açıl susam açıl   

adana çık aradan

1. "ali baba ve kırk haramiler" efsanesinde zikredilen , ardında muazzam bir hazinenin var olduğu mağaranın gizli ve büyülü şifresi.
    (skuba, 21.05.2004 02:24)

2. - alibabanın şifresi
    (mellek oldum sonunda, 23.05.2006 20:53 ~ 21:34)
  3. açılmayan her kapının ardından kullanılan espiri cümlesi.açıl susam açıl de belki o zaman olur*
    (ubi, 23.05.2006 22:35)
  4. (bkz: kapan susam kapan)
    (peng, 23.05.2006 22:43)
  5. denizli'de migrosta -geçen yıl yıkılan migrosta- yaşanmış bir olay

yaklaşık üç yıl önce idi. alışverişimi yapmış ve her market alışverişinde gelenk haline getirdiğim, aldığımı çukulatayı yeme faslına bir an önce geçmek için en tenhasından bir kasanın önünde sıraya geçmiştim.
    önünmdeki iki üç kişinin işin bitip sıranın bana gelmesi için beklerken, ali baba ve kırk haramilerinin mağaranın taştab kapısını açmak için söyledikleri sihirli olduğunu rahmetli sadri alışıktan öğrendiğimiz sözler yankılandı kulağımda. yalnız filmde olduğu üzere ne sert, keskin ne de komik olsun diye gevşekti. kelimeleri daha doğrusu sesleri tam söyleyemeyen çocuk sesiydi bu. önümdeki tepeleme dolmuş alışveriş arabalarından gözüm kulağımın sesi aldığı istikamete gayriihtiyari kaydı ve dört beş yaşlarında olan, izlediği sadri alışık filminin etkisi ile mağara kapısına uygulanan sihirli sözlerin mağaza kapısına da uygulanabileceğini test eden bir kız çocuğu ilişti gözüme.

kapını önünde durmuş açıl susam açıl diyor ve çıkış kapısı olduğu için otamatik olarak açlılan kapıyı sanki sihirle açmış gibi gurur sevinç karışımı bir kapıyla geçip kapı kapandıktan sonra aynı sözleri söylüyor ve kapıdan çıkanlar çok olduğundan kapı yine açılınca yine aynı duygu karışımı içinde içeri giriyordu.

ben ödemeyi yapıp migrosun önünde çukulatamı yemeye başlayıncaya kadar üç dört kez sihirli sözlerle ve her seferinde artan bir duygu karışımı ile tekrarladı çocukcağız ve her seferinde daha emin oldu sözlerin sihirli olduğundan.

içinde bütün antep fıstıkları olan çukulatamın daha yarısına gelmiştim ki sihirli sözlerin tutukluk yapabileceği gerçeği ile karşılaştım ve irkildim. açıl susam açıl sihirli sözleri ile küçük büyücü dışarı çıkmış ve nasıl olmuşsa belki de dışarı akan müşteri trafiğinin akmasının kesilmesinin etkisi ile belkide çok kullanımdan kaynaklanan ısınmadan tutukluk yapmıştı sözler ve kapı ile diyalog kumaya çalışna küçük büyücünün sevinç ve gurur karışımından, küskünlük ve üzüntü karışımına dönen monoloğu başlamıştı.

-açıııl susam açıııııl!
    -...
    -açııl susam açaııl!
    -...
    aaaçıııl susaaam aaaççıl!
    ...
    -ya susam açılsana.
    (bilge, 10.10.2007 20:27 ~ 20:27)
  6. gençlik yıllarını geride bırakmaya başlamış pek çok insanın küçüklüğünden aklında kalan cümlelerden biridir açıl susam açıl. ilk duyulduğunda merak kaplar küçük zihinleri. bildiğimiz susam nasıl açılır ki? ama aferin haramilerin liderine. o kadar ilginç bir parola bulmuş ki, kolay kolay kimse tahmin edemez.

beni yatırırken anlattığı masallardan biriydi anneannemin ali baba ve kırk haramiler. her duyduğumda merak ederdim o susamın nasıl açılacağını. ama bırakın sorup öğrenecek mecali, masalın sonunu bile getiremezdim.

yıllar geçti, anneannem vefat etti, çok sonra susamın sırrını öğrenmeye fırsatım oldu. meğerse o bildiğimiz susam değilmiş efendim. kapı, giriş anlamında kullanılırmış susa eskiden. yani haramilerin lideri susamı açmaya değil, kapısını açmaya çalırmış.

amerika'ya haber edin, çeviri hatalarına eklesinler open sesame openı.

nienna'nın notu: susa aynı zamanda yol anlamında da kullanılıyormuş. keşke susam sır kalsaydı da anneannem hala masal anlatıyor olsaydı.
    (nienna, 11.02.2008 20:36)