3dfx *

adana çık aradan

1. eskilerden ünlü bir ekran kartı firması(ydı).

(bkz. voodoo)
    (headfucker, 12.08.2004 17:31)

2. eski teknoloji, ek pci slotuna takılan hızlandırıcı grafik kartı ile sistemi rahatlatan, oyunlarda daha güzel grafik elde etmenize sağlayan bir teknolojiydi..nitekim aradan uzun yıllar geçti ve her teknolojide olduğu gibi terk edildi..

ama günümüzde açıkça görülüyorki; yeni yeni, ekstra performans sağlasın diye pci slotlarına takılan ek kartlar geliyor piyasaya..
    (zeus, 11.04.2005 10:08)
  3. vaktiyle (95-99) oyun piyasasını ayağa kaldıran 3 boyutlu hızlandırıcı* kart (çipseti üreten firma).
    4 mb'lık s3 virge'mizin kral olduğunu sandığımız yıllarda suratımıza tokat gibi inmişti.
    ilk hayal kırıklığı 97 sonunda ea sports'tan gelmişti. fifa98'de yağmur ve kar efektlerini görebileceğimiz açıklanmasına rağmen, oyunu alıp daha ilk maçta karlı sahayı açan bünyeler gözlerine inanamamışlardı. hayır, " karlar düşer, düşer düşer ağlarım " nidalarıyla değil. düşen karları göremedikleri için inanamadılar gözlerine. ardından oyun dergilerini inceleyip (gameshow vardı o zamanlar) bu güzel efektlerin 3dfx gerektirdiğini öğrenip, parasızlığı kör gözlerinden öptüler. o zamanlar çocuktum ama yanlış hatırlamıyorsam 300$ civarıydı ve hiçbir gencin de babasına " oyun oynicam, bana 300$ verir misin? " demeye yüzü yoktu. daha birkaç ay önce 2300$'a aldığı bilgisayarın sadece oyun amaçlı olduğu çaktırılmamalıydı.

konu sınırlarını aştık, evet. neyse efendim, zaman içerisinde oyun cd'si satılan güzide tükanlarımızda ek raflar belirdi. " mustafa ağbi, bunlar ne? " diye sorduğumuzda o rafta yer alan oyunların " 3dfx istediğini " öğrendik. yine de incelenirdi o güzel cd'lerin kapakları, salyalar akıtılarak. kimse görmezdi ama kalbimize akıttığımız göz yaşlarımızı.
    hatta o zamanlar bir liste yaptığımı hatırlıyorum. " 3dfx alınca oynayacağım oyunlar " diye. şimdi o listeyi bulsam da gülmek ve ağlamak arasındaki o trajikomik bölgeye düşsem.**

bu rafların büyüyüp, dükkanları kuşatması da fazla zaman almadı. 3dfx alacak parası olmayan oyunseverler " 3dfx destekleyen " oyunları tüm grafik ayrıntılarını kapatıp, en düşük çözünürlükte oynamaya çalışırken, " 3dfx gerektiren " oyunların piyasaya hükmetmesi karşısında firmaya nefret ile bakmaya başladılar. sırf türkiye'den aldıkları beddualar bile batmaları için zemin hazırlamaya kafidir kanımca.

batmak dedik, oradan bağlamak lazım. voodoo, voodoo rush, voodoo 2 gibi ek 3d hızlandırıcı chipsetlerin ardından voodoo banshee ile ekran kartı olayına girdiler. nitekim, agp'den tam verim alamamaları ve o aralar nvidia'nın gaza gelmesi* sonucu nal topladılar. saçma sapan sürücü hataları da bu denkleme eklenince tarihin hayal kırıklıkları arasında boğaza nazır bir yer edindiler kendilerine. sonradan bokunu çıkardılar olayın, özel adaptörlü, çift işlemcili voodoo 5'e kadar gitti sanırım. nvidia'nın donlarını bile satın aldığı söylenegelmektedir.*

ve son olarak, sevgi saygı çerçevesinde (bkz: hiçbiri yokken voodoo vardı)
    (adyingwish, 14.04.2005 06:19)
  4. günümüz grafik kartlarında kulanılan sli teknolojisinin atası.
    (ozzy, 22.09.2005 23:17)
  5. vodoo 1 ve vodoo 2 hızlandırıcı niyetine ekran kartı haricinde pci slota takılıp diğer ekran kartıyla birleştiriliyordu.bir oyun açıldığı zamanda bu vodoo kartlar devreye giriyordu.bir de iki tane vodoo 2 yi birbirlerine bağlayıp 24 mb ram ile kullanma efsaneleri vardır fakat bunun sli ile pek bi alakası olduğunu söylemek zor olur çünkü sli sistemi ekranı ortadan ikiye bölerek her bölüme bir ekran kartının performansı yansıtmasını sağlayan bir teknoloji , vodoo 2 lerde ise bu tam olarak böyle diğildi.belki ati nin gerçekleştirdiği crossfire ile bunu referans almış olabilir.benim vodoo rush chipsetli bir ekran kartım vardı bu hızlandırıcı diğil başlı başına bir 3d ekran kartıydı , benimkinde tv out çıkışı bile vardı.(yıl 1998)

banshee tnt lerle bi süre başa baş gitti , sonra tnt 2 lerle vodoo 3 ler kapıştılar ve tnt lerden iyi kartlardı.her ne kadar bellekleri 16 mb da kalsada ve maksimum 16 bit renk sağlasalarda tnt2 lerde olmayan yüksek tazeleme hızlarını bu kartlarla sağlıyorduk , quake gibi fps ler kesinlikle en iyi bunlarla oynanıyordu.derken geforce diye bir olayla atağa geçti nvidia , işte o zaman 3dfx in çanları çalmaya başlamıştı.vodoo 4 ve 5 ile belki çok yüksek teknolojiyle üretim yapmışlardı ama nvidianın geforce unun ulaştığı başarıya asla ulaşamadılar ve nvidia sonunda 3dfx i satın aldı ve bilgisayar tarihindeki efsanelerden birinin sonu gelmiş oldu.

seni unutmayacağız 3dfx
    (zaknafein, 15.12.2005 19:00 ~ 24.03.2006 08:59)
  6. gelmiş geçmiş göre en karizmatik donanım firması. toprağı bol olsun.
    (jamesdean, 25.01.2007 02:31)