c. ronaldonu gerek arka direğe yapacagı ortalar gerekse sol kanattan arka direğe yapacağı bindirmelerde sağ ve sol kanat savunucularımıza büyük işler düşecek.
c. ronaldunun hava hakimiyetini de göz önüne alacak olursak savunmamızın sağında g.gönülün sakat olduğunu düşünerek sabri nin oynaması büyük tehlike olur ibrahim kaş çok akıllı bir tercih olur bence.
portekizin golcü sıkıntısı var bu sebeple ronaldo sıksık ceza sahasına girip gerek ayakla gerekse kafayla gol arayacakır. bu sebeple ronaldoya ne hava topu ne de uzaktan vuruş şansı vermeliyiz. kanatlardan istediği kadar orta yapabilir biz arka direkleri iyi kapatalım ve forvete hava topu şansı bırakmayalım bu bize yeterli our.
cristiano ronaldo'nun sakatlığı nedeniyle oynayamayacağı karşılaşmadır. sakatlık maçtan önce mi gerçekleşir, maç sırasında mı oluşur orasını tam bilemiyorum.
(bkz: ben demiştim)
kapanırsak çok yiyeceğimiz,atak oynarsak en az beraberlik alacağımız maç.psikolojik olarak yenik başlamak,rakibi gözde büyütmek bir takım için en kötü olgulardan biridir.fatih terim'in en iyi özelliği iyi bir motivasyon uzmanı olması.* iyi motive olmuş bir milli takımın yapamayacağı şey yoktur.motive olmuş,hırs yapmış takım en tehlikeli takımdır.milli takımdan bunları bekliyorum,olmazsa zaten en az 3 yaparlar bize...
tek tehlikenin christiano ronaldo olmayacağını düşündüğüm karşılaşmadır.portekiz milli takımında quaresma,deco,moutinho,nani diye bikaç çocuk daha oynamaktadır ki kendileri milli takımımızın savunması için epeyce tehlike oluşturacaklardır sanırım.
portekiz milli takımı denen takımın, efenime söyliyeyim, yalnızca cristiano ronaldo 'ya güvenen bir takım olduğunu düşenerek onu kilitlemekten bahsedilmektedir lakin efendime diyim bu öyle bir maç değildir. quaresma var, deco var, nani var, carvalho var,moutinho var. hangi birini kilitleyip durduracaksın?
kısacası mutlak farksız mağlubiyet parolası ile maça çıkmak gerek. her maç, "galiptir bu yolda mağlup" havasında olabilir.
portekiz'in şöyle aşmış oyuncuları var, tutmamız mümkün değil, 4-5 olur diyenlerin 3 haziran 2002 türkiye brezilya maçı ve 11 haziran 2000 türkiye italya maçını seyretmemiş olduğunu düşünmeme yol açmış maçtır. atina'da 4 salladığımız yunanistan'ın portekiz'e sürekli ayar verdiğini unutmamak gerekir.
ronaldo sertlikten yılacaktır, pek sanmam milli maçlara asılacağını ama bu takımda geçirdiği sakatlık nedeniyle ronaldo kadar isim yapamamış, kendini ispatlamaya, adını duyurmaya çalışacak nesildaşı quaresma adlı bir oyuncu var ki, akıllara zarar.
bu adamı tüm kupa boyunca kim tutar, nasıl tutar bilemem. hadi bunu tutmak için alan daraltma amaçlı o bölgede yoğunlaştın, diğer tarafta ronaldo bulunmakta. bilemem. fena bir maç olabilir. hele ki bizim defansın hali ortadayken.
sinyor fatih terim'in balonunun patlayacağı maçtır.
serkan kırıntılı veya serdar kulbilge varken tolga zengin'i alan, mehmet topuz gibi sağ bekte de çok rahat oynayabilecek bir jokeri almayan, sağ beki sabri'ye mahkum eden, gökhan zan adlı cam adam, dengesiz ve hala nasıl türkiye'nin en iyi stoperleri içinde olduğu anlaşılamayan şahsı banko oynatıp, toraman gibi birini kesen şahsın kurgusu acıdır ki, patlayacaktır.
dün akşam yedek ağırlıklı uruguay bile ne kadar basit poziyonlar buldu ki 5-6 olabilirdi maç. 2 penaltı yedik ama 2'si de haklıydı, as takımla yedek uruguay'dan ara ara üstün oynayabilen bir takım, portekiz maçında quaresma ve ronaldo'yu nasıl durduracak cidden merak etmekteyim, özellikle quaresma'nın sabri'yi maymun etmesini kan ağlayarak izleyeceğiz...
sinyor, geldiğin günden beri karşıyım sana, tesadüfen nikopolidis ve myhre'in hataları ile macaristan maçındaki uydurma penaltı ile şu an bu turnuvadayız, gerçekler gün gibi ortada ama sen ders vermeye devam et sinyor...
portekiz' e yenilmezsek bu turu geçeriz mantalitesinin masöründen teknik adamına , oyuncusundan malzemecisine kadar herkese hakim olduğu maçtır. ne demektir portekize yenilmezsek turu geçeriz ? portekizi yenemeyeceğiz demektir. portekiz ' i yenemeyeceğiz bari yenilmeyelim de daha ilk maçtan moralimiz bozulmasın şeklinde basın pohpohlamasıyla , futbolla yatıp futbolla kalkan halkımızı beraberliğin iyi olduğuna koşullandırmaktadır. nerede hıncal , o meşhur alaycı gülüşüyle alay etse ya portekize yenilmezsek turu geçeriz diyenlerle.
özetle ve anlayana 7 haziran 2008 türkiye portekiz maçı 1-0 yenik başlayacağımız maçtır.
yenmemizin servet çetine ve sabri sarıoğluna kaldığı maçtır.
tek umudum sabrinin cristiano ronaldo karşısında 1.çalımı yedikten sonra bıdı bıdı koşup ronaldo yu yakalaması ve 2. bir çalımı yemesi sonra tekrar koşup bir çalım daha yemesidir.böylece sabri savunmaya zaman kazandıracak sistemin oturmasını sağlayacaktır.sabri 3. çalımı yedikten sonra şımarık cristiano ronaldo nun karşısına anadolunun bağrından kopmuş gelmiş bir anadolu yiğidosu, servet çıkacaktır.işte o an servet ronaldoyu ya taca ya da kornere atacak, ronaldoyu sakatlayacaktır.böylece türkiye, servet ve sabrinin defansta verdiği güvenden dolayı maça daha bir asılacak ve gol bulacaktır.eğer olaylar böyle gelişirse türkiyenin galibiyet alması işten bile değildir.
türkiyenin son yılların en iyi takımı olan portekiz karşısında oynayacağını hiç bir an unutamaması gereken maç, zira en ufak hatamız da o hatamızı bekleyen dünyaca ünlü yıldızlar olacaktır, bu sebepten ötürü özellikle servet çetinin bu maçı türkiye ligleri ile karıştırıp ileri top taşıması çalıma girmesi kalemizde çıkarılması çok zor bir top olarak görülebilir, mutlaka fatih terim gereken tedbirleri almıştır ama özellikle bu maçta gereğinden fazla dikkat ile özen gösterilmeli bir de buna yürektan oynama eklenir ise bu maçı alabiliriz ama en ufak hataları affetmiyeceklerini, minimum hata ile oynamamız gerektiği hiç bir an unutulmamalı.
milli takımımızın kaybetmesi için fazla bir nedeni yoktur. güveniyorum milli takıma ki, bu maçtan da puanla döneceğiz. her şeyden önce başarılı bir teknik direktör var. ne kadar kadro konusunda özellikle sağ kanatta sıkıntımız da olsa bunlar aşılacaktır. bence asıl sıkıntı isviçre- türkiye maçı olacak. ama bu maçtan puanla dönülürse, stressiz bir isviçre maçı yaşayacağız.
futbolun hala sahada oynandığını hatırlatacak olan maçtır. kaç yıldır futbol takip ederim, neden portekiz'in bu kadar açık ara favori gösterildiğini hala anlayamıyorum. bir ronaldo mudur yani bizi tek başına mahvedecek? defans kurgusu, kademe anlayışı, yardımlaşma, adam paylaşma gibi şeylerin hiç mi önemi kalmadı futbolda?
tabii ki portekiz bizi yenebilir ama futbolun gereklerini yerine getirerek olacaktır bu. pes 2008 değil ki bu, ronaldo topu alsın koşup koşup gol atsın. adama "hele bi dur yeğenim, nereye gidiyon" derler.
belki önemsiz bir ayrıntı olsa da; uefa'nın maç programına göre 7 haziran 2008 portekiz türkiye maçı olması gerekendir. türkiye'yi başa yazınca ev sahibi avantajına sahip olup kazanacak mıyız bilmiyorum ama çok heyecanlı geçecek, izlenilesi bir karşılaşmadır.
vatan gazetesinin dünkü haberine göre türk mill takımının taktik ve ilk 11i büyük ölçüde belli olmuş.(bkz: http://haber.gazetevatan.com/...)
buna göre türkiye aml ve amrli 4-3-3 dizilişiyle oynayacak.ataklarda bekler sabri ve hakan balta iyice ileri çıkıp orta sahayı beşleyecek.hamit ve emre'nin dikine paslarıyla ileri üçlünün dağıtmaya çalışacağı portekiz savunmasının arasında pozisyon bulmaya çalışılacak.hücum anlamında iyi bir taktik gibi görünüyor fakat bir de savunma kısmına bakalım.
1-amr ve aml de oynayacak arda ve mevlüt savunmaya ciddi anlamda yardım edebilecek mi?
2-arda ve mevlüt'ten yardım alamayan sabri ve hakan balta, ricardo quaresma ve cristiano ronaldo karşısında maymun olmamayı başabilir mi?
3-beklerin de iyice ileri çıktığı bu taktikte milli takım en büyük sıkıntılarından biri olan isabetsiz paslara çözüm bulamaz ve hızlı portekiz'den sürekli kontra yerse hantal stoperleri gökhan zan ve servet bu duruma karşı koyabilir mi?
bu soruların cevabı bana göre kesinlikle hayır. zaten haberde de taktiğin kilit noktası defansın basit hata yapmaması ve beklerin geri dönüşlerde zorlanmaması olarak dile getirilmiş. çok iyi bir sezon geçirse de basit hata virtüözü servet ve karşılarındaki kanat oyuncularından çok daha yavaş iki bekle türkiye'nin bu maçtan beraberlik alması bile mucize.