''canan tan''ın ''piraye''si bu kategoriye girebilecek türden bir kitaptır.yazar; roman türünde kaleme almış olduğu bu kitapta ''piraye'' adlı karakterin iç dünyasını,kaygılarını,hüznünü ve yaşamındaki hazin gelişmeleri öyle güzel akıcı ve samimi bir dille aktarmıştır ki okuyucuya,romanı bitirdiğinizde sürpriz sonun da etkisiyle gözlerinizde biriken yaşları daha fazla tutamazsınız kafesinde.hele ki ruh halinizde duygusal dalgalanmalar söz konusu ise kitabı hatmetmeye niyetlendiğinizde; artık ağlamak için kofti bahaneler aramaya gereksinmeniz kalmaz,ansızın peşi sıra yaşlar dökülüverir kitabın pek çok sayfa çeviriminde...
kemalettin tuğcu nun tüm kitapları.ben ilkokul ve ortaokuldayken okur okur ağlardım, arkadaşlarımla konuşurduk onlarda ağladıklarını söylerlerdi.şimdi yasaklanmış o kitaplar.bence isabetli bir karar olmuşta sormadan edemiyorum bizim suçumuz neydi küçücük kalplerimiz acıyla dolardı.
çocuklara okutulmaması gereken kitaplar olduğunu düşündüğüm kitaplardır. mesela şeker portakalı bunlardan biridir. küçücük çocuk halimle zırıl zırıl ağlatmıştır, olasılık falan kalmamıştır. o kitap benim sinirlerimi bozduktan sonra bana ne gösterdiği erdemlerden falan, aksi tesir bile yapabilir aman diyim.