakültesi kütüphanesinde çalışan biri vardı. biz okuldayken o adamın yönetmen olduğunu duymuştuk. zaten bilgisayarında da sürekli neşe erberk ajans falan açık olurdu. gel zaman git zaman arkadaşlarla aramızda kendisine bu ismi layık görmüştük. onu hala akşamüstleri istiklal'de yürürken görürüm, her gördüğümde de aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni olduğunu kendime hatırlatmadan geçmem.
- sessiz sinema oyununun vazgeçilmezi.
- (bkz: tinto brass)
- - hem dışarıda olmak, hem de kıvıramamak çok feci bir şey kaplumbağa, çok feci...
- bilgi ftv de ilk izletilen filmdir kendisi.
bu yola giriyorsan bak bu boklara hazır ol denilir öğrencilere mizahi bi şekilde.
muhsin beyden sonra en güzel şener şen yavuz turgul filmidir kanımca
- haşmet asilkan'ı bir kaplumbağası adam akıllı dinler, o da ne anlar bilinmez.
kaplumbağanın aklına uyan haşmet asilkan'ı neler bekler görürüz.
güzeldir.
"çünkü sen dışarıdasın".
içeride olduğunu hissettiği zamanlara bile dikkat etmelidir haşmet asilkan, herkes bir şekilde yırtıp kurtulmaya çalışırken incitmesinler onu.
(an itibariyle tv'dedir)(sirona, 04.09.2008 14:52 ~ 15:30)
- an itibariyle kanal 1'de yayınlanan film.
şu replikleri düşündürücüdür ikiyüzlülük üzerine:
şş: nasıl yatarsın o adamla nasıııl? sen o adamın sesini sevmiyorsun, oyunculuğu da çok kötüdür. nasıl yattın onla? nasııııl?
ve kovduktan sonra aynı kadına söylenen:
şş: bu film benim için çok önemli. başka bir film olsa milyonları yakar bırakırdım, ama bu film çok önemli. lütfen gelin sete. isterseniz önünüzde diz çökeyim, bu beni utandırmaz.
(bkz: av ve avcı)
"saçlarım beyazlaşıyordu. saçlarım. beyazlaştıktan sonra bir ölüm korkusu. düşünebiliyor musun yüzlerce film çektim ben. kimse beni önemsemedi, bir kere bile ödül vermediler. kiraz festivaline bile razıydım. istedim ki ölünce o mu şu filmin yönetmediydi desinler. ama gelmediler. gelenler de güldüler." filmden sonraki sözleri...
kendine uzanmayan ellere sitem ederken duyduğu "sen dışardasın." sözleri ise olayı hepten bitirir.(maia, 04.09.2008 14:56 ~ 15:22)
- ed wood tadında bir film. ya da ed wood bunun tadında. ye ye bitiremedim ikisini de
|