35 idamı imzalarken elim bile titremedi   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. kenan evren'in, muğla üniversitesi'nde yapılan bir genç bakış programında sarf ettiği cümleler idi. hafızam beni yanıltmıyorsa, "35 kişinin idam kararını imzalarken, elim bile titremedi" demiş, programa katılan, kendi mahsulü üniversite öğrencileri de, bunun üzerine kendisini alkış yağmuruna tutmuştu.

şimdi, birden aklıma geldi nedense. kimsenin canına kast etmemiş deniz gezmiş'i, ağabey'lerinden kaptığı bilgilerle katil ilan edip, 35 kişiyi öldüren netekim paşa'yı şakşak yağmuruna tutan, netekim paşa'nın kendi yarattığı, idolü polat alemdar olan çocuklardan başkası olamazdı zaten.

(bkz: http://img514.imageshack.us/...)
    (thedewil, 06.09.2007 22:09 ~ 23:46)

2. (bkz: our boys have done it)
    (weird science, 06.09.2007 22:18)
  3. bu ülkede olan bir çok şeye artık şaşırmaz hale geldik. ne bekliyoruz ki pek çok insan için o kişi ressam, tonton bi dede. darbeler ne zaman oldu, kaç darbe oldu, ne bedeller ödendi, kimler ne şartlar altında yargılanarak idam edildi... bunları konuşmak hala yasak insanların zihinlerinde, yakın tarih hala muamma. merak ederseniz öğrenirsiniz, merak etmezseniz her duyduğunuzu alkışlarsınız.
    (deniz, 06.09.2007 23:41 ~ 07.09.2007 11:03)
  4. şimdilerde titriyor elleri. prusya mavisini sürerken gördüm.
    (donnie darko, 06.09.2007 23:53)
  5. pek muhterem kenan evrene alternatif beddua geliştirmeme vesile olan demeçtir.
    (bkz: parkinson ol inşallah)
    (witchontheroof, 07.09.2007 00:01)
  6. pek önemi olmayan vecize.

asıl o idam edilen 35 kişi ölmeden önce hiç titrememişti.
    (hansvoralberg, 07.09.2007 00:06)
  7. imzalarken eli titrememiş. 35 can almış. gözünü de kırpmamıştır. neden titresin ki eli? zaten can almak için var. zaten yaşatmak işine gelmez. insan hayatından daha önemli şeyler var onun için. zaten sindiremez kendinden olmayanı. titrer mi eli? gözünü bile kırpmaz. sonra da "ey halkım sizin için bu insanları öldüren imzayı attım, artık hepiniz aradığınız huzura kavuşacaksınız. gördünüz, elim bile titremedi. bir an bile tereddüt etmedim ölmelerine izin verirken. bu size güven vermiş olmalı" der gibi çıkıp elim bile titremedi der.
    insanlar uyurlarken huzurlu, ülke kalkınmanın son noktasındadır artık. 35 idamın arkasından her şey yoluna girdi sanki. birileri yaptıklarını ne zaman sorgulayacak? birileri ne zaman... ne zaman?

öldürebildi mi peki?
    öldüremedi... öldürdüğünü sandı.

onları alkışlayan zihniyet de bana bir can yücel şiirini hatırlatıyor:

alkış ve yuha

her alkışa bir yuha
    17 aylık oldu ali bey ve benim torun
    rüzgarı alkışlıyor
    tutulan bir gümüş balığını alkışlıyor
    önüne konan karpuzu alkışlıyor
    kendi sesini alkışlıyor
    dileğim o ki:
    büyüdüğünde de çevresinde er geç dönecek boklukları da
    aynı heyecanla yuhalasın yeri göğü inletircesine...
    (negatif, 07.09.2007 00:14 ~ 02:22)
  8. (bkz: titremek insanlara özgü bir davranıştır)
    (küçük prens, 07.09.2007 00:39)
  9. "şecaat arz eylerken merd-ü kıpti, sirkatin söylermiş"..

peki bu evren klasiğinde, yiğitlik (şecaat) ne?, suç (sirkat) ne?

şecaat: "elim bile titremedi"

sirkat: "35 idamı imzalarken"

...

yukarıdaki özlü sözün en rezil örneğidir..
    (gizliada, 07.09.2007 00:48)
  10. (bkz: @1209162)
    (penceremdeserçeler, 07.09.2007 00:49)
  11. (bkz: @1398549)
    (alter egoma yenik düştüm, 07.09.2007 00:56)
  12. (bkz: titre ve kendine gel)
    (ocean spray, 07.09.2007 01:02)
  13. evet, elim titremedi. hem ne diye titreyecekmişim ? nato'ya bağlılığımızı dile getirmişiz, bütün siyasi partileri kapatmışız, "ekmek bulamazlarsa bok yesinler" diyerek ve bunu bizzat tatbik ederek hapishanelerimizin "ıslah" etme işlevini artırmışız, büyük birader "bizim çocuklar" diye pışpışlamış sırtımızı. korkmaya hacet mi var ?

hiç pişman değilim yaptıklarımdan. yunanistan albaylar cuntasının akabinde hesap sordu cuntacı generallerinden, çaldıkları onca yaşamın karşılığı değildi yattıkları yirmi sene ya , neyse. benim niye korkum olsun ki onlar gibi ?

marmaris mavisinden bir nü ile geçiyorum üstünüzden. bir darbe paşası, ölüm fetvacısı değilim artık. hülya avşar'ı kucağına oturtan tonton bir ressamım şimdi. geçmişimi unutarak akladınız beni.

alkışlıyorsunuz şimdi. kıçlarına şişe sokulan insanları, işkencelerde rahmi copla parçalanan kadınları, gözaltındaki binlerce kayıbı, o genç ölülerini ve geleceği teslim alınmış dirileri alkışladığınızı bilmeden.

asıl ben sizi alkışlıyorum. ve eserimin, sizlerin önünde saygıyla eğiliyorum.
    (tante rosa, 07.09.2007 01:17 ~ 01:18)
  14. -35 idamı imzalarken elim bile titremedi..netekim bilirsiniz çizgisel anlatımlara bir el yatkınlığım vardır..geçen gün yine marmariste bir tablo yapıyorum fırça darbeleri(!) bol olan;denize baktım artık benden geçmiş dedim..ama kendime yediremedim..slip donum vardı bebek mavisi giydim,çıktım gittim..biraz denize gireyim dedim serinlemek amacıyla..netekim deniz buz kesmiş onca yıldan sonra..üşüdüm genede titremedim..netekim bilirsiniz ben bir androidim..
    (allahına kadar ateistim bacım, 07.09.2007 01:27 ~ 01:30)
  15. “…
    binlerce insan
    ölürken "netekim"
    bir şey yapmazdı
    sadece bakardı
    bu kadar kaos
    bize fazlaydı ki…

sonrası serbest
    sonrası pazar

asmayalım da besleyelim mi?”
    (gülüsevdimdikenibattı, 10.09.2007 00:25)
  16. (bkz: iyi bok yedin)
    (bkz: aferin)
    (emrahman, 10.09.2007 00:33)
  17. cellat uyandı yatağında bir gece.
    "tanrım" dedi "bu ne zor bilmece.
    öldürdükçe çoğalıyor adamlar.
    ben tükenmekteyim öldürdükçe"

(bkz: ataol behramoğlu)
    (kerkerte, 10.09.2007 00:41)
  18. anayasada bulunan ve 25 yıldır geçemeyen, geçici 15. madde sebebiyle, kimilerinin gururla(!) sarfettiği cümle.
    (kendini dayı sanan ayı, 10.09.2007 00:51)
  19. azrailin bile utandığı andır.bunu yapan insan hergün aynaya nasıl içi hiç sızlamadan bakar.bence baktığı aynalar utancından çatlar.gene de şükürler olsun ki otuzbeşte kalmış.milletin toptan idamı için imza atmamış.
    (onurum, 10.09.2007 20:08)
  20. doğrudur. bu söz imzalayanın elini titretmemiştir ama idam edilenlerin kemiklerini sızlattığı kesin.
    (camel, 04.11.2007 01:02)
  21. hiç şaşırtmıyor bizi paşa! ülke gündemini ne zaman meşgul etse kendisinden söz ettiriyor.
    senin elin idamları imzalarken titreyecek kadar hassas olsa idi zaten ülkeyi o idamları izleyecek hale getirmezdin.bir neslin,bir hayat görüşünün,görece varolan özgürlüğün yokolmasına sebep olurken vicdanın titremedi ise elin de titrememiştir şüphesiz,imzanı atarken eserine.tarih de seni öldüğün gün unutup veya belki utançla anarken sızlamayacak kimsenin içi.
    herşeyin bir bedeli vardır,ödenmiş ya da ödenecek
    (bilginsel, 04.11.2007 01:35 ~ 01:37)
  22. uyuşturucuyla, sınırsız seksle, marka giyinme sevdasıyla embesile dönmüş -döndürülmüş-, türk gençliğinin alkışlamasına yine de şaşırdığım söz öbeği.
    (kum, 04.11.2007 02:07)
  23. (bkz: göt lalesi)
    (taze bitti, 04.11.2007 02:39)
  24. zeki müren'e sormuşlar:size neden paşa diyorlar?sanat güneşi de yapıştırmış cevabı: ankara'dakilere ibne diyemedikleri için!
    (bkz: dertli gönüllere giren işte benim zeki müren)
    bonus: kahır mektubu
    (offguard, 04.11.2007 02:48 ~ 02:49)
  25. evet top on listemizde haftaya hızlı bir girişle başlayan kenan, son çalışması "35 idamı imzalarken elim bile titremedi" ile , augusto pinochet'i geride bırakarak bir numaraya yerleşiyor...
    (emigrant, 04.11.2007 07:29)
 sayfa  / 2