spa schuminin favori pisti olduğundan saniyede bir bilet satılmaktaymış. 30 ağustosta koşulacaktır. ayrıca yağmur da yağsa ne güzel olur dedittiren yarıştır.
bir schumi hayranı olarak en gerçekçi yorumu yapmak isterim.
f60 ile teste çıkmamış adam. boynundan rahatsızlığı var, halen ciddi sorun. yeni yeni kilo vermeye, forma girmeye başlamış. spa francorchamps dediğin pist takvimin en uzun pisti ve en pis virajlarından olan raidillon'u barındırıyor.
bunların yanı sıra sezon başı radikal denilebilecek kural değişiklikleri yapıldı, araçların karakteristikleri çok değişti. dar arka kanat, geniş ön kanat, oluksuz lastikler, çekiş kontrol yok. alışkın olduğu çok şey değişti ve tüm bunlara kondisyon antremanlarının yanı sıra -geçen yılın aracıyla- yaptığı topu topu 3 haftalık testlerle alışacağını sanmak bayağı bi aptallık olmaz mı?
şimdi tutup bu adam podyum görür, tozu dumana katar demek ne kadar gerçekçi bir öngörüdür buyrun siz düşünün.
sıralamada polü fisichella alırken, button ve hamilton son bölüme kalamadı. büyük ihtimalle fisichellanın deposu boş ve yarınki yarışı kazanma şansı çok yok. badoer gidip duvara çarparak sonunculuğu yine kimselere kaptırmadı. raikkönen altıncı sıradan başlayacak ve kersi sayesinde iyi bir start alacak. yarın yağmur ihtimali pek yok gibi görünüyor. vettel ve webberin 7. motorları olduğu için pek bir şansları yok. yani yağmur yağmasa da heyecanlı bir yarış olacak.
raikkonen in ilk tur sonunda 2. liğe yükseleceği yarış. müneccim fantezim olmamakla birlikte startla kers avantajını kullanacağını düşünmekteyim. ilk virajı 3. sırada döndükten sonra düzlükte zaten tekrar kers i kullandığı takdirde önündeki pilotu da geçecektir ama fisico konusunda kararsızım. adam şaka maka düzlüğün sonunda 328 e vurduruyor ibreyi. tabi burada önemli olan öndeki aracın hava koridoru.
süprizlerle dolu sıralama turlarının ardından muhtemelen süprizle bitecek yarışta favorilerin işi çok zor. mekanik sporlarda karşılaşılması muhtemel bütün olumsuzlukları bir tarafa bırakırsak ön sıralarda raikönen, barrichello kapışması izleyebiliriz. bu arada red bull pilotlarının her ikisinin de yedinci motorlarını kullanacakları yarış.
pole pozisyonu alan takımın motorunun da mercedes olduğu düşünülürse ferrari'nin bu sezonki durumuna ışık tutan bir yarış olacak. pit stop stratejisi, lastik seçimi ve kers yarışın kaderini etkileyecek içsellikler, dışsal olarak yağış ve dolayısıyla kazalar nedeniyle güvenlik aracının piste girmesi gibi etkenlerle her şey olabilir.
favorim barrichello.
raikkonen'in yien gudubetliği tutmazsa birinci bitirmesi gerekn yarış altıncı sırada start almasına rağmen, uzun bir start finiş düzlüğünün ardından uzun bir eau rouge virajı varki burda kersin nimetlerinden faydalanıp birkaç sıra birden kazancaktır. sonrasında iyi bir strateji belirlediği takdirde ferrari yöentimi ki gerçi uzun zamandır göremioruz ama pit stoplarla liderliğe yükselecektir. ancak spa pisti her an herşeye açık bir yer olduğundan tüm bu ihtimaller götümüze de girebilir. temennim ferrariyi bu yıl ilk defa en tepede görmektir. o meşhur italyan marşını özledik.
eğer ortalama bir performansta yarışırsa raikkonen'in birinci olma ihtimalinin yüksek olduğu yarıştır. 6. başlamasına rağmen önündeki pilotların hiçbirinin raikkonen'i teknik olarak zorlamaması lazım. yine de ne olursa olsun spa formula 1'in en zor pistlerinden biri olduğu için yarışta olacaklar hakkında kesin konuşmamak lazım. her an herşey olabilir, gerçi bu bütün yarışlar için geçerli ama bu pist için olasılıklar daha yüksek. mesela durduk yere yağmur yağma ihtimali yüksek bir pisttir belçika gp'si. ayrıca bu yarışa pol'de başlayıp kazanan pilot sayısı da 3'tür. aslında bütün bunları hesaba katınca favori gösterdiğim raikkonen kazanamaz gibi geliyo. hatta 1.liğe kadar yükselip son turlarda motorunu patlatcak diye kehanette bulunuyorum. evet bulunmuş oldum bi kere. bekleyip görücez.
luca badoer in yine f60 ile sağa sola bakıp gezeceği (bkz: sight seeing), formula 1 in her zaman en ilgi çeken en heyecanlı yarışlarına ev sahipliği yapmış olan spa pistinde koşulacak 2009 grand prix dir.
açıklanan ağılıklara bakıldığından pole pozisyondaki fisichella'nın çokta hafif olmadığını görüyoruz. ve yine ağırlıklara bakıldığına raikkonen'in şansının yüksek olduğu sonucuna varıyoruz.
1. fisichella force ındia-mercedes 648.0
2. trulli toyota 656.5
3. heidfeld bmw-sauber 655.0
4. barrichello brawn-mercedes 644.5
5. kubica bmw-sauber 649.0
6. raikkonen ferrari 655.0
7. glock toyota 648.5
8. vettel red bull-renault 662.5
9. webber red bull-renault 658.0
10. rosberg williams-toyota 670.0
11. sutil force ındia-mercedes 678.5
12. hamilton mclaren-mercedes 693.5
13. alonso renault 684.4
14. button brawn-mercedes 694.2
15. kovalainen mclaren-mercedes 697.0
16. buemi toro rosso-ferrari 685.0
17. alguersuari toro rosso-ferrari 704.5
18. nakajima williams-toyota 706.1
19. grosjean renault 704.7
20. badoer ferrari 691.5
yaptığımız tahminlerin tuttuğu yarıştır. kers'li otomobili ile barichello'nun kalkamadığı startta zaman kaybetmesine rağmen raikkonen müthiş bir iş yapmış kaçış alanından kersiyle birlikte üçüncü sıraya kadar çıkmıştır, hemen o sırada nick heildfeld'i geride bırakmış sonrasında ilk turda oluşan kazalar nedeniyle içeri giren güvenlik aracının çıkışından hemen sonra eau rouge virajında fisiyi yemiştir. ancak arayı açamamış yarış sonuna kadar 1 saniye civarında bir farkı ne çok arttırmış ne de çok azaltmıştır. italyan marşını tekrardan dinletmiştir biz ferrari taraftarlarına. bu arada luca badoer yerine ben yarışsam heralde ancak bu kadar kötü olurdum. beni de küçümsemeyin yıllardan oynadığım f1 oyunlarında en sevdiğim pisttir spa ve ezbere biirimö her virajını.
raikkonen'in sonuna kadar hak ederek kazandığı yarış olmuştur. raikkonen tamamen şansına kazandı, bala göte kazandı, hakkı değildi gibi yoruları anlamakta güçlük çekiyorum. neymiş efendim bu galibiyetin esas kahramanı? kersmiş. peh!! ne ulan şu kers biri bana açıklasın. need for speed oynarken kullandığımız nitro gibi bişey mi acaba. ne mühendis kafası varmış sizde arkadaş sağdan soldan duyduğunuz yorumlarla kimsenin başarısını lekelemeye hakkınız yok! tamam hadi kers denilen sikin araca tabiki katkısı olucak yoksa çoğu f1 takımı kullanmadığı halde ferrarimclaren gibi f1'in hiç tartışmasız en büyük takımları niye bu dalgayı kullansın. ama şu kers yok mu mına koyim ben onun hep bunun sayesinde kazanıyo ipneler demek adeletsizce yorumlamak değl de nedir? asıl o değil de işin ilginç yanı senenin başından beri bu kersi kullanan takımların rezalet durumda olup son yarışlara doğru iyi performans göstermesidir. 2009 sezonuna brown gp adeta şov yaparak başlarken kimse ferrari kers yüzünden kötü demiyodu da herkes button süper buton şahane deyip button kesin şampiyon olucak gözüyle bakıyodu. mına koyim button gelmiş 30 yaşına belki de geçmiştir tam bilmiyom nerdeydi bu adamın aklı neden bu zamana kadar şampiyon olamamış. sadece bi kez hatırlarım pilotlar şampiyonasını 2. bitirmişti ki dikkatinizi çekerim o sene bile button'ın hiç galibiyeti yoktur. hayır ben button'a kötü pilot demek istemiyorum ama benim gözümde hiçbi zaman bi raikkonen bi alonso kadar olamamıştır. belli bi seviyesi vardır ama siz bugün sırf button hamilton yarışdışı kaldı diye raikkonen yarış kazanabildi diyemezsiniz. bu yarışta arkada kalan pilotları geçelim de gelelim fisichella'ya. size sadece tek bir yarış söylüyorum isteyen gidip araştırır. sene 2005 raikkonen o sezon yine şampiyonluğu sonuna kadar kovalayıp kaybetmiştir. sezonun son bikaç yarışından biri olan japonya gp'sinde fisichella renault aracıyla galibiyete doğru ilerlemektedir. arkasında ise 17. sıradan evet yanlış duymadınız yarışa 17. sıradan başlayan kimi raikkonen vardır. raikkonen yarışta 2.liğe yerleştikten sonra her tur içersinde 1. giden fisichella'yla olan farkı azaltmaktadır. ve artık son tura gelindiğinde raikkonen fisichella'ya geçebilecek kadar yaklaşır ve o tur içersinde geçmeyi başarır. bunu sadece bugünkü yarış için yazmadım. raikkonen'i fisichella gibi button gibi orta seviye pilotlarla kıyaslayanlar hatta raikkonen'den üstün görenler neyin ne olduğunu bilsin diye belirtmek istedim. ha bugün fisichella gerçekten iyi bir performans sergiledi ve takımı force india da bu yarışa gerçekten iyi hazırlanmış. eğer raikkonen'den daha iyi olsaydı aslanlar gibi geçerdi birinci olurdu. olamadağına göre tartışmaya gerek yok raikkonen sonuna kadar hak ederek galibiyetlerine bir yenisi eklemeyi başarmıştır.
formula 1'in en zengin takımıyla en fakir takımının ilk iki sırayı paylaştığı yarış. kanımca sezon başında çift katmanlı difüzöre itiraz edip ortalık karıştırmak yerine işlerini yapıp kersin avantajını neden erken kullanamadıklarını sorgulamaları gereken yarış olmuştur. raikkönen eski havasına dönüyor mu sorusu da sorulabilir. alonso'nun ferrari'ye geçmesine kesin gözüyle bakılmaya başlaması ile birlikte kimi mi massa mı sorusuna yanıt vermek açısından hakikaten yarışa asılan ve yarışa konsantre olan bir "buz adam" izledik. kimi'nin üçüncü durumda iken pist dışına taştığı bölümde button'un başına gelen kendisinin başına gelebilirdi. nitekim onun ani yavaşlaması ile çok yakın seyreden arkadaki araçlarda zincirleme kazalara neden oldu.
rubens barricehllo istanbul'dan sonra burada da start'ta kalarak hayal kırklığı yaşattı.
red bull'lar araçlarına en uygun pistte button yarış dışı kalmasına rağmen bunu değerlendiremediler. son olarak ferrari birinci olmasına rağmen formula pistlerinin en iyi motoru hala mercedes. force india parasını bile ödeyemediği bir motorla pistlerin en zengin takımının, üstelik kers avantajlı şu anki pilotların en pahalısının ensesinde yumurta pişirebiliyorsa ferrari ve gönül verenleri bundan ders çıkarmalı bu galibiyete sevinip gerinmek yerine önümüzdeki yıllardan itibaren düşürülerek eşitlenecek bütçeler için çözümler düşünmelidir.
mubarek ramazan ayına gödnerme yaparcasına müthiş eau rouge performansı ve pürüssüz sürüş sayesinde kimi raikkönen'in ilk sırada bitirdiği nefes kesen yarış.
bunların yanında bmw ve force india'ların çıkışını izledik. gerek fabrika gerek pit ekibi açısından çok olumlu geçen bir gp olduğu kesin. bmw nin sezon sonunda yaışlardan çekilecek olması şu tablo itibariyle üzücü olsa da force india gibi bir takımın yükselmesi, geçmişte jordan, minardi gibi küçük takımları seven insanların yüzünü epey güldürmüş olmalı.
başta da sonda da bir adet ferrarinin olduğu yarış oldu. raikkonen, badoere tur bindirse tam güzel olacaktı ama pist 7 km olduğu ve zaten 14 pilotun yarıştığı için tur bindirme olayı olmadı. bi de hamilton ın yarışı 30 saniye sürerek hala düşündükçe beni sinirlendiren 2008 belçika gpnin izleri silindi. kötü türk film karakterleri gibi güldük hamiltona ailecek...
neyse bi de raikkönen bir ara gülseydi, 1,5 yılın ardından güzel olacaktı ama yine aynı davranarak gülmedi. gülmemekle kalmadı, en sevdiği pist için ya spa çok özel değillere falan girdi.
yarışın tamamı çok heyecanlı geçti. sezonun şu ana kadarki en iyi yarışıydı.
belçika gp'si bilindiği gibi çoğu pilotun favori yarışıdır. bu, f1 challenge 99-02 oynarken benim için de aynıydı. pistin önemli özelliği, uzun olması ve ilk ve son sektörün genellikle düz ve hızlı olmasıdır. ikinci sektör ise bol virajlı ve yüksek downforce gerektirir.
oyunu oynayanlar denemiştir, eğer düzlüklere göre ayarınızı yaparsanız tüm griddeki maksimum sürate erişmeniz ve ilk sektörde coşmanız kaçınılmazdır. daha bir macaristan gp tarzı ayar yapılırsa, ikinci sektörün en hızlısı olursunuz ancak diğer sektörlerdeki düzlüklerde arkanızdaki araçların 20 km/saat hızla yanınızdan geçmesi biraz koyar. işin esas emek gerektiren kısmı tüm sektörlerde dengeli bir performans verebilecek bir ayar bulmaktır.
ferrari'nin italyan pilotu luca badoer'in 2009 belçika gp' deki araç ayarı belli ki yüksek hız için ayarlanmıştı, çünkü yarışta ilk sektör için en hızlı zamanı elde ederken, toplamda en iyi turu birinci kimi raikkonen'inkinden yaklaşık 2 saniye daha yavaştı. ayarların bu şekilde yapılmasının amacı, eskaza arkasında bir pilot olursa geçiş imkanını minimuma indirmek idi zannedersem. çünkü düzlüklerde yanınıza yaklaştırmadığımız rakibinizin virajlı sektörde de önünü iyi kapatırsanız hayatı onun için oldukça zorlaştırabilirsiniz. bir de kersiniz varsa, demeyin keyfinize. yarışta bu mazlum duruma sadece trulli düştü, ki ferrari heralde çok sayıda kaza ve yağmur beklentisi içerisindeydi bu taktği hazırlarken. onlara da kızmamak gerek, eldeki malzeme belli zaten.