gündem
  1. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  2. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  3. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  4. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  5. · ugg
  6. · annenin gençlik fotoğrafları
  7. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  8. · dyo
  9. · sürrealimezelden

2008 nevruz olayları  

1. başlık: 2008 nevruzunda (newrozunda) türkiye'nin doğusunda yaşanan olaylar.

ürkek bir kuş van'dan bildiriyor.

panzer ve en acısından ambulans sirenleriyle uyanıyor sabahın erken saatlerinde nevruz kutlamalarına katılmak için sokaklara çıkmamış vanlılar. kuralsız bir oyun, birbirine küs bir halk ve devlet, taraflar ! taraflar, kuralsızlık, oyun herkes tarafından biliniyor da varın olanların adını siz koyun.

çoğaldım ve bir soruyla dolaştım sokakları
    bir soruyla açıp her sabah penceremi
    benim yüzyılım hani?
    benim yüzyılım hani? *

baharın gelişi kutlanıyor 21inde devlet erkanında, 22si için izin istiyor baharın gelişini siyasallaştıranlar. yaklaşık 5 yıldır kutluyorlar da olaysız, gürültüsüz kale civarında. devlet 21 diyor peygamberi erteliyor, halk haftasonu için direniyor. restler çekiliyor, ipler kopuyor ve son sözler deniyor :

meydanlarda görüşürüz !

kapıyı yağmur diye çaldılar oysa
    açtık:
    k a s ı r g a!

kasırga
    kasılıyor
    kaslarında ülkemin...*

devlet umduğumuzdan derinmiş halk herzamankinden gergin. bir kovalamaca başlıyor sokaklarda, polisler ebe, insanlar rehin. atılan bombaların sisleri arasından seçiliyor ağlayan bir çocuğun gözleri. sokaklar üzgün, sokaklar üzgün...

diyorum ki bir koluma seni
    çıkınca
    diğerine ülkemi
    gör ki payıma çığlıklar düşmüş ve kül geceleri
    benim yüzyılım hani?
    çarşılar çarşı mı şimdi? *

günlük politikalar, siyasalar, kapatmalar, karartmalar ve dahi tüm retorikler yitiriyor anlamını yerde yatan kadının kana bulanmış renkli fistanında...

bir polis yaralanmış dudağından, belliki eve gitmeye utanıyor, arkadaşlarından, evde hanımından.

taşlar ve bombalar yağmur oluyor bahar aylarında. mart kapıdan baktırmıyor, kazmalar kürekler hepten sokakta...

yaralılar sayılara dönüşüyor bir süre sonra, herkesin temennisi ölümsüz bir haftasonu.

devlet 21 demiş, halk 22 de dirençli.

korkudan sığınıyorum bir yere, 21,5 olmaz mıydı diye soruyorum yanımdakine. gökyüzü görünmüyor diyor sisten, taştan en çok da öfkeden...

bana bir ülke getir feride
    üstünde masmavi bir gök olsun *

-gece-

korkuyorum diyorum anneme, kendimden değil, sizden belki de gelecekteki nesilimden. bir kasırga ikliminde birbirine küs hala halk ve derin !

22 olsaydı, halaylar çekilseydi, dize kadar çamura batarak, ateşler yakılsaydı ve özgürlük illüzyonlarıyla üstünden atlansaydı. olmasaydı tüm bunlar, yaşanmasaydı bu cumartesi. yerde yatan o kadını görmeseydim, kanamasaydı polisin dudağı. 22 olsaydı öfke dolanmasaydı bu kentin suretine...

paramparça kıldım şiirimi
    bu kadar b(ölüm) yeter mi?
    s
    o
    n
    r
    a

a
    ş
    k:
    sonra!
    ve ben gittim yüreğimde kan gülleri
    siz de o aşkın teninde dinamit sayın beni! *

bu yazı, olağan bir nevruzu/newrozu derin emellerle provake edenlere adanmamıştır...

*yılmaz odabaşı, feride şiiri
    (ütopya, 23.03.2008 00:14)
  2. ben bu kente girince kimlik sorar devriyeler
    devrilmeler, delirmeler ve bütün devrimler hesap sorar
    ben bu kente girince tetik düsüremem, ellerim kilitlenir
    dudaklarim mühürlenir, öpemem
    saramam...
    saramam kollarim kilitlenir!
    (ütopya, 23.03.2008 12:07)
  3. "yine mi?" dedirten ve tam anlamıyla dtp denen siyasi terör topluluğunun işine gelen olaylar.

taş he.. taşlaşmış yüreklerden taş gibi bileklere, ordan ülkeme... ben bu hikayeyi bir yerden hatırlıyor gibiyim.

10 sene öncesine mi dönsem? 20 sene öncesine mi? yoksa size siyasetle karışık demagoji yapıp konuyu daha da çıkmaza mı soksam. yok yok. zaten biliyorsuzun. anlatmaya ne gerek var di mi? en iyisi ben içimden gelen şu paragrafı yazayım sadece.

aptal kutusunu her açışımda 2-3 gündür karşıma çıkıyor bu görüntüler. içimde beliren duygular şunlar:

- acıma.
    - öfkelenme.
    - öldürme isteği.
    - demokrasiye lanet etmek.

acıyorum çünkü; boş bir heves uğruna allerini taş toprağın içine sokuyorlar. üzerlerinde dolaşan kara bulutları görmemelerine acıyorum. kılıklarına kıyafetlerine acıyorum. yüzlerindeki anlamsız ifadeye ve ölen o 35 yaşındaki gencecik bedene acıyorum. ölümü bu kadar ucuza tatmalarına acıyorum. boş amaçlar uğruna... yazık.

öfkeleniyorum çünkü; o taşları atarken gözlerindeki kara bakışları ekrana bakarken çok net görebiliyorum. içinden akan kötülüğü ta buralardan sezebiliyorum. onların o körpe beyinlerine ve ufacık kalplerine bu kötülüğü, karanlığı sokanlara öfkeleniyorum. biraz da kendime öfkeleniyorum. aptal kutusuna anlamsızca bakıp kanal değiştirmeme...

öldürme isteği var içimde çünkü; yapılan bu kadar provakasyona ve vatan hainliğine karşı kimse hiç bi'şey yapmıyor. yapılıyorsa da eksik ya da yetersiz kalıyor. hepsinin gırtlağını teker teker kesip kanını,iliğini, kemiğini o kesikten çekip çıkarmak geliyor içimden. ateşe ateşle karşılık vermek istiyorum ama yapamıyorum. çünkü güzel ülkemde demokrasi var!

demokrasiye lanet ediyorum çünkü; tam demokrasi uygulamasına karşı olan bir insan olarak bunun ülkeme ne kadar zarar verdiğini görüyorum. hem ülkemi bu güne kadar sikip sikip kandıranlara, hem de "demokrasi diye bir şey var" söyleminin arkasına sığınıp ülkenin amına koyanlara, chp'ye, mhp'ye, dsp'ye, ap'ye, dyp'ye, akp'ye, dtp'ye ve daha ne kadar siyasi kuruluş varsa hepsine lanet ediyorum.

...sonra bu duygularım bir anda diniveriyor. hemen zap yapıp* hangi kutudan 500.000 ytl çıkacak ona bakıyorum. ne dtp z.kimde oluyor, ne de 35 yaşında ölen o beden. ne kadar harika di mi? işte biz milletçe böyle yaşıyoruz. diğerleri de götüyle bize gülüyor.

utanılası...
    (aberrant, 23.03.2008 20:07 ~ 20:35)
  4. (recai pengül, 23.03.2008 20:46)
  5. istanbul'a da sıçramış olaylardır. bugün saat 6 civarında sirkeci'den hareket etmesi gereken benim de içinde bulunduğum sirkeci-halkalı banliyö treni dtplilerin çıkardığı olaylar yüzünden hareket edememiştir. ardından bütün yolcular can güvenliği olmadığı için trenden indirilip jetonları iade edilmiştir.
    (geceninpencesi, 23.03.2008 20:49)
  6. etkileri an itibari ile van ve çevresindeki yerleşim yerlerinde devam etmektedir. 22 mart günü yapılan gösterilerde öldürülen şahsın cenazesi bugün kaldırılmıştır.

anlayışlar değişmeden olayların pek değişmeyeceği gün gibi ortadadır.
    (ütopya, 24.03.2008 18:22)
  7. http://www.ozgurgundem.org/...

-hakkari'deki newrozdan görüntüler-
    (aglaures, 28.03.2008 23:46)
  8. 1 mayıs 2008 de taksim istanbul'da yaşanacak olayların habercisi olan olaylardı. zira kahraman polisimizin olası davranışları ve ölçüsü/ölçüsüzlüğü gayet kendini göstermiştir.
    (bawer, 04.05.2008 10:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil