29 eylül 2005 galatasaray tromso maçı   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. galatasaray ve tromso arasında istanbul'da yapılacak uefa kupası ön eleme rövanş maçı..

hatırlanacağı üzere ilk maç bundan iki hafta önce kuzey kutup dairesine yakın bir yerde, haydar abinin patates tarlasının su basmış haline eşdeğer bir sahada oynanmış, tromso maçı 1-0 kazanmıştı..

ilk maçın kısa bir yorumunu yaparsak eğer;
    maçın tek doğru tarafı sahada 11er futbolcu ve 4 hakemin tam olmasıydı..bütün maç boyunca oyuncular bırakın top oynamayı yerden kalkamadılar..tromso takımının maçtan önceki "ulan nolur be odin biraz yağmur yağdır, kar yağdır; thor vur çekicini şu gökyüzüne de kırılsın, yıkılsın ortalık.." şeklindeki temennilerinden zaten galatasaray'dan yeterince çekindikleri anlaşılıyordu..ancak doğa tromso'nun yanında yer aldı ve inanılmaz kötü bir havada ve inanılmaz kötü bir şartlarda maç oynandı..tabi ki bu şartlar tromsolu futbolcular için mükemmel saha koşulları anlamına geliyordu..zaten hep gururla söz ettikleri chelsea galibiyetini alış hikayeleri bile bu durumu ortaya koyuyordu: ilk yarıda normal bir zemin ve havada oynanan maçı chelsea 2-0 önde bitirmiş, ancak devre arasında bastıran kar ve yağmur ikinci yarıda tromso'yu 3-2lik galibiyete taşımış..hala bu hikayeden övgüyle bahsederler..tabii ki böyle şeyler bir takım için bahane olamaz olmamalı da..nitekim galatasaray maç boyunca galibiyeti getirecek pozisyon bolluğunu yaşamıştır ama bir türlü gol atmayı başaramamıştır..ayrıca tromso'nun golü de çamurla şekillendirilmiş ve organize edilmiş bir atakla değil, korner esnasında yaşanan bir karambol sonucu gelmiştir..ama önemli olan skordur ve tromso maçı kazanmıştır..

gelelim 29 eylül'deki rövanş maçının en önemli noktalarına :

1) galatasaray'ın hırsı ve morali yerinde..en son samsunspor galibiyeti ile moralleri de yükseldi..
    2) saha ve hava şartları insanlar için normal durumda, en fazla yağmur yağar..
    3) tromso yine de tehlikeli bir takım, kaptanları ve gol umutları tehlikeli bir isim..
    4) ümit karan'ın kendini kanıtlaması için bulunmaz bir fırsat bu maç..
    5) ali sami yen cehennemi en son 2002 yılındaki barcelona maçından sonro ilk kez taraftarıyla beraber bir avrupa maçında geri dönecek..

tur geçme kombinasyonları :

2-0'lık galibiyet veya iki farklı herhangi bir galibiyet galatasaray'ı tur atlatır..
    1-0'lık galatasaray galibiyeti maçı uzatmalara götürür..
    beraberlik, tromso'nun gol atacağı fakat bir farkla yenileceği bir skor veya tromso'nun kazanması durumunda* tromso tur atlar..

kıssadan hisse baktığımızda tromso'nun galatasaray karşısında pek bir şansı yok gibi gözüküyor..ancak doğa ana bir sürpriz yapabilir, ayrıca top da yuvarlaktır ve welcome to ali sami yen hell..

ertesi günün muhtemel gazete başlıkları :
    cim bom ateşiyle yaktı..(necati ateş gol atarsa)
    tromso ali sami yen cehenneminde eridi..(ali sami yen'e ithafen) vs..
    (rafael, 26.09.2005 12:57)
  2. uzuzn lafın kısası, galatasaray'ın galibiyetiyle sonuçlanacak olan maç...
    (mclaren, 26.09.2005 14:48)
  3. galatasaray'ın dozer etkisi yaratacağı, tromso'lülerin de çamur yapamayacağı maçtır.
    (cerceve, 29.09.2005 19:49 ~ 19:50)
  4. ok prezervatiflerinin sponsor olduğu karşılaşma.
    (cerceve, 29.09.2005 19:57)
  5. maç an itibari ile gol kokuyor..
    (zeus, 29.09.2005 20:20)
  6. evet gol koktuğunu az önce dile getirmiştim..
    ne yazık ki..

an itibari ile tromso 1 - gs 0

dur bir maç sonuçu için kart açayım bari
    *
    (zeus, 29.09.2005 20:23 ~ 20:24)
  7. (bkz: itü sözlük radyosu)
    (ben de öyle biliyordum, 29.09.2005 20:25 ~ 20:25)
  8. okay karacan maçın 31. dakikasında kazanılan bir korner sonunda "gol için bundan daha iyi bir dakika olamaz" demesiyle maçı bırakıp yarılmama sebep olmuştur bu maç esnasında..
    (rafael, 29.09.2005 20:25)
  9. 3 gol atmazsa galatasaray'ın avrupa macerasının (ne yazık ki) sona ereceği maçtır.
    (cerceve, 29.09.2005 20:35)
  10. galatasaray'ın ikinci yarıda 2 farklı galip gelmesi lazım olan maç.
    (cursed, 29.09.2005 20:43 ~ 09.07.2007 14:35)
  11. tromso gibi bi takıma evinde ilk yarı 4 tane atamıyosan hakeme veya herhangi başka bişeye bahane bulmanın gereksiz olduğunu düşündüğüm maç.
    (kral çıplak, 29.09.2005 20:53)
  12. okay karacan 'ın maçın 31.dakikasında yaptığı ilginç yorumdan sonra (bkz: @489758) bir de dakikaya bakıp 31 olan dakikayı görmesiyle durakladıktan sonra 32.dakikaya giriyoruz diyerek durumu düzelme çabasına girip beni daha da güldürdüğü maç olmuştur.
    (dedi ki normal, 29.09.2005 21:06)
  13. bir cacık çıkmayacak karşılaşma. süper taktik rıdvan'ın "gol olur" demelerinin de bir işe yaramayacağı bu kez aşikar.
    (cerceve, 29.09.2005 21:08)
  14. (bkz: 2. anorthosis faciası)
    (kral çıplak, 29.09.2005 21:23 ~ 21:23)
  15. 1-1 olan maç
    (kral çıplak, 29.09.2005 21:26)
  16. bilet bulamadığıma şu an pek sevindiğim maç...

maç sonrasında şiddetli yönetim istifa tezahüratı bekleniyor. turgay kıran da turu geçemezsek istifa ederiz demişti...

yönetim istifa!
    (neverland, 29.09.2005 21:39 ~ 21:41)
  17. yönetim istifa slgoanlarının yankılandığı, takımı çalkalayacak olan maç.
    (cerceve, 29.09.2005 21:40 ~ 21:41)
  18. garip bir maç oluyor; kaleciler taç kullanıyor, orta sayı oyuncuları topa basıp düşüyor, allahın köy takımına türkiye ligi birincisi uefa maçında eleniyor..falan filan..

(bkz: el salla el salla büyük başkan el salla)
    (zeus, 29.09.2005 21:41)
  19. yerin dibine battığım an bu andır benim. yıllarca fenerlilerin avrupa maçlarıyla dalga geçmiştim ve şimdi sıra benimle dalga geçilmesindedir.

kendimi bildim bileli koyu galatasaralıyımdır, fener'in 6-0'ından sonra bile bu kadar kötü olmamışımdır. ama şerefsiz hakemler, şanssızlık, beceriksizlik, tromso'nun balı derken böyle büyük bir hüsranla karşı karşıya kaldım."maçtan önce 10-0 biter bu apasdıfaıh" diye ortalarda dolaşıp, şimdi o lafların içimde patladığını görmek eaaahh mnskym neyse yazamıyorum...

ne de güzel demiş galatasaray taraftarı;
    (bkz: el salla el salla büyük başkan el salla)

öyle bir şekilde sonlandırırdım ki giriyi, hakaret içerikli girinin allahı olurdu. ama gerek yok.

mnskym.
    (creepingdeath, 29.09.2005 21:59)
  20. izlerken ömrümden ömür gitti o derece delirdim sinirden, içim acıyor şanlı galatasarayım böyle bir takıma nasıl yenilir? yine de bizim galatasarayımız o ama işte nasıl oluyo nasıl....
    (peynir, 29.09.2005 22:02)
  21. hasan şaş'ın 100 maç yapsak, ee 98'ini kazanırız dediği maçtır. ne talihsizliktir ki o ikisi de bizi bulmuştur *
    (cerceve, 29.09.2005 22:10)
  22. ofsayttan atılan gol ve hakemin buna boyun eğmesi ile galatasaray'lıları üzücü bir skor * ile biten maç.
    (bkz: yazık)
    (warbringer, 29.09.2005 22:11)
  23. fenerbahçe mi eski galatasaray oluyor, yoksa galatasaray mı eski fenerbahçe oluyor ikilemini gündeme taşıyan maç.
    (hepten aykırı, 29.09.2005 22:14)
  24. türk futbolunun son yıllarda düştüğü durumun ne kadar vahim olduğunu hepimizin gözüne sokan maçtır. nedense biz kendimizi ne kadar yüceltirsek o kadar dibe batıyoruz. çok değil bir kaç sene sonra şampiyonlar ligine bir takım(o da artık mevcut bütün eleme maçları akabinde), uefa'ya ise iki takımla katılmamız kaçınılmaz olacak. bugüne kadar kazandığı puanlar ve prestijle yanlızca kendisini değil dolaylı olarak diğer takımlarımızı da avrupa arenasına taşıyan galatasaray'ın böylesi bir takıma elenip kupaya veda etmesi bir ezeli rakip taraftarı olarak açıkçası beni fazlasıyla üzdü. yazık...
    (bkz: ülke puanı boru değil)
    (gertaugh, 29.09.2005 22:16 ~ 22:17)
  25. beklenen son beklenmeyen bir maçta gelmiştir. galatasaray'ın bu parasızlıkla nereye kadar başarılı sayılabilecek bir görüntü çizeceği merak konusuydu. 5 senedir öyle böyle dönen tekerlek sonunda patladı. ve üstelik tam hız kazandık, motor açıldı derken oldu. fenerbahçe tarihinde arkadaş arasında hep şaka konusu yaptığımız mtk, pendik gibi facialardan biri de galatasaray için tarihe kazınmıştır. bu açıdan fenerbahçeliler'e de hayırlı olsundur. haklarıdır sonuna kadar espri konusu edeceklerdir. galatasaray'ı bu hale getirenler utansındır, vesairedir. buna 2001-2002 sezonundan sonra gittiği maçların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen ben de dahilimdir, bu konudan daha fazla bahsedersem aşırı hıncalvari* bir yazı olacağı için, devam etmiyorum, onu pazartesi belki her zamankinden daha hiddetli ve şiddetli olarak izlersiniz...

maç analizine gelince, galatasaray'ın ilk 11'i çok ilginçti, ligde inanılmaz ofansif futbol oyanayan ve "bu kadar deli futbol oynanmaz" diye eleştirilen galatasaray, bu maça ofansif bir orta saha oyuncusu veya üçüncü forveti olmadan çıkmıştır. hatırlayalım bu maçta galatasaray'ın kesinlikle kazanması ve hatta yiyeceği bir golü (ki her maç yiyor) hesaplayarak 3 gol atması gerekmekteydi. eric gerets'in mantığı belli: "ben gol yemezsem bi tane kesin atarım" ama hesaplayamadığı, şimdiye kadar doğru dürüst oynamamış ve ofansif bir oyunda hızla geriye koşamadığı için defansa katkısı olamayacak volkan'la savunmanın güvenceye alınmayacağı oldu. volkan da ilk geldiği sene bitiminden beri iyi pas yapma ve oyun kurmaya yardımcı olma özelliğini bir daha gösteremediği gibi bu maçta da gösteremedi ve galatasaray hücum zenginliğini bırakın hücum ortadirekliğini bile yakalayamadı. sonra da 3 gol gereksinim olmaktan çıkıp farz haline gelince de mecburan hakan şükür oyuna alındı. biraz şişirme toplarla da olsa bir hücum planı çıktı ortaya ama panik halinde olan takım, hata üstüne hata yaptı. kanatları kullanmaya çalıştık ama sanırım sadece bir ortayı ceza alanı içine indirdik, gerisi ya dışarı ya öbür kanada gitti. genç oyuncuların zaten eli ayağına dolaştı, sabri ayağını yere vurup 3 rakibin arasına pas verdi, zafer topa bastı düştü, uğur pas vermeyi beceremeyince gözü kapalı 4 rakibin arasına dalmaya kalktı falan. diğerleri de ondan farksızdı, mondragon'un kariyerinde attığı taç sayısı 2'ye katlandı, tabi daha önce attıysa. eric gerets'i fazla suçlamaya gerek yok adamın eline forvetler hariç bu kadroyu verirsen en ufak bir hatası bu kadar sırıtır zaten, adam peygamber değil ki hata yapmasın, sadece şu tehlike var ki maçlar zora girince gerets'in müdahale yeteneği soru işareti bıraktı, hakan şükür değişikliği basitti. ama sonrakiler anlamsız sayılırdı. gerçi sokacak adam yoktu ama bari ergün oyunda kalsaydı da ilk yarı yapamadığı iyi ortalardan bir tane yapsaydı diyor insan, heinz sahada yürümesine rağmen maçın kader anı olan hakan'ın kaleciden dönen kafa şutunun ortasını yaptı, belki onun gibi 2 orta gelse maç herşeye rağmen böyle bitmezdi...

tromso'nun taktiği basit ama etkiliydi, galatasaray'ı iyi etüt etmiş olan rakip, galatasaray'a gol atmanın zor olmadığını ama attığından daha fazla yememenin zor olduğunu biliyordu. çok yerinde ileri çıkışlar yaparak ama hadlerini bilerek oynadılar, onların da heyecandan elleri ayaklarına dolaştı biraz tabi, son dakikalarda özellikle defans 2-3 rahat topu bizim forvetlerin önüne pas olarak bıraktı, hakan şükür de bunlardan birini değerlendirerek maçın galatasaray açısından tek sevindirici gelişmesi olan bu sezonki ilk golünü attı...

sonuç şu ki, galatasaray klasik ofansif 11'i ile çıksa bu tromso'yu 100 maçın 101 tanesinde en az 2-0'la evine yollardı, bu 11'le de 100 maçın 90 tanesinde yollardı ama o 10 taneden biri malesef bu maç oldu. asıl budan sonrası düşündürücü; bu durum takım, teknik heyet, daha önemlisi taraftar ve en önemlisi yönetim üzerinde nasıl bir etki yapacak acaba. yönetim iyi niyetli ve çok çalışıyor olabilir (ki ben buna inanıyorum) ama bu başarısızlıkla artık devam etmemelidir, hemen değil ama ilk kongrede çekilmelidir ve bunu da açıklamalıdır. ama ani bir istifa ile takım ligde liderken ortalığı karıştırmaya lüzum yoktur. yeni yönetimle de galatasaray da eski fenerbahçe gibi sıfırdan başlayarak, yeniden avrupa tecrübesi kazanmaya çalışırcasına ileriye bakmalı, ligde ne yapıp edip başarılı olup avrupa'dan kendine ekonomik kaynak kazandırmalıdır. ayrıca beşiktaş'ın ve şu anki formuyla fenerbahçe'nin, sonraki sezonlarda da tüm takımların avrupa'da başarılı olması için dua etmelidir ki, ileride avrupa kupalarına katılma hakkı yakalayabilsin. çünkü bu ekonomik krizden kim başkan olursa olsun avrupa'da başarı katkısı olmadan kolay kolay çıkılmaz...
    (8844455, 29.09.2005 22:51 ~ 22:59)
 sayfa  / 2