yanlış bir önermedir çünkü hitlervari tekniklerle türk ırkçısı yetiştirmek gibi altyapısal ve kadrosal bir sistematiği, merkezi ve planlanmış bir kurgulaması yoktur diyecektim ki yazılan bazı girileri okuyuca vaz geçer gibi oldum. bazılarımız gerçekten eğitim sistemi bunu amaçlamasa da ırkçı olmuşlar bile. hatta bunu kabul ediyorlar.
türk eğitim sistemi ırkçılaştırmaktan ziyade tektipleştiricidir. belki tüm eğitim sistemlerinin de bu amacı vardır diyebiliriz. ama türkiyedekinin avrupadakinden farkı bireyi birey olarak değil, vatandaş, türk, müslüman, atatürkçü, cumhuriyetçi kavramlarının parçası olarak görmesidir. bizler büyük grupların içinde birbirine benzer birer koyun gibi yetiştirildik ve tek tek koyunların değil büyük grubun önemli olduğunu öğrendik. avrupadaki eğitim sistemi ise bireyden yola çıkarak bir kültür ve toplum modeli yaratıyor. bizdeki sistem mao çinine benziyor daha çok. tek tip üniformadan tutun da tek tip sınıflar, tek tip büstler, tek tip bahçeler, tablolar, renksizlik, görünüş kuralları, davranış modları, andlar, marşlar, kitap okumadan yapılan edebiyat dersleri, ezbere dayanan tarih anlayışı ve deneme-yanılmanın değil de teorilerin ezberletildiği fen bilimleri. bunlara sınav odaklı eğitimi de ekleyin. bu sistem türk ırkçısı bile olamayacak kadar kötü ve sığ. olsa olsa bu sistemden birbirinin aynı koyunlar çıkar. gerektiğinde asker, memur, kapıcı, anne-baba, işçi ve işsiz yapılabilmek için.
başa dönersek arada ırkçılar da çıkıyor tabii bu sistemlerden. ırkçıların yeşermesi için de bulunmaz bir ortam aslında. çünkü onlar bu sistemin anti-tezi değiller. onlardan zarar gelmez. bu sistemin anti-tezi kürtler, aleviler, gayler, uzun saçlı küpeli erkekler, feminist kadınlar, rock dinleyenler, saçını pembeye boyatanlar ve nadiren bazı müslümanlar. bizim eğitim sistemimizin neferleri, ben senden farklıyım diyenlerden nefret ediyor, tüyleri diken diken oluyor, hemen tüm olası gücüyle alarma geçip saldırmaya başlıyor öteki olana. üstelik bunu işgüzar bir şekilde yapıyor. yani öğretmen bu totaliter yapının bekçisi oluyor ve uzun saçlı öğrenciye vurabiliyor. ondan gerçekten nefret ediyor. bunun illa ki türk ırkçısı olmakla ilgisi yok. bunlara göre tehdit her yanda, her sınıfta, etnik grupta, yaşta, sınır ötesinde hatta. bu da gösteriyor ki bizim eğitim sistemimizin dehşet verici başarısı onu içselleştiren kendini vatana hizmet etmeye adamış ve akıl sağlığını kaybetmiş asker ruhlu şarlatanlardan oluşmasıdır. onların öğrencilerinin bir kısmı da bu sistemi devam ettirecektir birileri yeter demedikçe.
şöyle de bir yorum yapılmış benzer bir konuda:
http://www.radikal.com.tr/...