nedir abi bu insanlardaki odak olma isteği. anlamıyorum ben çoğu zaman bunu. özellikle sözlükte yapılmasını anlamıyorum. sanal bir ortamdayız lan sonuçta. yani burda kazandığın ilgi, insanlardan gördüğün saygı egonu tatmin etmekten başka ne işine yarayacak? işyerinde prim mi verecekler "aferin lan herkes biliyor ismini sözlükte" diye? evde köpeğin terliklerini mi getirecek bu yüzden sana saygı duyup? nasıl bir kazanç bekleniyor yani.
aslında düşününce sorun ilgi çekme isteğinde de değil. kişinin ilgiyi nasıl çekmeye çalıştığında. çoğu zaman bilmeden yapıyoruz bunu ama sürekli bir kişiyi, yazarı, kesimi falan belli bir sınıfa koyarak ardından da o sınıfa bok atarak çekmeye çalışıyoruz bu ilgiyi, bunu farkettim ben. mesela en basitinden ben bile şu yazıyı yazarken bir yazar kesimini bir anlamda kategorize ediyor ve onlara bok atıyorum (kendimden iğrendim bir an). ama bunun bana batan tarafı bunu yapanların ortalıkta "ben aslında hiçbirinizi siklemiyorum lan, en iyi benim, benden mükemmeli yok" tarzında dolaşması. ulan madem kimseyi siklemiyorsun niye açtığın başlığı ikide bir gündeme getirmek için altına 5 dakikada bir giri giriyorsun. senin fikrini duruşunu belli etmen mi önemli senin için yoksa insanların senin görüşünü duruşunu bilmesi mi önemli. eğer ikincisi önemliyse niye kimseyi siklemez tarzda dolaşıyorsun ortalıkta. daha kendi ait olduğun kategoriyi bile bilmezken insanları kategorize edip onlara bok at sonra ipin ucu sana değince "ben aslında kimseyi siklemiyorum" de. madem insanlar senin için önemli değil e niye bok atıyorsun o zaman onlara. evet belki ilk kez arı kovanına çomak sokan adam bilmiyordur arıların onu sokacağını bu yüzden meraktan yapar bunu ama bir adam iki günde bir elinde çomak arı kovanının ebesini sikiyorsa arıların onu kovalamasını istiyor bundan zevk alıyor demektir bence. o adam gidip kahvede "ya aslında arılarla hiç alakam yok" dese millet kıçıyla gülmez mi? o adama salak muamelesi yapmaz mı?
etrafındaki insanların düşüncelerini önemsemeyen adam, kendi fikirlerini olduğu gibi açıklayan "beni böyle tanıyın arkadaşım" ya da "bence bu olayın özü budur" diyen, ortamda kendinden başka kimse yokmuş gibi davranan adamdır. "benden farklı düşünen şerefsizin önde gidenidir" gibi söylemlerle, diğerlerine bok atan adam değildir. kendi idealinden farklı düşüncelere sahip olanı aşağılamaz. kendini kabul ettirmek istemez, insanların onu bilmesi öğrenmesi onun için o kadar önemli değildir. sonuçta milletin aklına geleni yazdığı, kimi zaman özen gösterdiği, kimi zaman ise posasını akıttığı bir platformdayız. ne bekliyorsun yani "aydınlattın bizi x" diye başlıklar mı açılacak? nick altı girilerine "bize doğru yolu gösteren yüce insan" mı yazılacak, bunu mu bekliyorsun? çok beklersin. kimse başkasının fikrini öyle kolay kolay kabul etmez arkadaşım, hiç mi empati duygun yok senin. senin fikrini değiştirmek kolay mı ki milletin fikrini değiştirmek kolay olsun. her insanın farklı fikirleri, inançları vardır. sen buna saygısız bir şekilde saldırırsan o çomağı oraya saplayıp durursan o arı seni sokarda, s.kerde.
düşüncelerini kabul ettirmeye çalışmak, tüm insanların senin ne düşündüğünü bilmesini istemek senin tabirinle eziklik değil midir? tamam kendi düşünceni belirtmek iyidir, güzeldir. kişi fikirlerini diğer kişilerin fikirlerini taklit ederek değil kendine ait biçimde, kendi tecrübesiyle vardığı sonuçları ele alarak ifade etmelidir ama, bunun için senden farklı düşünenleri itin götüne sokmak doğru mudur bunu da tartışmak lazım. her yaptığın tespitin altına sizi gidi orospu çocukları, utanmaz terbiyesizler, allahın ezikleri yazman mı gerekiyor. bu kin bu öfke onların ezikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa senin kafandaki "hiçbiriniz sevmiyorsunuz lan beni! niye okumuyorsunuz lan beni?" gibi girine yazmadığın gizli cümlelerin arkasına mı ekleniyor? bu mu yani senin mükemmelliğin, üstünlüğün?
çok fazla soru soru cümlesi kullandım giride ama cidden merak ediyorum lan.
sözlükte ilgi çekmeye çalışmak açısından bakarsak "ben aslında bu hayatta hiç bir şey olamadım. ne bir siyasi düşüncem ne de arkasında durduğum bir hayat görüşüm var. gündelik hayatımda konuşmaya kalksam kimse beni iplemiyor. bari sanal ortamda kimliğimi gizleyerek gerçek hayatta yapamadığım agresifleşmeyi , hakaret içerikli konuşmaları burada yapayım.benden önce bu yolu denemişlerden esinleneyim hatta taklitçisi olayım "düşüncesine sahip olan insanların açtıkları başlıklar ve girileriyle hadi benimle ilgilenin diye uğraşmasıdır. yanipsikolojik nedenlere bağlı olabilir.
kompozisyon tarzında giri giren herkeste gözlemlediğim olaydır. nedir bu her önüne gelen döktürüyor maşallah. herkes başlığını açtığı konuda uzmanmış gibi yazıyor da yazıyor ne verdiyse.
ekşi sözlükteki abilerinden ilham alanların itü sözlüğe de bulaştırmaya çalıştıkları seviyesizliğin sloganı. biri kuranda elektron hızlandırıcılardan bahsedilmemesi diye bir başlık açar, dine, peygambere ne kadar nefreti varsa kusar, sonra bir bakarsınız sol frame'in yarısı dini konularda ahkam kesenlerin ekşiden birebir aldıkları başlıklarla dolmuş. yalnız dikkat çekmek istiyorsanız ekşi sözlük sizin için daha iyi bir ilgi çekme aracı canlar, sizi oraya alalım.
muhalif açıklamalar (bu açıklamalar öyle bir açıklamalardırki artık karşı olayım da nasıl olursa olsun yazılarından bahsetmekteyim) içeren yazıların daha fazla oylanmasından veya başlıklarının daha çabuk dolmasından ileri gelen olaydır.
denemesi bedava kendi alanında ya da herneyse şuan sözlükte açılmamış bir başlık aç bilgilendir adam gibi tanım yap bak bakalım noluyor.
yapan kişi tabiki savunulamaz ama bir insanlar ön plana çıkıyor veya konuşuluyorsa bunun olması diğerlerinin olaya etkisinden kaynaklanmaz mıdır?
sadece bu sözü söyleyeni/bu düşünceye sahip olanı suçlamak yanlıştır.
ilgi çekmek için binbir garipliğe, iğrençliğe başvuran kişilere bi kaç fazladan tık alabilmek, reyting yapabilmek amacıyla müsamaha gösteren yönetim bu girişimin sonuçlarından sorumludur.
birileri "açılın ilgi çekicem" dediğinde "höt, yavaş ol bakayım!" diyebilenler olursa, sözlüğün kalitesine de bi şeycik olmaz.
ama durum her sözlükte söylediğimin aksinedir malesef.
komple kompleks içeren bir böğürtü, tespitinde haklıdır, geyiğin doruklarında s.kinin doğrultusunda gider, insanlar tarafından geyik kaynağı olur, taşak geçilir... aaa ama adam rol karakter yapmış, asıl kişiliği bu değilmiş, aslında çok zekiymiş, allıymış, pulluymuş, iki muhabbetten sonra herkes ona vermeliymiş.
sakin sakin kenar köşede yazı yazan, başlıkları seçerek dolduran insanların bi s.k göremediği bir alemde, piçlikleri ile ilgi çeken, adından bahsettiren insanların popüler olmasını kıskanan insanların katıldığı bir güruh bu, hatunlara laf kaktırın, onun bunun dinine laf söyleyin, şunun bunun partisine bişeyler sokuşturun sizden iyisi yok.
sonuna kadar haklı hareket, siz de bu piçlik kervanına katılın, yemekteyiz... hımını mınını.