gündem
  1. · aklidengegorecelibikavramdir
  2. · insanın hayatına sıçan şeyler
  3. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  4. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · hagi dünyanın en iyilerindendi yalanı
  7. · okan bayülgen
  8. · kaybedenlerin sözleri
  9. · akbank kral kobi reklamı

23 nisan da kaymakam olmak  

1. 23 nisan'da vali olmak, 23 nisan'da belediye başkanı olmak, 23 nisan'da başbakan olmak gibi türevleri de olan eski bir adet. devam ediyor mu bilmiyorum.

illa okkalı bir tanım isteyenler için "dünyanın ibneliğiyle tanıştığım an" diyebilirim. anıları canlandıralım :

sene sanırım 1996.5 sınıfa falan gidiyorum (ondan bile emin değilim*).derslerim bir daha hiç olmayacağı kadar iyi. örtmenimin not defterinde bana ayrılan bölüm bir orgenerali kıskandıracak derecede yıldızlı falan, o derece.tenefüste salak oyunlar oynayıp eğlendiğimiz bir sırada bir arkadaş koşarak geldi ve "olum senin adın panoda" dedi. oyunu satarak panoya koştum nereloloyor diyerek.23 nisan'da siyasilerimizin baliyle kendilerini yapıştırdıkları koltuklardan birine bana sormadan benim yerime talip olmuş okul yönetimi.gururlandım lan ilk başta, niye vali falan değilim demedim. sorarım size sevgili okurlar, siz olsanız gururlanmaz mısınız?yemek yemek, sıçmak, top oynamak ve televizyon izlemekten ibaret, o dönemler monotonluğunun farkına varamadığım bir hayat için önemli bir gündü(şu aralar bu listeden sadece top oynamak çıktı, o kadar da istikrarlıyım).

kaymakam olmamı önemli kılacak bir diğer detay da polis olan babamın kaymakam koruması olmasıydı. o dönem günde bir öğün dayak yemezsem içimin rahat etmediği babam kapımda ve emrimde olacaktı.

neyse,etradımdaki gülüşmelerle panoda daldığım uykumdan uyandım.yüzümde "siki tuttuk, kesin kötü bişey oldu" bakışlarıyla "nereloloyor lan" diye bağırdım. klasik "bişey yok olum" cevabını aldım yavşak gülüşmelerle harmanlanmış bir şekilde. giderek kıllanıyordum fakat umursamamalıyım dedim, bugün benim günüm.

bir sonraki tenefüs tacizler yavşak gülüşmeleri de geçti.arkadaşlar gelip, "olum never, ismet inönü kaymakamı görünce ayağa kalkmış, duydun mu?" deyip duruyorlardı.cümlenin vehametini kavramayan fakat gidişin kötü olduğunu sezen ben mal mal etrafa bakmaya devam ediyordum.

-olum never, ismet inönü kaymakamı görünce ayağa kalkmış, duydun mu?
    -bana ne olum?siktirin gidin lan başımdan.

sabırlı bir yapım vardır. idare ettim bir şekilde. fakat sabır taşı cümlenin anlamını öğrendiğimde çatlamıştı.

-memet ne demek istiyolar lan bunnar?
    -olum bu kaymakam bildiğin kaymakamlardan değil. şöyle şöyle, böyle böyle.
    -vay ipneler!

zımba diye psikopat bir çocukluk oyunu vardı, bilir misiniz? (bkz: @1061941) işte bu oyunun çıkışı benim bu durumu öğrenmemden bir sonraki tenefüse rastlar sanırım.

uzatmayalım. tacizleri "örtmene söylerim bak" şeklinde yavşakça savuşturduktan sonra hayat daha rahat devam etti. özellikle evdekilerin gazıyla.

-oğlum kaymakam olacak.
    -anne sussana!

günü geldi, kaymakam dayımız bir önceki gece suda ıslattığı pantolonu sayesinde yapışkanın etkisini azaltıp rahatça koltuktan kalktı, yerini birkaç saatliğine bana devretti. etrafımda gururlu sınıf öğretmenim, koltuğunu geri almak için sabırsız bir şekilde bekleyen fakat mutlu görünmeye çalışan ex-kaymakam, 3-5 yerel gazeteci,oğlunun torpiliyle kapıda değil de içeride bekleyen babam. çaycı gelip "ne içersiniz kaymakamım" diye soruyor,son kullandığı kelimeden gıcık kaptığım için "birşey içmeyeceğim" diye tersliyorum.ex-kaymakam "o koltuk benim" dercesine çaycıya "kola getir" diye emrediyor. babamın telsizinden belediye başkanı olan çocuğun sesleri duyuluyor "23 nisan milli egemenlik ve çocuk bayramınızı kutlarım" diye.yerel gazetecilerden birinin burnuma doğru uzattığı mikrofon ise babama oğlundan hayatta siyasetçi olamayacağını kanıtlıyor :

- sayın kaymakam, ilk icraatiniz ne olacak?
    - hı. ne? (burada gülüşmeler. babam da dahil!)
    - kaymakam olarak ilk ne yapacaksınız?
    - bizim evin oradaki sahaya inşaat yapacaklarmış. başka bi yere yaptırtacam.(gülüşmeler...)

şimdi olsa şunu isterdim :

- sayın kaymakam, ilk icraatiniz ne olacak?
    - tdk'ya kaymakam adının değiştirilmesi için başvuracağım. daha düzgün bişeyler bulsunlar.

gereksiz adetleri bırakalım lütfen. çocukların hayatlarını etkilemeyelim boşuna.

dipnot : anılarımı tazeleyen 21 yaşındaki bıyıklı minik yavru'ya ve bir dönem üstü olmuş biri olarak @1711365 girisi için alkolik2000'e teşekkürler. *
    (neverlander, 03.05.2008 20:01)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil