2008 türkiye gp 

adana çık aradan

1. formula 1’de türkiye grand prix’si, önümüzdeki yıl 11 mayıs 2008’de yapılacak. uluslararası otomobil federasyonu ve formula 1 yönetimi tarafından belirlenen listede türkiye, sezonun 5. yarışı olarak yer alıyor.

(bkz: başlık parsellemek)
    (berrak, 26.08.2007 20:19 ~ 30.08.2007 18:16)

2. felipe massa'nın kazanması muhtemel yarış.
    (maximtsigalko, 26.08.2007 21:11)
  3. massssaa olmazssaa olmaz dedirten yarış olacaktır.
    (jack nicholson, 26.08.2007 21:17 ~ 21:18)
  4. (bkz: geleceğe yatırım)
    (bkz: nasıl olsa bu başlık açılacaktı)
    (negatif, 26.08.2007 21:22)
  5. bilet fiyatları da açıklanmış, bu sene mayıs gibi yaz aylarına nazaran daha serin bir ayda gerçekleşeceğinden hareketle açık tribün tercih edilebilir, yazın olsa siksen 100 ytl çıkarıp vermem açık tribünler için.

platınum / ana tribün

tam - 600 ytl

çocuk - 300 ytl

gold / ana tribün

tam - 400 ytl

çocuk - 200 ytl

sılver / tribün 1 - tribün 7 - tribün 8

tam - 320 ytl

çocuk - 160 ytl

bronze / tribün 2 - tribün 5 - tribün 6

tam - 170 ytl

çocuk - 85 ytl

bronze / tribün 3

tam - 130 ytl

çocuk - 65 ytl

açık alan

tam - 100 ytl

çocuk - 50 ytl
    (sycrone one, 13.01.2008 11:58)
  6. bilet fiyatlarına bakılırsa okuldan ya da açık bi tepeden izlenebilecek yarıştır tabii dürbünle. iyi bir çocuk olursam şirinleri bile görürüm.
    (quench, 18.04.2008 23:36)
  7. artık çok az bir süre kalmış heyecan fırtınası. lakin bu sene diğer senelerden farklı olarak yazdan önce, bir bahar günü yapılıyor olacak. bu da açık alanlarda yarışı izlemeye gelen seyircilerin beyinlerinin haşlama olmasını bir nebze önleyecek sanıyorum. zira yazın o güneşin altında nasıl oturuyorlardı saatlerce aklım almıyordu.

hayır, gold tribüne dünyanın parasını akıtıp açık alanlardaki insanlara gülmedim haince. şansıma geçen sene sıralama turlarında anket amacıyla beleşe girme fırsatı bulmuştum. o da ayrı bir konu. neyse. gold tribün harika diyelim kısaca.

ama fiyatlara biraz değinirsek, sanıyorum sadece ne kadar hayvan bir seviyede olduğundan bahsedebiliriz. yani kusura bakmasın organizatörler ama bir insanda kum üzerinde yarışı seyredebilmek için 100 ytl isteniyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. yani bu formula 1'in meraklıları hayatlarında anca birkez bu meblağı vermeye cesaret ederler de, ondan sonra gelmezler be arkadaşım. kaç tane f1 fanı var ülkede? 100 bin mi? 2 sene sonra boş yani tribünleriniz, hatta bu sene çılgın boşluklar olacaktır, eminim. insani fiyatlar istiyoruz. hem oraya gitmek için acaip zorluklara katlanayım, hem de cebime sokun ellerinizi. hadi lan!

son lafım da "herkes izlesin" mantığında yarışı verecek olan kanal d yönetimine. geçen senelerde nedendir bilinmez sürekli alakasız bir adama anlattırdınız da yarışları, allah aşkına serhan acar anlatsın yarışları ya. son yılların hiç şüphesiz en bilgili ve en güzel anlatan, insanı anlatırken yormayan f1 spikeri kendisi. ne olur yormayın bizi, serhan acar diye tempo tutuyorum şu anda. o kadar istiyorum anlatmasını. ama ne olur görevli olmasın pistte; (bkz: @1860029)

geçen seneki spiker ve yayın yakınmam için;

(bkz: @1858795)
    (sycrone one, 07.05.2008 10:39)
  8. ispanyol pilot fernandonun kazanacağını düşündüğüm yarış.
    (nasıl bir sevdaysa karşı koyamam, 07.05.2008 10:45)
  9. spikerin yayın esnasında araçların tekerlekler sayesinde yol tuttuğunu bizlere bildirmeden es geçmeyeceğini düşünüyorum.belirteceği başka bir şey de eminim apex noktası ve şiiiğkan.bu iki şeyi söyledikten sonra şut ve gol diyeceğini sanmıştım geçen sene.

-eet apex aldı şikanı geçti ortaaaaaa gooool , raikkonen attıııııııah!
    (zaknafein, 07.05.2008 10:52)
  10. kanal d'nin zamanlı zamansız reklâmlarıyla izlenmesi resmen işkence haline getirilen heyecan fırtınası. gerçi içimdeki heyecanı bu paragöz kanala ipotek ettim ya aşk olsun bana. tamam anladık masraf, yayın hakları falan da bu kadar da olmaz ki.
    (arion, 11.05.2008 15:54)
  11. başlamadan hemen önce mümtaz tahincioğlu seyircinin azlığından şikayet etti.

sen ekonomik sıkıntıları her gün daha da artan bir ülkede 100 ytl bilet yap sonra da şikayet et oldu gözüm.
    (zaknafein, 11.05.2008 16:16 ~ 16:17)
  12. an tibariyle massa'nin liderliğinde seyir eden, sadece 5 turun kaldığı, büyük olasılıkla ferrari ve massa'nın 1.liğiyle bitecek olan yarış.
    (pinkpillsandblueshots, 11.05.2008 16:22)
  13. tarihe sadece 8. virajının yağmur almasıyla geçmiş istanbulpark'ta gerçekleşen motor yarışı.
    (pinkpillsandblueshots, 11.05.2008 16:24)
  14. damalı bayrağın ilk olarak massa ve dolayısıyla ferrari'nin gördüğü; massa, hamilton ve raikonnen sıralamasıyla 16.30'da son bulan 2008 gp 5. ayağı.

hamiş: massa bu sonuç ile türkiye'de üst üste 3 kez hem pole pozisyonunu hem de yarışı almış oluyor.
    (pinkpillsandblueshots, 11.05.2008 16:31 ~ 16:32)
  15. massanın kazandığı gp olmuştur. yalnız kanald yi tebrik etmek lazım. reklamdan önce hamilton 1 pit ile liderken, reklamdan sonra 2 pit ile 3 oluyor ama anlatan arkadaşlar reklamdan bir haber olduğu için siz baya bir karıştırıyorsunuz. ne oldu nasıl oldu zorunlu mu oldu gibi. neyse tebrikler massa*.
    (redghost, 11.05.2008 16:33)
  16. sadece yarışın güzel olduğu organizasyon. bu sezonki en çekişmeli yarıştı. sanırım bu sene ilk defa 2. sıradaki pilot 1. sıradakini yarış içinde -evet evet yanlış duymadınız yarışın bizzat içinde- geçti. bunun dışında reji berbattı bence. arkada kovalainen birilerini geçmeye çalışıyor, tam atak yapacak belli ama bizim süper reji ön sırada hamiltonun massayı takip etmesini çekiyor...aman ne büyük heyecan!!
    ayrıyetten kanal d'ye de mükemmel sunucu ve yorumcu seçimi dolayısıyla kafam girsin...
    (hoşgelmiş dördüncü nesil yazar, 11.05.2008 16:50)
  17. bu sezon izlediğimiz en iyi yarışlardan biri olmuştur. massa beklendiği gibi türkiye'de üçte üç yapmış ve birinci başladığı yarışı birinci bitirmiştir. yarışa, rekabete sözüm yok ama kanal d'ye ve anlatan arkadaşlara bir çift sözüm var. şimdi onlara da söz hakkı doğacak biliyorum ama dilerlerse itü sözlük'te yazar olup pm atabilirsiniz, televizyonla filan uğraştırmayın beni.

yahu nasıl bir kombinasyondur o anlamadım. yarışı anlatan şahıs-tüm avrupa maçlarında şahit olduğumuz komik insan- belli ki bir gece önce formula 1'e çalışmış gelmiş ve dünyadan bir haber. işin magazin kısmıyla ilgili bizi bilgilendirdi sağolsun da televizyonunu yeni açanlar için ve formula 1'i o güne kadar hiç siklemeyenler için ders niteliğinde sorular sordu yanındaki bilmiş arkadaşlarına. o insancıklarda deli aşmışlar heralde öyle cevap veriyolar ki sanki g force dünyanın en basit şeyiymiş de biz nasıl embesilsek artık bu güne kadar anlayamamışız onu gibi. zaten pitin yanından mı yapıyorlardı yayını artık nedir kendi seslerini duyamıyorlardı bir kopukluk vardı kısaca. anam biz cnn turk teki abilere de razıyız lütfen biraz daha duyarsız olalım bu konuda. reyting uğruna ağzımıza sıçıyorsunuz.
    (elladan tinuviel, 11.05.2008 16:58)
  18. araçlar formasyon turu için sıralanırken vıdı vıdı konuşan, bizi olağanüstü motor seslerinden mahrum bırakan ve ağzımı oldukça bozmuş olan bir spiker ile yarışı piç oldu malesef yine.

peki yarışı anlatırken ne derece saçmaladı ? henüz buna uygun sıfat yok galiba.bir insan bu kadar mı boş konuşur ya.yok adrian sutil piyanistmiş , trulli şarapçıymış filan pes be kardeşim.ertem şener'in izinden gittiğin besbelli girmişsin google a üşenmeden tek tek pilotlar hakkında bilgi almışsın güzel de bunun o an izlemekte olduğumuz yarışla ne ilgisi var söyler misin ?

yarışta geçişler yaşanıyor hatta raikkonen alonsoyu öyle bir geçiyor ki , bu sezon böyle manyak bir geçiş izlemediğimi düşünürken spiker arkadaşlar başka şeylerden bahsediyorlar ve bu bahsettikleri şeyin bilimsel açıklamalarını da f1 i yeni izleyen insanlar için yapıyorlar bu ne ya ? adamlar g kuvvetini filan anlatırken çekişen pilotlar , sıralamadaki değişiklikler ve seyircinin zevki heba oldu gitti.

serhan acar da bayrak sallayan ekibi yönetmiş.abi bırakın bayrağı ya her sene televizyondan yarışı izleyen insanların canı sıkılıyor eğlenmek yerine yapmayın allah aşkına.
    (zaknafein, 11.05.2008 17:00)
  19. "istanbulpark'ın işletme haklarını 2021'e kadar devralan bernie ecclestone türkiye gp yayın haklarını da kıyamete kadar devralsın" dedirten yarış...
    bir diğeri için (bkz: 2007 türkiye gp)
    (vedder, 11.05.2008 17:36)
  20. "yarış çok zevkliydi de kanal ve anlatan kötüydü."

1) kanal d, ağzına sıçayım, bir daha nolur formula 1 e el atma paşam. reklamlarınız, o reklamları hazırlayan teknik ekip, o reklamları veren firmalar, ürünler, çalışanlarınız, yedi sülalesi..
    hepsinin kulakları çınım çınım çınladı eminim.
    2) emre tilev midir nedir, gitsin maç anlatsın. yarışta hattrick mi olur lan? hele hele o diğer ikili kimse onlar da bi gitsin be.

alanso ne lan?
    raykının ne lan?

g kuvveti götünüze mi kaçtı?

ci fors ne lan?

züktürün.
    (kl7mu, 11.05.2008 18:02)
  21. kanal d kritik dakikalarda reklam girdiği zaman alman kanalı rtl e geçerek o sıkıntıyı atlatabildik. diğer arkadaşlara da tavsiye ediyorum rahat oluyor. güzel yarış oldu emre tilev kanal d yi izlediğim süre boyunca beni güldürdü. bir ara "görüküyor" kelimesi ağzından çıktı çok güldüm. ayrıca sıralamalar değişirken adamların hala istatistik vermesi de ilginç bir noktaydı. onun dışında son zamanlarda izlediğim en heyecanlı yarışlardan biriydi.
    (rüzgara karşı 5 metre işeyen adam, 11.05.2008 19:19)
  22. efendim çoğu kişi kanal d kanalındaki yayın rezaletini anlatmış ama yarışın içi de rezaletlerle dolu.

neyse, hikayeye başlamak gerekirse kahramanlar ben, iao , radiance ve kuzenim olarak toplam 4 kişidir.
    arabadan indik, piste doğru yürüyoruz, davul zurna sesleri falan geliyor yokuştan, bir baktık ki anam mehter ekibi bir şeyler çalıyor ki, turistler şaşkın, adamlar hayatında mehter ekibi görmemiş ama ama en büyük rezillik (bence) mehter ekibinin arkasında yazan yazıdır.
    "akfırat f1 şenliklerine hoş geldiniz."
    yahu, sanki olay yarışta değil de mehter ekibinde, millet yarışı izlemeye gelmemişte mehter ekibine gelmiş.
    2. bomba olay ise bedava dağıtılan gazeteler, işte masa üstünde turkish sport, turkish news gibi 2 tane ingilizce gazetenin yanında, tercüman ve zaman gazeteleri de bulunmuştur, ben hala tercüman ve zamanın formula 1 ile ilişkisini göremedim.
    sonra piste doğru gidiyoruz, benim gözüme üst geçide asılmış bir döviz ilişti, üzerinde yazan olay da şudur:
    "akf1rat belediyesi, the pearl of ıstanbul" türkçe meali, istanbulun incisi yani. valla gören sanar ki, pisti akfırat belediyesi inşa etmiş, organisazyonu akfırat belediyesi yapıyor, o kadar sahiplenmişler organizasyonu.
    pist dışındaki en dikkat çekici olaylar bunla kalmakla birlikte pist içinde de bomba olaylar yaşanmıştır.
    gp2 serisinde yaşanan olay hakkaten bu sadece türkiyede olabilir dedirten cinstendir. yarış pistine bir köpek girmiş, b.senna (ismini hatırlayamadım) isimli pilot köpeğe çarpmış, köpek feci biçimde ölmüş, b.senna lastiğinin kopmasından sonra sinirden kudurma noktasına gelmiştir, daha bombası güvenlik aracı pistteyken piste bir köpek daha girmiş, görevliler köpeği pist dışına sürmekte büyük bir başarı göstermiştir. (bkz: yok artık) bu arada yarış spikerinin yorumu beni benden almıştır. "köpeğe de yazık, senna'ya da, ikisi için de kötü oldu bu olay" yok yahu, ben çok iyi oldu sanıyordum her neyse, spikerden başka bir alıntı yapmak gerekirse:
    "evet bir pilot (ismini gene unuttum) spin attı amaaa bir şey kaybettiği yok, yerini koruyor çünkü son sıradaydı"
    doğrudur hoca, doğrudur.
    normal yarışa gelince, birinci olarak o pit bebeklerine acıdım yahu, kadınları o rüzgarda incecik giydirmişler, ablam iao üstünde montla "donuyom laaan" şeklinde söylenirken o kadınların haline acıdım, içim cız etti. ikinci olarak helal olsun kovalainen, bütün yarış didindin, on küsür araba geçtin ama ancak 12. olabildiln ama benim gönlümde bu yarışı sen kazandın. üçüncü olarak mclaren ekibinin aklından 3 pitstop stratejisi yaparken ne geçiyordu çok merak ediyorum, hamilton banko 2. olacakken, adam az daha 3. oluyordu mclaren ekibinin mükemmel strateji sayesinde, massa'yı da geçerken, massa resmen resmen yol vermiştir eninde sonunda geçilecem diye, onun dışında da zaten rahat rahat kazanmıştır yarışı.
    benim ilk izlenimlerim bu kadar, efenim ne olursa olsun en güzel istanbul park yarışı oldu, bu sezon ilk kez 2. sıradaki pilot, 1. sıradakini geçti yanılmıyorsam.
    (freyr, 11.05.2008 20:05 ~ 12.05.2008 16:39)
  23. -2008 istanbul gpsi ön sıralardaki pilotların çok az farkla yarışı bitirmelerinden dolayı tarihe geçebilir. raikkonen ile hamilton sadece binde dört saniye ile finişi geçtiler. göz açıp kapamak kadar. neredeyse bir saniye.

+hanım koş tüfeği getir.
    (endergelisencaykurrizeataklari, 11.05.2008 20:11 ~ 20:11)
  24. bilet fiyatlarının gereksiz yere yüksek tutlması sebebiyle bir çok tribunu boş kalan ve mümtaz tahincioğlu'nun yarış öncesi seyirci azlığından söz etmesinin epey gülmeme sebep olmuş olan yarıştır.
    (korsanlarkralibazil, 11.05.2008 23:27)
  25. bizzat gittiğim yarıştır. hd cameram ile çekim yaptım fakat sanki bir dağda yarışı seyrettim. rüzgar fena esiyordu. şapka + kapşon olmasa kesin hasta olacağım yarış halini almıştır. yarışı çekim yapmaktan doğru düzgün izleyemedim. biletler çok pahalı idi açık alan bile 100 ytl cem yılmaz bile daha ucuz. ama yurdum insanı olarak intikamım korkunç oldu. pazar sabahı internetten yaptığım araştırmada platinyum bölümündeki 700 ytl olan bileti ptesi sadece bir kağıt parçası olacağı gerçeğinden yola çıkarak 100 ytl'ye alıp geniş geniş yarışı seyrettim buda f1 organizasyonuna ayrıca kapak olsun. bu yarış biletleri ucuzlamaz ise bu pistte yakında atatürk olimpiyat stadı akıbetine uğrayacakki bende buna hiç şaşırmam.
    (colt 1911, 12.05.2008 18:14)