belki ilginizi çeker
  1. · lamer
  2. · xss
  3. · zarpandit
  4. · wondrous
  5. · itüçeriler
  6. · wondrous un hesabını ele geçirmek
  7. · skynet
  8. · seni öldürmeyen seni güçlendirir
  9. · paranoyak oldum sözlük
  10. · vuku bulanlar
gündem
  1. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  2. · 100 opera
  3. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  4. · ahmet kaya
  5. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  6. · ales
  7. · kayseri tabula rasa zirvesi
  8. · balat
  9. · yatma vakti

4 mayıs 2009 itü sözlük ün hacklenmesi  

sayfa  / 2
  1. kötü olmuştur.
    (lalu, 04.05.2009 15:08 ~ 05.05.2009 17:32)
  2. an itibariyle gerçek olduğu wondrous tarafından açıklanan olay
    (brokoli, 04.05.2009 16:56)
  3. wondrous tarafından atılan olayla ilgili mesaja "benim ben" diye başlanmış ama inanmadım sanki lan...
    (bkz: paranoyak oldum sözlük)
    (bi arkadaşa bakıp çıkıcam, 04.05.2009 16:57 ~ 17:02)
  4. en azından önceki günlerde hacklenen diğer sözlükler gibi yerin dibine sokulamamıştır. güvenlik sağlam olsa gerek. yada öyle olduğunu umuyorum.
    (kalihora, 04.05.2009 16:58)
  5. "bu kadar çok mybrute oynarsanız olacağı buydu" dedirten hadise.
    (mandalinaya parmağımı soktum parmağım şişti, 04.05.2009 16:59)
  6. itin götüne sokulmadığımız için şükretmemiz gereken olay.
    (rabbim bana nick alma dedi, 04.05.2009 17:02)
  7. cross site scripting* saldırısı ile büyük ihtimalle alakası olan olaydır.
    (cursed, 04.05.2009 17:04)
  8. bu olay ardında ayaklanan itüçeriler maslak kampüsünü ele geçirip bildiri yayımladı.

''sadrazam'un kellesini isterük''
    (zagnem, 04.05.2009 17:05)
  9. hacklenmek değil de wondrous'un kullandığı 'saldırı' tanımını yaparsak daha iyi olacaktır bence. hackllensek durum çok daha vahim olurdu heralde. yapılan duyurunun amacının da yazarlara bir nevi 'sakata gelmeyin' uyarısı heralde. zira yaklaşık bir on- onbeş dakika önce sözlüğe log in olduğum halde çık git butonuna basmadan sölükten çıkmıştım 'nolii lan' deyu girdim tekrar anlam veremedim. lan yoksa acaba benim hesaba da mı girdiler?
    en iyisi şifreleri değiştirelim neme lazım. sizde öyle yapın.
    (you don t goff me, 04.05.2009 17:05)
  10. ibnelik, yapanları kınıyoruz. iyi ki herhangi bir veri kaybı olmamış. olsa da yedeklerini her gün alıyorlar diye biliyorum sadece bugünden itibaren şu ana kadar olan veriler kaybolurdu ya da atıyorum işte. öbür sözlükteki olaylardan baya farklı bir olaydı. birincisi; wondrous da dahil olmak üzere bütün mod'ların hesabından giriş yapıldı. ikincisi; öbür sözlükte olanlar gibi 2 saat sürmedi, kısa zamanda halledildi. üçüncüsü; giren şahıs her kim ise başbakan, ekşi sözlük, vb hiç bir oluşum veya insan küfretmedi. bu da yakalanacağı konusunda tırstığını gösteriyor gibime geldi.

son olarak da, yönetim bir açıklama yaptı. yazarlar görmezden gelinmedi. biz de rahatladık. en güzeli de buydu. başka sözlüklerde böyle olaylar olurken hiçbir şey olmamış gibi devam ediliyor.
    (sanki buranın komutanı önce insan olacak, 04.05.2009 17:06)
  11. dünya üzerinde kusuruz işleyen bir sistem, mekanizma bulunmadığı için herkesin başına gelebilecek bir olaydır. burada önemli olan verilen taviz'in yaratacağı hasarı en aza indirgemektir. bu da sistemleri yöneten ve kontrol eden ekibin tecrübesi ve bilirliği ile doğrudan alakalıdır.

görünen o ki, bu şekilde bir olayı itü sözlük ve ekibi güzellikle atlatmış diğer bir deyiş ile çözmüştür.

yapılanın saldırı/hacklenme ayrımı aslında, çok da farklı değildir. sonuçta bu illegal bir aktivitedir ve nasıl nitelendirileceği çokda önemli değildir.

ama görünen diğer bir detay da, bunun bariz olarak kalıtsal bir hasar verecek bir saldırı çeşidi olmadığı veya buna yeltenenlerin amatör olarak lame bir aktiviteye soyunduğudur.

içimizi rahatlatan diğer bir unsurda, itü sözlük engine'in kendi ekibi tarafından yazılmış olması bu sayede her türlü önlem/tedbir ekip tarafından alınabilenecek ve suçlularda adalete teslim edilebilecektir.

yazacaklarım bu kadar, herkes gönlünü ferah tutsun.
    (cursed, 04.05.2009 18:03)
  12. 4 mayıs... istanbul...

-para ve güce sahibim. internet dünyasında önemli bir kişilik haline geldim ama mybrute'de yediğim tokadın haddi hesabı yok...lanet olsun, yine yenildim.
    -kazanmayı ister misin wondrous?
    -ha? kim konuştu? kim var orada?
    -benim, sexfucksex. yediğim dayaklardan sonra dile geldim.
    -...sabahtan akşama kadar mybrute sayfasında dolanırsam olacağı budur. delirmeye başladım. dışarı çıkıp lamborghini ile üç beş tur atayım da kendime geleyim.
    -bekle wondrous! kazanmayı çok istediğini biliyorum. unutma, hırsından asla kaçamazsın.
    -evet, kazanmayı çok istiyorum. peki ama bunu nasıl yapabilirim? nasıl en güçlü olabilirim?
    -sözlük sayfasının benimle açılmasını sağla. sexfucksex sayfasıyla...sözlüğe giremeyen kullanıcılar sinirlenip bana girişecekler. tecrübe puanlarım artmaya başlayacak. bir süre sonra ise yenilmez olacağım. sen ve ben wondrous. yenilmez olacağız!
    -hayır, bunu yapamam. sözlük, klavyesine dokunan her yazarın üzerinde hakkının olduğu bir yer. üzerinde binlerce kalbin birleştiği değer. itü sözlüğü şahsi amaçlarım için kullanamam.
    -tabi ki kullanabilirsin wondrous. sözlük senin. istediğini yaparsın.
    -hayır. bunu yapamam.
    -yapabilirsin wondrous. sözlük senin.
    -evet, sözlük benim...istediğimi yaparım...
    -soran olursa hacklendik deriz.
    -evet hacklendik deriz...sözlük benim...istediğimi yaparım...en güçlü biz olacağız...
    (nebiros, 04.05.2009 19:16)
  13. veri kaybı olmamış ama statümü bozmuş. nerden baksan bi 150 gitmiş abi, el atın bi. adalet yerini bulsun, süründürün iti.

belki tutar be.
    (prezerlatif, 04.05.2009 19:25 ~ 19:25)
  14. itü sözlük'ü daha çok sevmeme sebep olan saldırıdır. iyi ki de saldırmışlar. neden mi? uludağ sözlük'te saldırı oldu saatler sürdü, edilmeyen küfür kalmadı ama yönetimin zalladığı yok hiçbir şeyi. protesto edelim dedik, hatta ben ve benim gibi bazı yazarlar protestoya katıldı. ama normal zamanda yazılandan daha fazla giri yazıldı. sözde giri girmeme üzerine yapılan bir protesto idi. daha önce de belirttiğim gibi reklam kokan hareketler veya işi reklam amaçlı kullanabilen zihniyetler kokuyor oralarda. burada ise fark etmediğimiz gibi, yönetim bir de açıklama yapma sorumluluğu hissediyor. takdire şayan bir hareket. itü sözlük farkını ve kalitesini hemen gösterebildi. bu açıdan zamanımızın bir bölümünü harcadığımız bir ortamda kaliteye önem verilmesi, hem ortamın vereceği haz, hem de yazarlığımıza duyulacak saygının ve atfedilecek değerin önemi açısından dikkat gerektiren bir detay...
    (albastropos, 04.05.2009 19:25)
  15. olayın yaşandığı saatlerden beri götümüz kalkmasın diye kendimi tutup bir şey yazmıyorum ama artık dayanamayacağım. lan şu olayda bile diğer sözlüklerden farkımız ortaya çıkıyor.

"diğer sözlükler hacklenir. itü sözlük hacklenilmeye çalışılır. biz de size bol şans dileriz."

şu bizim server ne makinaymış ya. skynet'in pabucu dama atılır bu gidişle.
    (retrospect, 04.05.2009 20:39 ~ 20:40)
  16. nazar değdirdiler sözlüğe vallahi ondan oldu , her gelen itü sözlük başlığına aman biricik sözlük, en kaliteli sözlük, yazıların en okunduğu sözlük falan yazdı. ama anneme söyledim okuyacak şimdi wondrous u ve diğer admin ve editörleri.
    (simliboya, 04.05.2009 20:59)
  17. (bkz: teğet geçti)
    (vatman, 04.05.2009 21:09)
  18. olayın yapılış yöntemi ve ilgili açıklar dün gece itibariyle %100 çözülmüş vaziyettedir. şüpheli kişinin muhtelif saatlerde sözlüğe erişimlerini, içeriye sızmasını, mybrute sayfasıyla ilgili akıl almaz reklam isteğini log'lardan adeta bbg evi gibi gözledik ve tüm bu delilleri içeren dolgun bir dilekçeyle suç duyurumuzu az önce istanbul cumhuriyet başsavcılığına yaptık.

bilindiği gibi yapılan şey basit bir oyun değil, türk ceza kanunu'nun 243 ve 244. maddelerine göre hapis cezası gerektiren bir suçtur. bunun kilidi açmanın yolunu bilip de bir bakkala girip kola çalmaktan farkını göremiyorum.

şüpheli için talihsiz bitmesi ihtimali yüksek olan bu eğlenceyle ilgili yeni gelişmeler olursa bilahare paylaşırım.
    (wondrous, 05.05.2009 17:27 ~ 18:32)
  19. faillerinin türk adaleti tarafından gereken şekilde cezalandırılacağı yönündeki romantik görüşe pek katılmadığım eylem. adresi verin gidip dalalım, kısa ve acısız olsun.
    (togisama, 05.05.2009 17:40 ~ 06.05.2009 10:18)
  20. ne ara oldu noldu ne bitti başlığı görmesem ruhum duymayacak.
    yüklenme olduğu zaman bile sitenin kusursuz bir hızda çalışması altyapısının sağlamlığını, bu tarz ufak saldırıcıklar sonrası (çoğu kişi belki de fakına bile varmadığı halde) ilgililerin olayı hemen paylaşması da yönetimin kalitesini ortaya koyuyor. itü sözlük gibisi yok bunu bir kez daha anladım.
    (therecruit, 05.05.2009 20:09)
  21. bunu söylemem ne kadar doğru bilmiyorum ama sanırım bu olayın yaşanmasının bir sorumlusu da benim.
    bakınız, olaydan sadece bir gün önce o şom ağzımı nasıl açmışım ve kurdun aklına kuzuyu nasıl sokmuşum:

(bkz: cihanistan/!dy)

bu arada, çok pişmanım sözlük!
    (dy, 06.05.2009 16:26)
  22. hacksızlıktır.
    (rugan, 17.07.2009 14:12)
  23. seni öldürmeyen seni güçlendirir onları seviyoruz, ya onlar da olmasaydı... evet, hackerlar!
    (kekremsi, 17.07.2009 14:34)
  24. an itibariyle davanın gelişim süreci olaylar sekmesinde karşımıza çıkmıştır .

seni seviyoruzzarpandit
    (edepsiz koala, 21.10.2009 15:06)
  25. (bkz: adalete güveniyoruz)
    (buzdan yıldız, 21.10.2009 15:44)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil