|
|
- kuş yuvası
(lethe, 20.07.2004 15:12)
- niğde'nin en gözde mekanı. loş ışığı ve nargilenin ilginç dumanıyla dertsiz insanı bile dertlendiren eşsiz cafe. insan evdeki rahatlığı bulabilir. çok anı barındırır.
- tevfik fikretin artık müze olmuş , bahçesinde mezarının da bulunduğu yuva anlamına gelen boğaziçi üniversitesine komşu olan evi.bir de bir yangının külünü adlı şarkıda geçen bir söz vardır bununla alakalı*
(bkz: aşiyan yollarından seslensem duyar mısın)
- kayseri'nin en gözde caddesi sivas caddesi'nde çeşitli takılar satan bir mekan.
- gidip görülesi bir evdir tevfik fikret'in evi.
rehber size küçük bir pencereyi açar evin iç tarafından, bu küçük pencereden görülen manzara gerçekten görülmelidir şu hayatta bir kere. görmelidir sis'i.
oturmalıdır insan bahçedeki peykede, yürümelidir boğaziçi*'ne sadece tevfik fikret'i düşünerek; izler'i düşünerek hatta belki. yan taraftaki eve ait eriklerden koparmalıdır bir iki tane gizlice(mevsimiyse eğer).
- eşin var aşiyanın var baharın var ki beklersin
kıyametler kopartmak neymiş ey bülbül nedir derdin
o zümrüt tahta kondun bir semavi saltanat kurdun
cihanın yurdu hep çiğnense çiğnenmez senin yurdun
dizelerini aklıma getiren yegane kelime.
- parkıda vardır. orhan velinin heykeli bulunmaktadır. iki üç adam oturur kafaları çeker bide aryalarını patlatırlar
- tevfik fikretin kendi yatak odasından açılan ahşap pencereden görünen manzara belkide istanbul un en güzel manzarası.
öyledir ki büyü gibidir bakarsınız inanamazsınız tablo sanırsınız ama kenarına yaslanıp bir soluk aldığınızda gerçek güzelliğin tadına varırsınız.
- ankara cebeci'de bir pastane adıdır. kapıdan girdiğinizde güler yüzle karşılanırsınız mutlaka. mevsimlerden yaz ise kapıdan girdiğiniz gibi elinize buz gibi limonata tutuşturup serinletirler,kış ise saleple içinizi ısıtırlar. ücretsiz ikramlarıdır bu içecekler minicik kadehlerle.
- ödemiş'in en gözde mekanıdır hem evin dekorasyonuyla hem bahçenin harika dizayniyla otların arasında bir an önce yer edinilesi bir mekandır. gidipte nargile içmeyen bir daha o cafeye giremezmiş diye bir efsane dolanır ortalıkta fakat daha öyle biriyle karşılaşmadım..
- insana ilk gidişte sanki çok eskiden beri oraya gitmek için beklemiş olduğu hissini veren mekan. huzur eğer somut bir şey olsaydı aynen böle olmalıydı. boğazın en sakin yerinden bakıp sessizliğin huzuruna erişirken iyi ki yaşıyorum dersiniz. yalnızsanız melankolinin dozu artıp rahatsız edici olabilir belki, o durumda ziyareti kısa tutmak gerekir. en son da üstada* bir selam çakarsınız evinin bahçesinden çıkarken işini biliyormuşsun dercesine.
- yunan ezgileriyle bezenip,uyarlanmış başka bir şarkımız.power xl de sık sık rastlanabilen aşan,aşinası olunan harika bir şarkı.diyebilirim ki; akrep nalan'ı akrep yapan,onu akıllara getirip,andıracak tek şarkısıdır.
sözlerini yazayım da tam olsun;
sanki sana o ozlemim gecmiste kaldi
bir de ustune karlar yagdi
orda duran oylece biri olduk bir an
kolkolaydi genc kiz ve adam
aşinayim ben bu aşka aşiyan'a
aşiyandaki aşklara aşiklara
kac yil oldu sorma bana
ben seninle aşiyan'da
bugun gibi ah aklimda
yine burda bak bu yolda
yeni aşklar o bakişlar
yine ortak orda bu yaşta
aşiyanim ben bu aşka aşiyan'a
soyle nedir sakladigin uzun yillarca
bu kacinci aşk hayatinda
durma yag kar, durma resmini tamamla
yeni aşklar boya umutla
aşinayim ben bu aşka aşiyan'a
aşiyandaki aşklara aşiklara
kac yil oldu sorma bana
ben seninle aşiyan'da
bugun gibi ah aklimda
yine burda bak bu yolda
yeni aşklar o bakişlar
yine ortak orda bu yaşta
aşiyanim ben bu aşka aşiyan'a.
- düş gibi bir yer. gerçekten var olduğuna inanmak zor. tevfik fikret'in yatak odasının penceresindeki boğaz manzarası tek kelimeyle nefes kesicidir, büyülüdür. her gittiğimde daha da bir heyecanlandırır beni, kalp atışlarımın hızlanmasına engel olamam. hele bir de çisil çisil yağmur yağıyorsa o zaman tadına doyum olmaz. o pencerede yağmur eşliğinde içtiğim bir fincan çayın tadını hiçbir zaman unutamam. sis tablosu karşısında geçirilen vakitler huzurludur. hele o şiirler, tablolar..
kendine has bir kokusu vardır aşiyan'ın. gözlerini kapatıp kokuyu içine, en derinine çektiğinizde tevfik fikret'in ayak seslerini duyabilirsiniz. onu yatak odasının penceresinden müthiş güzellikteki manzarayı izlerken görebilirsiniz.
yuvadır aşiyan, benim de yuvamdır. sıkıntılı anlarımda gidip sığındığım, dış dünyayla irtibatımı kopardığım, çayımı içip kitabımı okuduğum, zaman zaman ağaçlarına çıkıp meyvelerini topladığım, huzur bulduğum, yenilendiğim yuvamdır.
uzun lafın kısası, aşiyan'dan boğaz manzarası izlemeden insan, boğaz manzarası izledim dememeli asla.
- ısparta'da gece yurttan kaçılıp çorba içmeye gidilen gece çorbacısı.
|