|
|
- amerika'larda tutmuş türkiye'de tutar diyilip star tv'de yayınlanmaya başlamış olan bilgi yarışması. ilköğretim beşinci sınıfa kadar olan müfredattan soruları yarışmacılara sorup 300 bin ytl kazanmalarını istiyorlar. orjinalinin adı are you smarter than a 5th grader. hügonun babası tolga gariboğlu sunuyor ve ilk yarışmaın ilk yarışmacısı dudak güzeli aysun kayacı.
- ilk programda aysun kayacı mükemmel bir performansla yarışıyor. neredeyse yenecek 5. sınıf öğrencisini.
- katılan mankenlerin ya gerçekten zeki olduğunu,ya deli cesaretine sahip olduğunu,ya da iyi para aldığını düşünüyorum.zira 5'e giden bir öğrenci tarafından alt edildikten sonra televolelere haber olacaktır,rezil olacaktır.ha kazanırsa ne olacaktır?hiç bir şey.ilkokul 5 müfredatını bilen bir mankeni baş tacı tapmazlar sanırım "oo bu çok zekiymiş" diye..
yine de heyecanla bekliyoruz..(eldar, 09.06.2007 20:34 ~ 20:35)
- çocukların "heee yapamıyolar bak biz cevapladık oyun bile oynuyoruz" tavırlarına sinir olduğum program.sanki tübitak soruları cevapladı veletler.çok kızdım çok.
- henüz seyretmedim ama yorumlara bakılırsa beşinci sınıfa kadar olan müfredata göre sorular soruluyor ve yetişkinler de o soruları bilmeye çalışıyor. tahminimce beşinci sınıf öğrencileri biliyor ve yetişkinler de öölllee bakıyor sorular karşısında. eğer tahminim doğruysa ve format bu şekildeyse durumumuz vahim diyebilirim. yani düşünsenize beyinlerin en genç, en pırıl pırıl, en ön yargısız ve yaratıcılığa açık olduğu yaşlarda demek ne saçma sapan şeyler öğretilmiş ki bizlere ileriki yetişkin olduğumuz şu yaşlarda hatırlamıyoruz bile.. ne kadar yaşamdan kopuk, gerçekçilikten uzak, ezberci bir sistemle öğretilmiş ki bize herşey demek ki, ileriki yaşlarda unutmuşuz. ben bu tip sorular karşısında kalakalan insanları asla yadırgamıyorum. kendi çocukluğunuzu bir düşünsenize. değil beşinci sınıf belki de birinci sınıftan bile hatıralarımız ve bazı bilgilerimiz hala dün gibi aklımızda. ya da çocukluğumuzun herhangi başka bir bölümünde edindiğimiz türlü bilgiler belki de ölene kadar çıkmayacak aklımızdan. burada esas olan bize bunları nasıl öğrettikleri. ve hayatımızın herhangi bir diliminde ne kadar işimize yarayacak bilgiler öğrendiğimiz. o kadar uzağa gitmeye de gerek yok ayrıca. o beşinci sınıf öğrencilerine iki yıl sonra sorsunlar aynı soruları. aynı gururla cevap verebilecekler mi acaba sorulara. bahse girerim onlar da cevaplayamayacaktır.
- bu yarışmanın aysun kayacı'nın katılıp da tüm kazandığı parayı lösev'e bağışlayacağı bölümünü izledim..yamulmuyorsam ilk bölümüydü..
ne oldu peki?
şunları anladım;
> yarışmanın konseptini güzel olduğunu..basit ama eğlenceli..geyik ama öğretici (daha doğrusu daha önceden bilmemiz gereken ama unuttuğumuz şeyleri hatırlatıcı)..
> tüm soruların ilkokul müfredatından gelmiş olmasını hiç de hafife alınmayacak bir şey olduğunu..adamlar doğal olarak aldatmacalı ve "oha be bunu mu öğretiyorlar ilkokulda?!" diye tepki konulacak sorular soruyorlar..
> tüm bebelerin soruların cevabını bildiği..hepsi artiz artiz tavır yapıyorlar ama yemezler yavrucum..sen nerenden ezbere biliyorsun "tutum yatırım ve türk malları haftası"nın tarihini, ne zaman kutlandığını?!? sallama şimdi..hata yapmadan 12-18 aralık yazılmaz öyle!
> sarışınların aslında salak olmadığı!! evet keskin bir giriş oldu de mi?! bence de! bunu aysun kayacı'dan öğrenmek ise daha içler acısı yapıyor bu gerçeği..mors alfabesini bulanın samuel morse'un bir ressam olduğunu üniversitede öğrendiği tarih bilgisi ile güzelce harmanlayıp, biraz da mantık kullanıp doğru cevaplamak her sarışının hakkı değildir bence..
> tolga abinin aslında ne kadar piç bir adam olduğu..ofensif bir hakaret yok tolga abim, sadece yaptığın çakal esprilere değineceğim..sana biraz yakın duran aysun kayacı'ya "aman böyle durmayalım bence", elini öpen aysun kayacı'ya "bakıyorum alıştın öpmeye", eğilip de soruların cevabını okumaya calışan straples üstlü aysun kayacı'ya ön profilden bakarak "nedir kararın peki?!" demeyi çok iyi biliyorsun..helal olsun..saint benoit ve galatasaray üniversitesi mezunu bir bankacı adama bile "bunları bitirip geldin, bankacı oldun ama hangi soruyu seçeceğine karar veremiyorsun?!" demek de ayrı bir dikkatimi çekti..reyting güdümlü hareketler bunlar ama yine de şaşırttın beni, bravo..(zeus, 11.06.2007 11:53 ~ 13:01)
- ilkokul bilgilerimizi çoktaaan unutmuş olduğumuzu hatırlatan eğlenceli yarışma.
- tolga abimiz konuşurken her an "vee hakan aysev parmaklarının ucunda" diyecekmiş gibi oluyor. yine de güzel. hakan abimizi kontrol ederken 6 ile sağa 4 ile sola gidebiliyoruz. 5 tuşu opera yapıyor. bakalım cadı silaya karşı koyabilecek miyiz?
- "5'e gidene de tolga abiye de hugoya da .." dedirten yarışma.
- ilk okul bilgilerinin bir çoğunun gereksiz olduğunu kanıtlayan yarışma. ayrıca çocuklarda 2 şey ezberledikten sonra kıl olunacak biçimde davranmaları yarışmayı kötü bir hale getiriyor.
(freyr, 19.06.2007 21:02)
- memleketimizde ilkokulun ve ilkolun seviyesinin malesef bir dönüm noktası olarak kabul edildiğinin kanıtı,içler dışlar çarpımı ,sağlaması ,kare kökü.
- ilkokul konularına hakim olmak kimseyi daha akıllı ya da daha aptal yapmaz. çocuğun bilgileri taze olduğu için bilme oranının daha yüksek olması kaçınılmaz.
- (bkz: dörtten terk)
- müziği çok hoşuma giden galiba yayından kalkmış program..
- -eheheh. ilahi mahmut abi, 5'e gidenden akıllı mısın allasen?
-beştir beş, kedinin bokunu beş kere eş.
-peki 4'e gidenden?
-dörttür dört, dön de götünü ört.
-ahh be abi, ya ikiye gidenden?
-ikidir iki, tilkinin siki.
-vay be!..
-he maşallah, zeka bu!
|