319 uncu dönem askere gidecek sözlük yazarları 

adana çık aradan

1. @2034991, @1314279 numaralı yazıları öncelikle okumalarını allah rızası için istediğim yazarlardır.

313. kısa dönem olarak askerliğini yapan salieri, aşağıdaki önerileri de dikkate almanızı rica eder.

askerlik; disiplin, emir-komuta, yat deyince yat-kalk deyince kalk ilmidir. size daha ılımlı davranacaklardır. rehavete kapılıp gevşemeyin. sonra lise mezunu bir uzman çavuştan azar işitirsiniz, üzülürsünüz.

iki üniversite bitirseniz, otuz küsur yaşında bile olsanız ersiniz. iki ay sonra çavuş. e zaten iki ay sonra da terhis sath-ı mailine giriyorsun. demek ki yeni duruma bir an evvel uyum sağlamak gerekiyor.

uzunlar sizi denerler. onlara tepeden bakmayın, paçayı da kaptırmayın. düşünün ki bendeniz ilkokul mezunu bir çocuğa dostoyevski okuttum ve çocuk en kritik yerlerinden yakalamasını bildi metni. lümpenliğin en aşağılık örnekleriyle birlikte yaşayan örnekler bunlar. bir çoğu iyi çocuklardır (dostoyevski okumasına gerek yok tabii ki). size zaten, elde var bir, saygı duyarlar. ukalalık etmezseniz bir çoğu bağrına da basar. herkes tarafından sevilmek de mümkün olmadığına göre, bir çevre yaratmak diğer çıkıntılıklara karşı yeterli korumayı sağlar. imkanınız varsa benim gibi yaş ve eğitim durumunu do-zun-da kullanabilirsiniz. ben yararını gördüm.

uzunların yaşı büyükçe eski tertipleriyle -eğer mümkünse- arkadaşlık kurun. ilk zamanlar yaşadığınız ufak tefek olaylarda (hırsızlık, gerginlik gibi) hem yol gösterip size yardımcı olurlar hem de sizin olayı büyüterek içinden çıkılmaz hale getirmenize engel olurlar. bu adamların tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir otoritesi var diğerleri üzerinde. ayrıca yaşça yakın kişiler bulmak hakikaten insanı rahatlatıyor. örneğin benim canım ölesiye daralıyordu on beş yaş küçük adamlarla halvet olmaktan.

iş yapmaktan kaçınmayın. eksik gedik de olsa çalışmak sizi öldürmez. sızlanmayın. kesinlikle saygı duyulmuyor böyle insanlara. iki tutam ot yolmak ya da tt-man'ın kabinini yağlı bezle silmek sizi eksiltmez. hem elle gelen düğün bayram değil mi? uzunlar zaten sizin elinizden almaya başlarlar o işleri. ve zaten bir süre sonra alt devreler de gelecek. yapıp yapacağınız iş iki ayın içinde.

kafanızdaki, uzunlar hödüktür, kısalar akıllıdır kategorilerini -varsa- unutun gitsin. memleketimiz üniversitelerinin acıklı halini orda müşahade edeceksiniz bol bol. hakkında, bunun yerine öküzü okutsak boynuzundan süt sağardık, diyeceğiniz adamlar göreceksiniz. üstte anlattığım türden çocuklar da göreceksiniz.

sigara içiyorsanız; bu önemli bak, otlanmalara engel olamazsınız. tabiat kanunlarına aykırı, o derece. zaten siz de otlanacaksınız. gel gör ki sinir oluyorsunuz otlakçılığa. çünkü günde on tane içmezken bir paket sigara parası veriyorsunuz. o zaman türkiye'nin en güzel sigarasını içeceksiniz; uzun samsun. benim zaten normalde içtiğim sigara olduğu için rahat ettim. [--- bu paragraf opsiyoneldir]

krem götürün. özellikle soğuk yere gidenler için söylüyorum.

pürel götürmek isteğe bağlıdır. ordaki ortamın temizliğini gözünüz kesmezse askerlik sırasında da alabilirsiniz. ben aldım örneğin. bittabi kimseyle paylaşmadım. yoksa biter.

bol bol en adisinden çorap götürün. siyah olması tercihe şayandır. benim gibi tünel yokuşunda tanesi on kuruşa bulursanız çuvalla alın. ben öyle yaptım. kullandım attım. oh, mis. ben çorap yıkarım gerek yok, diyorsanız ayrı mesele.

küfür etmekten ve küfür edenlerden hoşlanmıyorsanız hiç merak etmeyin; en masum isteklerinizi ve durumları bile küfürsüz ifade edemeyecek bir hale geleceksiniz. "çay içen var mı a.q.?" şeklindeki ifadeler sizin artık ayrılamaz parçanız olacak.

uykuyu unutun. acemilikte en rahat uykunuzu uyuyacaksınız. usta birliğinizdeki koğuşunuzda uyuyamayacaksınız, kesin. velakin korkmanıza da gerek yok. alışılıyor. herkes alışıyor. hatta gündüz kısa şekerlemeler için arazi olma imkanlarını kullanabilirseniz hiç sorun kalmaz.

uzun dönemlerin alt devreleri sizin de alt devrelerinizdir, unutmayın. yeni gelen alt devrelerin size büyüklenmesine izin vermeyin.

istanbul'da yapanlar için...gümüşsuyu asker hastanesi'nden çıkmak istiyorsanız çarşı iznine çıkmış asker gibi giyinmeyin. kapıdan çıkarken kararlı ve somurtkan olun. şapka takmayın, bu bir er alametidir. bere falan olur, öğrenci işi bir atkı da iyi olur. ben evrak çantası, kel kafa, somurtuk bakış taktiğiyle çıkıyordum. bir de nöbet değiştikten sonra çıkın ki tanınmayın. o kapıya uyanık adamlar konur çünkü.

mümkün olduğunca para, hiçbir zaman sır ver--me--yin. parayı ancak çok güvendiğiniz kişilere, o da sağda solda duyulmayacağından eminseniz verin. sır verirseniz sağda solda duyulacağından emin olabilirsiniz. unutmayın, askerlikteki dostlukların hemen hemen hepsi kıymetsiz ve temelsizdir. yalnızlık bunaltınızı bir süre sonra çiğdem ve tutku bisküvisine gömeceksiniz (oh, mis). endişeniz olmasın o konuda.

zaman acemilikte çok zor geçebilir. haklı olarak cylon olduğundan şüpheleneceğiniz birkaç hayat adamı dışında herkes söylenir; ama arkadaşlık kuracaksınız hemen. az çok görgülü adamlardan sözediyoruz nihayetinde. usta birliğinizde artık bir işiniz olacağı için (size bir iş yıkacakları için) sıkılmaya zamanınız olmayabilir. zaten bir süre sonra siz de farkedeceksiniz ki herşey otomatiğe binmiş; ortam size alışmış, siz ortama alışmışsınız. düşünün ki futbolla uzaktan yakından alakası olmamış, daha tuttuğu takımın kalecisini bilmeyen adamlar bile tezahurat yapa yapa maç izler olmuştu (o ben oluyorum).

magnum, bir lira otuz beş kuruştur. benim için de yiyin.

---

askerde yanınıza al-ma-manız gerekenler:

kullan-at bıçak: her gün en az bir kere tıraş olacak biri için işkence olabilir. son derece kalitesizler çünkü. mach-3 sınıfından bıçaklar en iyi tercihtir.

beyaz iç çamaşırı: personel bakımı denen rezil uygulama sırasında ya da başka bir şekilde görürlerse canınızı sıkarlar. özellikle atletiniz haki renkli olsun.

cep telefonu: cep telefonu kullanmak yasaktır. kapıdan sokabileceğinize inanıyorsanız götürün (bence hiç götürmeyin). askerliğin ilerleyen aylarında bir telefon edinmeniz daha akıllıcadır. riske girmeyin. ilk zamanlar kullanmanız kıskançlık da yaratabilir.

müzikçalar: radyo, mp3, mp4 kullanmak da yasaktır; ama daha gevşek davranırlar bu konuda ekseri. arada akıllarına esip de arama terörü estirirlerse toplarlar.

mantık: mantığınızı kapıda bırakma tavsiyelerini yanınıza al--ma--yın. askeriyenin kendine has mantığı vardır (her meslek gibi). biz bu mantığı kışlaya girdiğimizde ilk kez gördüğümüz için yapılanlar saçma gelir; ama her şeyin askerce bir açıklaması vardır. mantığınızı ve gözlem gücünüzü kapıda bırakırsanız şikayet etmekten başka bir şey yapamaz ve yeni şartlara uyum sağlayamazsınız. mantığı kapıda bırakma tavsiyelerini yanınızda götürmeyin.

(bkz: kısa dönem askerlik)
    (salieri ve çiğnenen onuru, 03.12.2007 14:59 ~ 30.06.2008 01:10)
... toplu gösterim ...