islam dininde
israf haram mıdır? evet.
islam dininin dışında, israf, insanı vicdani olarak rahatsız eder mi? evet.
peki, hepimiz cebimizdeki para miktarınca harcama yapıyor muyuz? yapıyoruz.
paramızın miktarına göre bir evde oturup, ona göre bir arabaya biniyoruz, ona göre alış-veriş yapıyoruz.
asgari maaş alan biri, çocuğuna gömleği pazardan 5 liraya alır. maaşı 1000 ytl olan biri ise çocuğuna gömleği
lcwaikiki'den 25 liraya alır. maaşımıza, cebimizdeki paraya göre arabamızın markası
kalos,
polo,
megane,
passat... şeklinde değişmiyor mu? biraz paramız olunca, arabamızın modeli yükseltir, daha nezih bir semte taşınırız.
'' efendim, neden 250 milyarlık cipe biniyormuş, 30 milyarlık araba neyine yetmiyormuş.''
peki, passat'a binen neden kalos'a binmiyor?
neden
cihangir,
beşiktaş,
ortaköy yerine,
bağcılar,
esenler,
sefaköy'de oturmuyoruz?
neden 90 liralık
nike çanta yerine 20 liralık çanta takmıyoruz?
neden 140 liralık
adidas ayakkabı yerine, 40 liralık spor ayakkabı giymiyoruz?
neden dışarıda 5 kişi kebap yiyip 100 lira vereceğimize, 2 kilo kıyma alıp evde köfte yemiyoruz?
ucuz olan neyimize yetmiyor o zaman, aynı mantıkla sorarsak?
bunların hepsini yapan biziz; sen, ben, o...böyle yaşıyoruz çünkü, paramız yettiğince lüks yaşıyoruz. kimse passat arabasını satıp yerine kalos alıp, üstünü fakirlere dağıtmıyor, dağıtmaz da zaten...
şimdi herkes elini vicdanına koysun, polo'ya binen, passat'a binen adam-kadın neden cipe binmesin? yada hangimiz elimize anahtarı verilen bir cipi geri çeviririz? eğer israfsa, yukarıda saydıklarımdan dolayı hepimiz büyük, küçük israf yapıyoruz.
ama ''arkadaşım, ben 250 milyarlık cipe binilmesin demiyorum,
türbanlı neden biniyor?'' diyorsanız eğer, şunu unutuyorsunuz; türbanlı dediğiniz kişinin, sizin, benim gibi bir insan olduğunu, sizin, benim isteklerimden ne fazlasını, ne de eksiğini istediğini..
''efendim, ama o dindar.''
kime göre, neye göre dindar peki? başörtüsü ne imanın şartıdır, ne islamın şartıdır.
kuran'da geçen bir hükümdür. gıybet etmemek, yalan söylememek, haram yememek, israf yapmamak gibi. bir farkı yoktur. insanın başındaki başörtüsü kimseyi kimseden ne dindar yapar, ne dinsiz yapar.
o, 250 milyarlık cipin hesabını verecekse eğer, bizde
nike çantamızın,
adidas ayakkabımızın,
polo arabamızın hesabını vericez.
tabi önce önyargılarımızdan kurtulup, kendimizi eleştirmemiz gerekiyor, başkasının neye bindiğiyle, ne giydiğiyle, ne yediğiyle uğraşıcağımıza.
ama bunu yapmak zor değil mi? başkası yerine önce kendimize bakmamız. halbuki diğeri ne kolay, hakkında at tut, hakaret et, eleştir, demediğini bırakma.
hakikaten başkasının arabasından
sanane,
banane,
kime ne?