3g, gprs (general packet radio services) gibi özellikle cep operatörleri tarafından tercih edilen fakat cep bilgisayarları ve pc’lerde de kullanılabilen bir wireless teknolojisidir. 3g’nin sağladığı en büyük yararlardan bir tanesi cep telefonlarında ses iletiminin yanında data iletimini de sağlaması ve hızlandırmasıdır. telefon operatörlerinin 3g’yi kullanabilmesi için astronomik lisans bedeli ödemesi gerekmektedir. bu nedenle yaygınlaşması beklenenden daha yavaş olmuştur. 2001 yılında japonya’da 3g çalışmalarına başlanmış, daha sonra avrupalı cep operatörleri bu teknolojiyi denemiş ve çeşitli bölgelerde kullanmışlardır, kullanıcılar ise 2003 yılında bu teknolojiyi kullanmaya başlamışlardır.
bilenler bilir, sene 99-2000 civarı. telefon işinin piyasası beyazıt'ta dönüyor. bir tarafta hünkar yıldırım bayezid ebedi uykusunu yatarken 20 metre ilerisinde, sahaflar kapısını çıkınca o günlerde hangi telefon çıktıysa birkaç gün sonrası ikinci el piyasasına düşüyor.
- abi sim kilidi var mı?
- yok güzel abim, kaçaktır bunlar sim kilidi olmaz
- garantisi var mı bunun?
- orijinal kaveka abi.
gibi diyalogların bini bir para ortalıkta dolaşıyor. 200 metre ileride cuma çıkışı cebinden son model telefonunu çaldıran islami burjuva, yarım saat sonra sahaflardan 200 milyonu bastırıp aleti geri alabiliyor. böyle eşsiz bir atmosfer, serbest piyasa ortamı, tam bir palazlanan özal türkiyesi.
mobil iletişim benim nazarımda en zevkli dönemini o yıllarda geçirmiştir. 3g aynı lezzeti verebilecek mi? emin değilim.
beni endişelere sürükleyen, madalyonun tersine bakmam için dürten teknoloji.
cep telefonu ile etek altı çekimler yapan yaratıcı(!) yurdum insanı herhalde, bu teknoloji sayesinde canlı bağlanma şansı yakalayacak!
can'ın kahkahalarını canlı izleyebilmek gibi masum bir amaçla reklamı yapılıyor, iyi hoş da, ya şöyle birşey olsa;
-alo, abi çok güzel bi manita var burda..
+hani lan göstersene
of diyorum of..
"alo, santral? 1980leri bağlar mısınız? tamam teşekkür ederim"
avea'nın pilot bölge istasyonlarından gelen 3g sinyalleri şu sıralar beşiktaş çevresinde yakalanabiliyor. ayrca yarın başlayacak olan cebit eurasia'da 3g denemek mümkün olacak, deneyeceğim.
edit: şu an merak edip baktım, beyoğlu'nda tünel tarafında da turkcell sinyalleri var.
3g'nin asıl anlamı 3. jenerasyon (generation) mobil iletişim teknolojisidir. bügün 3g sistemi ile dosyalar ceptelefonları arasında daha hızlı paylaşabilinir (384kb/s) bu teknoloji sayesinde ceptelefonlarında "videostreaming" ve "görüntülü görüşme" gibi bir çok özellik kullanılabilinir. bazı ülkelerde bu teknoloji ile özel bir modem oluşturulmuştur laptoplar için, böylece telefon hattının çektiği her yerde (reklamlarına göre dünyanın %96sı) 7.2mb/s hızla internete erişilebilinir. isveçte 7.2mb/s 3g internetin aylık fiyatı (sınırsız, kotasız internet ve modem hediye) 19 ytl'dir.