|
|
- aşık mahsuni şerif, 1940 yılında afşin-berçenek;te doğmuştur.
1960 ta ankara ordu donatım teknik okulu;nu bitirmiş. başarısının gereği olarak kuleli askeri lisesi;ne girmeye hak kazanmasına karşılık, toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve alevi olduğu için ordudan ihraç edilmiştir.
ozan, 1961 yılından itibaren, sevip gönül verdiği yoldan giderek, müzik hayatına atılmış; yüzlerce plak ve kaset yapmıştır. kendisinin yazdığı ve kendisi hakkında yazılan kitaplar uluslararası edebi tartışmalara konu olmuştur.
1972de gaziantep;teki evi kundaklanmıştır. bu evle birlikte, ozanın tüm ödüllerinin ve arşivinin yandığı söylenmektedir.
1962-1988 sürecinde defalarca saldırıya uğrar, evi yakılır, mahkemelik olur, tutuklanır, hapse atılır, dövülür, dişleri sökülür...
1989-1991 yılları arasında halk ozanları derneği genel başkanı olmuştur.
1997 yılının haziran ayında almanya da beyin kanaması geçirip, ulm şehrinde tedavi görmüştür.
1998 yılına gelindiğinde kaset sayısı toplam 58 e ulaşamıştır, dünyanın yaşayan üç büyük ozanı arasında birinci sırada sayılıyordu. birçok yabancı ülkede deyişleri değişik dillerde okunmuştur. tüm türkülerinin yer aldığı 8 kitabı bulunan mansuni şerif;in, bektaşi kültürünün ve anadolu ezgilerinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir yeri vardır.
2001;in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, jfk hospital;da yoğunbakım altına alınmış.
2001;in mayıs ayında, günümüzün pir sultan;ı olarak kabul edilen aşık mahsuni şerif, bir kez daha ölümü yenmeyi başarmıştır.
2001;in kasım ayında kendisine elhamdülillah kızılbaşım ve laikim. ben değil yedi sülalem kızılbaştır. bir suç varsa o da dedemdedir dediği için, dgm tarafından dava açılmıştır.
ölümünden önce ankara da ikamet eden mahsuni şerif pir sultan abdal dernekleri genel merkez disiplin kurulu başkanlığı, hacı bektaş veli anadolu kültür vakfı yönetim kurulu üyeliği ve ozan-der onur kurulu başkanlığı yapıyordu.
mahsuni şerif, evli, sekiz çocuk, dört torun sahibiydi
- (bkz. çeşmi siyahım)
- çağdaş dönemde türkiye'nin yetişitrdiği en önemli halk müziği sanatçısı, ozanı. çok önemli eserlere imza atmış, yakın zamanda kaybettiğimiz bi büyüğümüz. favorim küçüklüğümden beri çeşmi siyah'tır.yalnız benim üzüldüğüm, lise 2 edebiyat kitaplarında bu kültürden bahsederken mahsuni'yi es geçip sadece murat çobanoğlu'nu almışlardı****
- (bkz: ben beni)
- ben alevi bir aileden gelme olduğum için kök kültürümde alevi ve bektaşilik yatar". siyasi rengime gelince; ben demokrat solcu bir ozanım . ancak insan sevgisi din anlayışımda en büyük isimdir.
kendisini bu şekilde tanımlayan çağımızın ozanı.2002'de hayatını kaybetmiş olan aşığımız.
(bkz: www.mahzuniserif.com)
- amerika katil dediği için tırnaklarını söken anlayış, türkülerini anonimleştirip repertuara almak gibi bir olaya da imza atmıştır(neşet ertaş da aynı zihniyetin kurbanlarındandır, çünkü baştaki büyükler o dönem besteleri repertuara almıyordu). ismi lazım değil bir ozanın, eşine kötülük yapması gibi bir acıyı da yaşamış ve bu olay üzerine bir de türkü yakmıştır bu büyük ozan.
- sonradan alevi olan halk ozanımızdır
afşin'in berçenek köyünde doğmuştur(ashra, 13.11.2005 16:54)
- (bkz: allah türkçe bilmiyor mu)
- eli öpülesi heykeli dikilesi sanatçı.
- çok kral adamdı kendisi,allah rahmet eylesin.
(pqwer26, 05.02.2007 18:51 ~ 09.02.2007 01:51)
- istek yağmuruna tutulduğu bir konserinde, "hiç heyecanlanmayın hepsini okuyacağım, uçaktan yeni indim, az soluklanayım" diyerek "ozan halkın ta kendisidir" i birebir yaşamış ve yaşatmış ustadır, candır.
- asrın ozanı; gerçek bir sanatçı; mükemmel türkülere imza atmış ve onları da bir o kadar güzel icra etmiş adem oğlu.
müzik piyasasında türkücü diye geçinen şahısların büyük çoğunluğu* aşık mahzuni türküleriyle ünlenmiştir.
- ankara'da yükseliş kolejinde konser vereceğini duyar duymaz hemen bilet aldığım; lakin konserden bir iki hafta önce vefat eden büyük ozan... türkülerini dinlemekten büyük keyif aldığım kişi.. bir çok türküsünde dönemi ve sistemi eleştirmiştir amerika katil, bilmem ağlasam mı da olduğu gibi; ama en ilginci futbol için yazdığı türküdür bir kıtası aynen şöyleydi:
yüksek seyirci voltu
hakem yapar kahvaltı
inkar etme penaltı
bu giren gol gol.
- “müzik mi, saz çalmak mı?... anlatayım kısaca. çoban kavalından duydum ilk dertli nağmeleri, sonrakileri kurtlar, kuşlar söyledi, elbistan ovasını bir uçtan bir uca esen rüzgarlardan dinledim. yetiştiğimde saz çalmaktı ilk tutkum, sonra çile çekmek oldu, söylemek oldu. büyüklerin söylediğini halk anlamıyordu, haklin söylediğini büyükler beğenmezdi. benim söylediklerimde beğenilmedi. bunun böyle olduğunu içeri girdikçe, mahpushane ranzalarında düşündükçe anladım. sanılmasın ki şikayettir söyleyişim. mutlu bir yasamı ararım çilelerimizde. bulacağız, ilerleyeceğiz o günlere. ben çala, siz dinleye, devran değişe.
güzel bir türkiye’ye doğru”
aşık mahzuni, 1975
böyle anlatmış kendisini üstat. başka söze gerek yok .
- konuşma dilini şiirleştiren,türk halk müziğine sayısız besteleri ve sözleriyle destek vermiş olan,günümüzün karacaoğlanı veya pir sultanı olarak adlandırabileceğimiz büyük üstad.var olan sistemi eleştiren sözleriyle de sanatçı duyarlılığının en iyi örneklerindendir. ne varkı 2002 yılında 62 yaşında vefat edene kadar devlet düzenini bozmaya çalışmaktan yargılanıyodu.400 yakın plağı,9 kitabı,sayısız söz ve besteleriyle dönemin en yüce ozanıdır.
- şu anda devlet sanatçısı mı bilmiyorum ama hakkaten şimdiye kadar verilmemişse çok büyk ayıb edilmiş kendisine.
- büyük usta, bu kadar içten, bu kadar samimi söyler ancak bir insan.
belki bir örnek olur:
http://www.youtube.com/...
- ''yiğit muhtaç olmuş kuru soğana'' diyerek
beni ve gitarımı ağlatmayı başarmış önemli bir müzik adamıdır
gönül adamıdır, adam gibi bir adamdır
tüm türkiye ona aşıktır
oda bize,
aşıktır..
- 12 mart 1971 darbesinin ardından, hani bi hükümet gerek(tir) ya.
nihat erim hükümeti kurulur. (dikkat, darbeden 15 gün sonra...)
1. erim hükümeti aralık 1971'de sonlanır, ama nihat erim arlanmaz (işletimi, kukla sistemi hokkabaz), 2. erim hükümeti kurulur, sürer 22 mayıs 1972'ye kadar...
deniz gezmiş-yusuf aslan-hüseyin inan asıldıktan yine 15 gün sonra "görevini" tamamlar, tarihin kanalizasyonundaki yerine büklümlenir.
erim hükümeti noktalandıktan 1 hafta sonra kızıldere katliamının olması, tabi ki tesadüftür.
mahsuni, o günlerin hislerine tercüman, lisan olur:
"köşkün sarayın yıkılsın /erim erim eriyesin
umudun suya dökülsün /çölden çöle sürünesin
musa isen turi sinan (sinan cemgil)
hakktan gelmiş idi inan (hüseyin inan)
yesin seni yılan çayan (mahir çayan)
erim erim eriyesin /sürüm sürüm sürünesin
aslan pençesi vurulsun (yusuf aslan)
çayın denize kurusun (deniz gezmiş)
gözlerin yansın çürüsün /erim erim eriyesin."(cohen, 18.04.2008 23:55)
- bir gün doyduğum an hacıyım hacı
böyle geldik gittik anayla bacı
ekmek yemeğe yetmez soğan baş tacı
benim ekmek yiyişim yılda bir defa
hayvana kıyışım yılda bir defa
oda bayram olursa
- (bkz: mahsuni şerif in abdullah çatlı ya yazdığı türkü)
|