geçit törenine kadar bir solukta geçen, ağzım açık izlediğim görsel bir doruk noktası. arada, uçurtmayı da çinlilerin icat ettiğini öğrendim.
teknoloji ve gösteriş o kadar fazlaydı ki, meşaleyi yakarken nasıl bir ilginçlik yapacaklar diye merak ediyorum. bence düşünce gücüyle falan yakabilirler, herhalde bu olağanüstü gösteriden sonra bir tek o şaşırtır artık beni.
girişteki davulcular bana japon davul grubu kodoyu hatırlattı, her birinin önünde led ışıklı davullar bulunan disiplinli ikibin kadar çinli bayağa uyumluydu, edinmeye karar verdim bu davullardan, bunun dışında çinlilerin icat manyağı olduklarını hatırladım, abd ve rusya kafilesini görmek için bayağa bekledim, bu bekleyiş kültürel açıdan yararlı oldu, birkaç yeni ülke öğrendim, her kıtayı temsil eden beş orkestra acayip baydı, trt spikerleri meşale olayı hakkında çok gaz verdiklerinden insanüstü bir beklentiye kapıldım, meşaleyi yakacak şahıs normal bir vatandaş çıktı, ama yakış şekli yaratıcıydı, genel olarak kibirli yunanlıların yaptığı açılışla karşılaştırılamayacak kadar düzenli, hoş, bol ışıklı ve iki sene çalışılmasına değen bir açılıştı.
tek kelime ile muthteşem bir açılış töreni oldu. buradan olimpiyat komitesine tavsiyem bundan sonra açılışları çinliler yapsın.
açılışı izlerken aklımda hep, kesin bi kaza çıkacak, kesin kaza çıkacak diye düşündüm durdum. aklımızda nasıl bir çin malı imajı oluştuysa artık, adamların her hareketinde bir çürüklük bekler olduk.
bu açılışla çin elli yıllık bir ülke rekamı yaptı. helal olsun adamlara. şimdiye kadar yaptıkları 25 milyar doları inşallah geri alırlar.
yanlız bizim trt geçiş töreninde resmen sıçtı. berbat bir sunum yaptılar. geçen ülkelr hakkında hangi sporcusu iyidir hangisi izlenesidir, anonsları yapacağına, ilk ne zaman katılmışlr, kaç defa katılmışlar gibi abuk bilgiler verdiler. sanki geçmişe gidip o ülkeleri izleyeceğiz. ulan bi işi de doğru yapın be, hıncal uluç boşuna demiyor trtden adam olmaz diye.
tüm dünyaya olimpiyat nedir açılışı nasıl yapılır senkron nedir ne anlama gelir gösteren çinliler umarım kötü imajlarını bir nebze olsun düzeltebilirler teşekkürler çin.
dünyada bir çok ülkenin ordusu resmi geçitlerde dört kişi aynı hizada yürüyemezken adamlar 2000 kişi aynı anda aynı hareketleri (karate taekwondo karışımı bir spormuş) yaptılar hizayı senkronu bir an olsun bozmadılar.
matbaa yı canlandırdırkları ve yeşil kıyafetli adamlardan oluşan şovlar muhteşemdi.
dünya olimpiyat tarihinde 1992 barcelona olimpiyatlarında okçunun yaktığı olimpiyat ateşi nasıl unutulmazlar arasına girdiyse 2008 pekin olimpiyatları da açılışıyla tarihteki yerini almıştır.
adresinden bazı farklı paylaşım sitelerine linklerinin bulunabileceği gelmiş geçmiş en harika organizasyon. amacımız herkes izlesin. yoksa sözlükte ayıp böyle paylaşım.
uygur türklerine yaptıkları soykırımlar yüzünden hiç sevilmeyecek bir ülke olan çin'in pisliğini örtme çabası.
oradaki türk kadınları zorla yumurtalıklarını alıp kısırlaştırmışlardır.
yıllarca üye oldukları tüm uluslararası komisyonlarda türkiye lehine tek bir olumlu karara el kaldırmamış, her seferinde türkiye'nin karşı tarafını tutmuşlardır.
maocu kominizm mi yoksa en vahşisinden liberal kapitalizm mi ne olduğu belirsiz yönetim biçimiyle türkiye gibi pek çok ülkeyi beş para etmez mallarla, her karışı kanserojen madde kokan tekstil malzemesiyle, zehir yüzünden toplatılan oyuncaklarıyla ekonomik açıdan yıkıma uğratan yine bunlardır.
ölü doğmuş bebek cenininden kedi köpeğe kadar her şeyi afiyetle yiyen hayvanlar yine bunlar.
sevmiyorum lan sizi.
edit: (yuh lan buna da mı eski. pis maocular sizi türk düşmanları hain köpekler. yiyosa yüz yüze görüşelim?)
gösterilerin teknolojik boyutunu bir kenara bırakırsak, "ne kimsede bu kadar adam var ne de kimse de bu kadar adamda böyle disiplinli bir çalışma" diyesi geliyor insanın. bu yüzden de bir daha çin'e sıra gelene kadar böyle görkemli bir açılış olmayacağını tahmin etmekteyim.
bu güne kadar izlediğim en görkemli açılış. çin tarihi çin seddinden, kağıdın icadına, konfüçyus'tan uzak doğu sporlarına kadar, binlerce insanın katkısıyla görsel bir şölen halinde dünyaya sunulmuştur. alkışlanacak aktivite...
çin malıdır. olimpiyat açılış töreni görevlisi çinli bir arkadaş canlı yayınlanan gösteride bazı görüntülerin önceden kaydedilmiş arşiv görüntüler olduğunu açıklamıştır. bu gösterinin güzelliğine gölge düşürür mü kararsızım ama yalan söylemek niye?
sonradan hatırlama editi: bir de şarkı söylettikleri küçük kız vardı, hanım hanımcık cimcime bişey. meğersem o da playback yapmışmış. daha çirkin olduğu düşünülen güzel sesli çocuk perde arkasında şarkıyı söylerken ön taraftaki güzel kızımız ağzını oynatmış sadece. o yaştaki çocuğa playback kavramını açıklayabilmek bile başlı başına bir çabadır takdir ediyorum.