7 mart 

adana çık aradan

1. mart ayının yedinci günü,kadınlar gününden (bkz: 8 mart) bir önceki gündür.kapıdan bakıp,kazma kürek yakılması muhtemel gündür birde..
    (ucmayanperi, 18.03.2006 16:10)

2. ağaçlara su yürüme zamanı diyor fazilet takviminin 7 mart'a denk gelen yaprağı. yine yapraktan öğrendiğim kadarıyla; artvin, ardanuç, borçka, şavşat ve kadirli'nin kurtuluş günü. yaprağın diğer sayfasında 'namazda huzur' başlıklı bir yazı. altında da bir anekdot:
    ''şair eşref, kırkağaç kaymakamlık binasının çatısının aktığını ve tamiri gerektiğini merkeze yazmış. merkezden; ''nerelerin aktığını tek tek bildiriniz'' yazısına eşref şöyle cevap vermiş: ''musluklar hariç her yer akıyor efendim.''
    19. yy.'dan bu yana bir çok ''7 martı'' geride bıraktık, mizah anlayışımız dahi levent kırca taşlama klişelerinden ileriye epey bir yol aldı ama değişen pek bişey yok; malzeme aynı malzeme.

7 mart aynı zamanda bir arefedir de. kybele'nin tahtını elinden alan 'erkek egemenliğine' modern zamanların ''kadınca sitemi ve başkaldırısının'' arefesi. bay bayan internet kafe yazısıyla karma internet kafe hizmetini başlattığını öğrendiğimiz erzurum'dan kmlerce uzaklarda kadınlar yürüyecek, günle ilgili sloganlar atacak, seslerini duyurmaya çalışacaklar; kadın ve aileden sorumlu devlet bakanımız ise günün anlam ve önemine binaen akşam verilecek bir kokteylde ''ne giyeceğini'' düşünecek. bu çabalara dair umudumuz; bir günde kalmayıp günün rakamı, sonsuzluk sembolü 8 gibi biteviye olması. hayırlısı...

takvim yaprağında kendimle ilgili de bir şeyler aradım. insan doğum gününde nedense biraz hassaslaşıyor; herşeyde kendinden bir şey arayıp, sokaktaki simitçinin dahi ''kardeş doğum günün kutlu olsun'' demesini bekliyor. takvime bakınmam bundan. naifçe bir megalomanlığın sınırlarında gezindiğim için de kendi kendime gülümseyip kızardım. ne yazsalardı? ''itü sözlük yazarı jemand'ın doğum günü. 1983 yılında bir pazartesi dünya'ya gelen yazar, ilk öğrenimini annesinin isteği üzerine mahalle mektebinde...''

astroloji kanunlarına göre, duygusallığı ve gözü sululuğu ile ünlü burcun tam göbeğinde doğmuşum. fakat buna rağmen, ne ''bugün benim doğum günüm hem sarhoşum hem yastayım'' güfteli şarkılarla katarsis coşkusu; ne de ''pencerelere konacak boncuktan kuşun'' plasebo umudu ilgimi cezbediyor. insanın doğum gününü, yaşınca mumu puff diye söndürüp ''mış gibi eğlenmekten'' öte, bir mum daha yakarak ''kut''laması zanaatların en anlamlısı sanırım.
    bu yüzden; eski alışkanlıklardan da, türlü acısına katlanarak deriye yaptırılan dövmeler gibi kolay vaz geçilmiyor olsa da; tabiatın eski huylarına göre takvim yaprağına düşülmüş notu şimdi daha manalı buluyorum. ''ağaçlara su yürüme zamanı(ydı)...''

küresel ısınma denilen ve gittikçe şehir efsanesine dönüştürülmeye çalışılanın gerçek olduğunu insan kendi ruhunda yaşayınca anlıyor; yolun yarısına ramak kala 'daha kaç 7 mart'ımız kaldı' diye düşünmeden edemiyor.
    oysa ki daha 'ölümü yaşanmış bir hayatın başına tac yapacaktık' değil mi?
    (jemand, 07.03.2007 00:38 ~ 03.05.2007 14:52)
  3. 86 yıl önce **artvin ilimiz t.b.m.m.hükümetinin yoğun çabaları sonucunda
    gürcülerin çekilmesiyle türk topraklarına dahil edilmiştir.

bir çok ilimizde ve ilçelerimizde bu gece çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanmıştır ve kutlanmaya devam edecektir. tüm artvinli hemşehrilerimizin bu önemli günlerini bende kutluyorum.

(bkz: artvin)
    (bkz: 7 mart 1921)
    (beybabacan, 08.03.2007 02:25)