30 eylül 1992   

adana çık aradan

1. işgalci gürcü kuvvetlerine karşı verdiği kahramanca mücadelenin ardından bağımsızlığına kavuşan abhazya'nın, bu bağımsızlığını ilan ettiği tarih.

abhazya savaşında tüm kuzey kafkasya halkları -çerkesler- mücadele vermişlerdir. abaza' sı -abhaz' ı- ubıh' ı, adige' siyle tüm çerkesler, abhazya için çekinmeden kanlarını dökmüşlerdir. sonunda da abhazya, bağımsızlığına '92'nin 30 eylülünde kavuşturulmuştur.

abhazya'nın bu "defakto" -fiili- bağımsızlığı, diğer ülkelerce tanındıkça "dejure" -hukuki- statü kazanacaktır. bu tanınmanın bir an önce gerçekleşmesi -bunca kuzey kafkasyalı vatandaşı olan türkiye açısından en azından- temenni edilmektedir.

uluslararası güç dengeleri, rusya'nın coğrafyasındaki konumu ve gürcistan- rusya ilişkileri, abhazya gibi küçük bir devletin uluslararası camiada "dejure" hal almasını, yani tanınıp hukukileşmesini -abhazya zaten hukuk dışı değildir ancak onunla ilişki kurulabilmesi için tanıma şarttır ve tanıma hukuki içerik taşır; bu sebeple "hukukileşme" tabiri kullanılmıştır- elbette ki zorlaştıracaktır. rusya'dan çıkarı olan devletler, başta türkiye, rusya'ya ve gürcistan'a yaranmak için tanımayı ertelemektedirler. öyle ki, çok değil, bundan birkaç ay önce 17 -24 ekim 2007 tarihleri arasında türkiye'ye gelmesi beklenen abhazya devlet başkanı sergey bagapş'ın ziyareti, türk dışişleri tarafından, sohumla temasa geçilerek iptal ettirilmiştir.

ama tüm bunlara rağmen abhazya, başlıktaki tarihte zaten kurulmuş olan ve halen de yaşamına devam eden tam bağımsız bir devlettir ve tanıma veya tanımama bu statüyü etkileyemeyecektir.

(küçük bir bilgi notu: uluslararası hukukta "tanıma" "bu devletle ilişki kurmayı kabul ediyorum" manasına gelir. ancak bir devletin bir diğeri tarafından tanınması ya da tanınmaması, o devletin varlığını etkilemez. devlet, tanınsa da tanınmasa da, vardır. sözkonusu olan tanıma vesilesiyle onunla uluslararası camiada ilişki kurulmasına/kurulmamasına karar verilmesidir; tanıma, bir nevi "ben bu devletle ilişki kurmayı kabul ediyorum"un beyanıdır.)
    (meramise, 14.01.2008 09:37 ~ 03.02.2008 14:12)