4-5 sene sonra aralarına katılacak biri olarak, "sana mı soracağıdım?" demelerini beklediğim insanlardır... öpüyorum yanaklarından....(30 yaşındakilerinin)
şu zamana kadar kimse şikayetçi olmadığına göre, ve başlığı açan yazar dışında da hala bir şikayet göremiyorsam bence 30 yaşında sözlükte olmanın bir sakıncası yoktur. 30 yaşında diye kimse gitmesin sözlükten bence.
yaşıtlarla kaynaşmak isteyenlere burasının bir arkadaşlık sitesi olmadığını hatırlatmak isterim.
son olarak madem üniversite sitesiydi burası neden itünün dışında da erişilebilir olmaya başladı acaba? sakın amaç çeşitliliği arttırmak farklı fikirlere de açılmak olmasın...
sözlüklerde ortalama yaş arttıkça seviye ve kalite yükseleceği için bir "zararları" olmayan tiplerdir. kaybetmek bir yana yenilerini kazanmak için harekete geçilmeli, matrakizm ve geyik gurusu "velet"lere meydan bırakılmamalıdır.
peşinen, yirmi yaşındayım.
bir insan sanaldan ne kadar sevilirse o kadar sevdiğim; sanaldan ne kadar sayılırsa o kadar saydığım [reelde daha çok seveceğim kendilerini] yazar ablalarım, abilerimden bir kısmı ayıptır söylemesi 30'una merdiven dayadı [hatta 30'u aştılar lan]. muhtemelen, bu satırları okurken kendilerini kastettiğimi anlamışlardır, tebessüm etmişlerdir. (merhaba abi/abla eheh)
şimdi söze hemen, sonlara doğru söylenmesi gereken bir yerden başlıyorum: burası kimsenin babasının sözlüğü değil. [hızlı bir giriş oldu değil mi]
bakıyorum da, sözlükte olmalarından hoşnut olunmayan [ki bu, münferit bir hoşnutsuzluk] bu "+30 yaş yazarları", "yaşlarının verdiği olgunluk", tecrübelerinden kaynaklanan bilgi birikimleri, çok okumuş/yazmış olmalarıyla pek isabetli tespitlere imza atmış, esaslı giriler girmişler. şimdi isimlerini verir, örneklerle savımı güçlendirirdim; ama 30 yaşında olmak büyük ayıp, kimseyi zor durumda bırakmak istemem.
iyiki varlar diyorum. yolun yarısına merdiven dayamış bu kimselerin ortaya koyduğu eserler; gaza gelip de tuşlara abanan teenage olsun, lolita olsun bir takım sözlük yazarların [bazılar dışıdan kimse üstüne almasın bu sözlerimi] "basitlik abidesi", "abazan soslu", girilerinin sıradanlığının sözlüğün imajında yarattığı hasarı bertaraf ediyor.
bunlar bir tarafa; örf ve ananelerimizin emrettiği üzere, büyüklerin yanında yüksek sesle konuşulmaz, bacak bacak üstüne atılmaz, hatta sakız çiğnenmez bile. bir de bu taraftan bakmalı olaya.
sözlüğü geriye götürme değil geliştirme kapasitesine sahip yazarlardır. tamam üniversiteli dediğin bilgi dolu oluyor yazıyor, döktürüyor ama onlar da tecrübe, deneyim dolu oluyor. onlar da yazıyor döktürüyor. sözlükteki tek amaç eğlenmekse ve sözlük, insanların espri yeteneklerini sergiledikleri bir yerse o zaman adı neden sözlük buranın? olmalıdırlar, iyi ki de varlar.
faşizan eğilimlerin bu başlığı açacak kadar büyük bir yelpazeye sahip olabileceğine kanıt bir önermedir.
--ne oldu bize, ne oldu öyle
--şeytanın canı sıkılınca.... ....
--hepimiz kardeşiz, bu öfke ne diye
bakın sözlüğün tek düze olmasından kesinlikle bahsedilemez.bahsedilirse sözlükten bahsedilemez.çünkü sözlük karışık bir yer olmak zorunda.
yani tek düze olan yaşıtların birleşmesinden oluşan sözlükte griler hep aynı doğrultuda ve birbirinin aynı olur.ayrıca engin tecrübe kokar bu insanlar.
ve tecrübenin en üst basamaklarında yer alırlar.yani diyeceğim o ki .sözlükte hep aynı yaşta olan insanlar olsaydı başlıkar, giriler hep ama hep aynı olurdu.örnekleri sıralayalım
şimdi başlıkları incelediğinizde farklı yaşlardaki insanların aynı konularda ne garip başlıkla oluşturduğunu görüyorsunuz.yani liseli insan üniversiteli bir sözlükte eğlenebilir. üniversiteli için kendi yaşıtlarının olduğu yer güzel olur ya küçüklerinin olduğu bir mekan ?pek açıcı olmayabilir.doğrudur.lakin bu üç yaş grubu el ele verip bir sözlükte birşeşirse ortaya çok büyük mavra, ciddiyet ve tecrübe birleşimi meydana gelir.bu'da kim ne derse desin bir insan için en faydalı şeylerin başında gelir.
otuz yaşında hala leman-penguen-uykusuz okuyorlarsa espri anlayışlarıyla ilgili endişeye gerek yok. esas, eski akbaba sayıları koleksiyonu yapan adamdan korkacaksın arkadaş. on beş yaşında da olsa korkacaksın.
30 yaşında hala bi bok olamamış tiplerden çok daha kaliteli olan yazar grubudur. karakteristik özellikleri yerleşmiş, master, gerekirse doktora ne varsa eğitimlerini tamamlamış, kariyerlerini oturtmuş, tarzları olan, sözlükte vize ve final başlıklarıyla server ı ağırlaştırmayıp tecrübe, bilgi birikimi ve biraz da mizahla sözlükteki paylaşımlarını sürdüren yazar grubudur.
20 yaşındayken de bilgisayar vardı ama şu anda 30 yaşında olanlar o zamanlar bilgisayar başında değil, iş aş peşindelerdi.
30 yaşında, hala 20 yaşındaki gibi sikin taşşağına denkse sözlükte yazar olursun. ama 30 yaşında öyle dolaşıyor olmayı allah herkese nasip etmez. 20 yaşındakileri akşam eve ekmek götürmek için götlerinden kan damlarken görücem 10 sene sonra.
hayır biz it gibi çalışmış, parayı bulmuşuz, burda vakit geçiriyoruz. onu anlatmaya çalışıyorum. "sen ne sikime burdasın?" diye sorarlar adama.
*yaşınız?
+30
*sözlükteki unvanınız?
+yazar
*ohaa 30 yaşında ve hala sözlükte yazar mısınız?
+eh işte allah'a şükür
*ulan senin şimdiye kadar binbaşı olman gerekirdi.
demek ki düzgün espri yapamıyorsun kalmışsın yazar olarak.
+anlamadım?!? hem nasıl espriler yaparsam unvanım atlar ki?
*örneğin "30 yaşında hala sözlükte yazar olan tipler" diye bir başlık aç ve 15-20 giri sonra kendi başlığına ulan sokarım bunu yazana de; bak nasıl kopuyor millet.
+süpermiş hemen uygulayayım. ilk başlığı açıyorum : 30'una gelmişin derdi seni mi gerdi? 15-20 giri sonra görüşürüz o vakit.
*eyvallah moruk.
+biz otuzlular böyle koruk...
a- abi baksana sözlükte ne açmışlar.
b- kayser m yine?
a- yok abi başkası bu sefer?
b- hayırdır işallah. ne olmuş?
a- otuzyaşındakilere saldırmış birisi.
b- eksile gitsin...
a- yok ben prim yaptırmam kötü girinin de iyi girinin de hakkını veririm ama dikkat çekmek için yazılan giriye nah çekerim.
kısa süre önce gururla bitirdiğim yaş olmasının yanı sıra sözlükte yazar olmak ile ilişkilendiremediğim ve gerekli illiyet bağını kurmama yardımcı olamayan giridir.
neden herkes bir ayağı çukurda, bir gözü toprağa bakıyor muamelesi yapar anlamam ki? sonuçta herkesin yolu buradan geçecek. buyrun bekleriz.